MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

ODS chytá druhý dech, Jelen se bije za svého kamaráda z ODSH

     Vážení přátelé,

     O co jde v kauze internetu na ODSH? Na ODSH existuje nejen korupce, ale také tu bují nešvar neochoty pracovat, ale zároveň si držet své teplé místo na úřadě za celkem slušné peníze. Je jasné, že lidé, kteří jsou zvyklí na svůj pravidelný a jistý příjem a pohodlné zaměstnání, kde mají čas i na své soukromé aktivity, se budou o své místo prát. To je přirozené a je mi jasné, že si tímto jednáním přátele nevytvářím. Jenže já jsem přesvědčený o tom, že chci dělat stejné věci, které říkám. Když jsem jako občan - podnikatel zažil perzekuci ze strany ODSH, rozhodl jsem se udělat něco proto, aby se situace na ODSH zlepšila. Ale to není jen ODSH. Právě teď je likvidován můj kamarád za pomoci stavebního úřadu. 

     Požádal jsem tedy o fundované informace o pochybeních na ODSH. Dnes jsem byl v zastupitelstvu obviněn z mnoha věcí. Postupně se k některým z nich dostanu. Teď jsem právě u první z nich. Informace o které jsem zažádal byly sepsány "příliš profesionálně". Jak už jsem několikrát napsal, řekl a potvrdil to zde i jeden z dopisovatelů, nejsem sám, kdo si přeje zprůhlednění a zefektivnění radnice. Je celkem smutné, že tuto agendu neobstarává naše politické vedení města, ale občané sami. Chápu, že zefektivňování provozu radnice znamená vzít zaměstnání lidem, kteří si své práce neváží a nevykonávají ji, přidat práci těm, kteří pracovat chtějí a dohlížet na vykonávání práce. A to nemusí být nahlíženo vždy jako přátelská činnost. Jenže tak to je. Já také dohlížím na to, aby lidé, které řídím, pracovali efektivně a netoleruji sezení u počítače a koukání na filmy v pracovní době. Možná že právě toto je přežitkem z minulého režimu. Chodit do práce, namísto pracovat. Brát peníze za to, že nám někdo "sehnal fleka". Určitě si spousta lidí myslí, že informace z radnice mi dává primátor Thoma nebo tajemník Suchopár. Před chvílí jsem se dozvěděl, že bych mohl dopadnout podobně, jako náměstek Podhola. Že pro někoho vykonávám špinavou práci a až už se dotyčnému nebudu hodit, nepomůže mi. Měla to být asi narážka právě na pana Thomu. Jenže Thoma ani Suchopár nejsou těmi, kdo mi dává informace z magistrátu. A popravdě se divím, že to ještě pánové Jelen a ostatní nevědí. Tím, že mi je odposloucháván telefon jsem si takřka jist, ale že se ještě nikdo nedokázal nabourat do mého emailu, je mi záhadou. Ovšem kdyby se to někomu podařilo, bylo by jasné, že Thoma ani Suchopár se mnou mnoho nekomunikují a určitě nefigurovali v kauze ODSH. Naopak. Podle mých informací se Thoma se Suchopárem dohodli na řešení situace takovým způsobem, se kterým rozhodně nemohu souhlasit. Dokonce si říkám, jestli se v této věci naše názory úplně nerozcházejí. 

     Víte já vidím radnici, kde nejsou paranoidní úředníci, kteří se bojí, aby se o nich kdokoliv byť jen zmínil a to ve špatném, ale i v dobrém, kde nejsou zamčené dveře, protože pan úředník právě sleduje "Vlhké klíny" a kde úředníci pracují pro občany a snaží se o kvalitu a rychlost, ne pouze o nepřekročení termínu. Radnici, kde se nekrade, nejsou zde struktury moci, nezahlazují se dopravní a jiné přestupky a občané nemají pocit, že žádají dva měsíce zbytečně, asi proto že ještě nikomu nedali obálku. A víte, kde tuto radnici vidím? Ve své představě. A když přemýšlím nad tím, proč takovou radnici nemáme, vidím jen jednu odpověď. Pokud máme nějaký stávající stav a nějaký jiný cíl, musíme k naplnění cíle najít cestu k cíli, vydat se po ní a nepolevit, dokud nedojdeme do cíle. 

     Takže se vrátím k ODSH. Fakta jsou jasná. Několik úředníků na místo toho, aby v pracovní době vykonávalo činnost, která je jim určena pracovní smlouvou, v níž se zavázali k jejímu vykonávání, vykonávalo svou soukromou činnost a to ještě s užitím služební pracovní pomůcky, která je ve vlastnictví zaměstnavatele. Je to podobné, jako kdyby si řidič nákladního automobilu v pracovní době zajel na šest hodin přestěhovat kamaráda služebním automobilem, nebo kdyby si kuchařka v restauraci nebo ve školní jídelně vzala v kuchyni šest hodin na to, aby si navařila jídlo domů, napekla koláče pro rodinu i příbuzné a mezitím upekla bábovku "na kšeft". Každý takový zaměstnanec byl byl okamžitě propuštěn. 

     Co se ovšem děje na magistrátu? 

     Tajemník Suchopár je otřesen a nevěří vlastním očím. Jeho reakci chápu. Je ve funkci krátce a stroj na kontrolu přístupů na internet nedostal. Hodlá situaci řešit. Z mého pohledu nedostatečně, ale nechci předbíhat.

