MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Kdo má zájem o vykácení Šumavy?

     Vážení přátelé,
 
     nejsem ekolog a v této problematice se nevyznám. Články o Šumavě sdílím, protože mám podvědomě pocit něčeho, čeho by nám v budoucnosti mohlo výt líto. Pan Stráský obešel výběrové řízení a najednou chce umožnit těžařům vykácet "půl" Šumavy. A kdo by tak mohl mít na těžbě dřeva zájem? 
 
     Ladislav Vrábel 
 
iDNES.cz
 

Sdružení ŠumavaPro vyzývá ministra: Nedovolte kácení v první zóně

4. dubna 2011  13:18
 
Na stůl ministra životního prostředí míří výzva sdružení ŠumavaPro, aby zabránil těžbě dřeva v bezzásahových zónách národního parku. Novinářům to řekli zakladatelé nového uskupení. Výzvou reagují na plány ředitele národního parku Jana Stráského, který chce začít kácet v chráněných zónách kvůli kůrovci. 
 
Ministr životního prostředí Pavel Drobil si přijel prohlédnout kůrovcem poničenou Šumavu
 
Šumavský les poničený kůrovcem. | foto: Slavomír Kubeš, MF DNES
 
Zakladatelé sdružení ŠumavaPro a lidé, kteří výzvu pro ministra Tomáše Chalupu (ODS) podepsali,  žádají také o to, aby ministerstvo zajistilo ochranu vzácných šumavských živočichů a rostlin.  

"Výzva pro ministra bude k dispozici také na internetových stránkách www.sumavapro.cz, kde se k ní mohou připojit i další lidé. Další kroky pak zvážíme, podle toho, co udělá ministr," řekl Jakub Hruška, bývalý vedoucí vědecké sekce rady parku.

Ředitel národního parku Stráský chce, aby ministerstvo životního prostředí vyhlásilo na Šumavě kalamitní stav. Za takových podmínek by totiž bylo možné zasáhnout proti kůrovci i v prvních zónách parku. Rozhodnutí by mělo padnout tento týden.

Pokud ministerstvo skutečně vyhlásí kalamitu, pak budou padat stromy na Prášilsku, v okolí  Srní, Modravy, Borových Lad, Českých Žlebů a Stožce. Kmeny by podle plánu šéfa parku měly zůstat v lese, kde budou zbaveny kůry.

Odborníci se obávají, že tak budou vykáceny rozsáhlé plochy lesa. Starostové šumavských obcí ale razantní zásah proti kůrovci podporují.
 

Výzva k záchraně NP Šumava

Zajistěte ochranunedotčené přírody,nepřipusťte těžbu na stávajícím území ponechaném přírodě ve stávajícím rozsahu 30 procent ploch parku.
 
vj MF DNESpp iDNES.cz