     Primátor Thoma uložil tajemníkovi připravit návrh řešení situace. Více nevím.

     Nikdo jiný se nevyjádřil. Tedy kromě zastupitelů Jelena a Brůhy. Toto mlčení považuji za neomluvitelné. Ani jeden zastupitel neřekl: "To není možné. My jsme slíbili zprůhlednění a zefektivnění radnice a zaměstnanci radnice místo práce sledují porno. Občané nejsou odbavováni v rámci správních termínů, protože to úředníci nestíhají, dokonce občas na řešení spisu zapomenou, a proč?" Namísto aby zastupitelé řešili skandální pochybení úředníků, mlčí překřičeni zastupitelem Jelenem, který se bije za svého kamaráda vedoucího odboru Mráze. Myslím, že zastupitel Jelen je zaslepen svým přátelstvím s některými úředníky. Dokonce i věřím tomu, že se obává praktik, které mu připadají nečestné, ale tahle otázka je především akademická, jde o jakýsi precedent nové doby internetu. Zastupitel Jelen obvinil vedení radnice ze šmírování zaměstnanců, z toho, že vedení radnice prohlíží zaměstnancům telefony a dopisy. Jenže to není pravda. O telefonech a emailech v tomto případě nemůže být řeč. Možná že zastupitel Jelen není špičkovým odborníkem na IT, ale rozdíl mezi tím, když má někdo k dispozici navštívenou internetovou adresu a mezi otevřeným obsahem emailu, by bývalý investiční náměstek měl rozeznat. O telefonech zaměstnanců nemám žádné informace. To se jen zastupitel Jelen snaží vytvořit iluzi nějakého sledování ve stylu pražských kauz. K žádnému sledování tady ovšem nedošlo. Jediné, co se prohlédlo, a to zpětně, jsou přihlášení se z počítače k nějakému serveru. To znamená log. Internetová adresa. A všechny informace jsem získal legálně. Je mi líto, že pan Jelen nepochopil zákon o svobodném přístupu k informacím a také, že žijeme v jiné době. Dnes je trendem otevřený systém, otevřené dveře k informacím, otevřené kanceláře... ODSH je takovým zatuchlým koutkem, který je třeba provětrat, a to i navzdory všem přátelským vazbám a závazkům z minula. Pokud pan Jelen nemá na to být nestranným zastupitelem, může složit funkci. ODS na jednu stranu téměř požaduje překročit zákon o obcích a nařídit v rámci zastupitelstva účast člena opozice (KSČM) při jednání rady města a v další minutě obviňuje občana, který se snaží ukázat pochybení úřadu z komunistických praktik. Toto obviňování z komunistických praktik mi připadá takřka už folklórem. Primátor požaduje po tajemníkovi zpřístupnění kamerového záznamu, když je tajemník podezřelý ze spáchání přestupku a tajemník nechce záznam zpřístupnit a následně je primátor tajemníkem obviněn komunistických praktik. Já požaduji legální informaci o využívání internetu v rámci magistrátu a následně jsem obviněn z komunistických praktik.

     Kubova ODS se právě probudila ze spánku. Respektive Kuba se vrátil zpět s pompou. Tentokrát to ovšem bude velmi tvrdý politický boj. Pánům z ODS, a teď myslím tu nejlepší skvadru, která v zastupitelstvu mohla být - Kuba, Jelen, Kábele, Kocar za byznyspolitiky a Brůha a Zahradník za inteligentní zhezčovače tváře ODS, jde totiž o všechno. Právě začala předvolební kampaň do krajských voleb a pánové z ODS jsou si vědomi, že pokud uspějí podobně jako při volbách do městských zastupitelstev, končí v celém kraji. A tady se hraje především o všechny penězovody a pozice. A pozice nejen politické, ale mnohdy i obchodní. Pánové si zvykli na drahé obleky, služební cesty soukromými letadly, luxusní automobily a ostatní požitky, které jim skýtají přívody peněz. A tyto peníze nyní mohou velmi reálně přijít. O nakažlivém pocitu moci ani nemluvím, přestože ten může být ještě mnohem silnější drogou.

     Závěr? 

     ODS se snaží udržet své struktury moci a obnovit je, chytá druhý dech a ukazuje zuby.
     Zastupitel Jelen používá obviňování z komunistických praktik, přičemž kryje nemorální přestupky podřízených svého kamaráda. 
     Thoma se Suchopárem ustupují tlaku přestože mají výhodu moci a proti slibům o zefektivnění radnice pravděpodobně nezakročí v rámci pochybení ODSH.
     Zastupitel Kuba je zpět na městě.
     Zastupitelé mlčí. 
     Rada města by měla rozhodnout o odvolání Ing. Mráze.
     
     Vím, že je těžká doba, ale já být zaměstnancem magistrátu, tak raději odejdu. Naše politické vedení města totiž nemá ani ponětí o tom, co to znamená mít hrdost, nebo také vyhýbat se ostudě. Pro mě je naprosto nepochopitelné, jak je možné, že  zastupitelé nedokážou dohlédnout následky jejich mlčení, pokud primátor a tajemník statutárního města nechají na úřadě magistrátu města zaměstnance, kteří věnovali až osmdesát procent svého pracovního času surfování internetem v soukromých záležitostech.

     Tomu říkám ostuda. Tomu říkám neseriozní jednání. Tomu říkám naprosto netransparentní podmínky práce.

     Ladislav Vrábel