MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

V Č. Budějovicích směřují jednání ke koalici OPB, TOP 09 a ČSSD

 

Zdroj: http://regiony.impuls.cz/zpravy/v-c-budejovicich-smeruji-jednani-ke-koalici-opb-top-09-a-cssd/544458

 

V Č. Budějovicích směřují jednání ke koalici OPB, TOP 09 a ČSSD

 Lídr hnutí Občané pro Budějovice Juraj Thoma
vydáno: 19.10.2010, 15:43 | aktualizace: 19.10.2010 15:47 | zvětšit foto 

České Budějovice - V Českých Budějovicích směřují zatím povolební jednání k rozšíření malé koalice vítězného hnutí Občané pro Budějovice (OPB) s TOP 09 (21 ze 45 mandátů) o ČSSD, jež drží deset křesel v zastupitelstvu. Ve středu budou vyjednávači precizovat programové průniky a skladbu rady. V kuloárech se spekuluje o tom, že ODS jedná o koalici s některými členy TOP 09 a s ČSSD. Lídr ODS Vladimír Brůha to odmítl. Pro ODS podle něj není přijatelná menšinová vláda na radnici, ani přímá či skrytá podpora koalice ODS a ČSSD komunisty.

Do pětačtyřicetičlenného zastupitelstva Českých Budějovice se dostali zástupci jen pěti z 16 kandidujících uskupení. Vítězné hnutí odvolaného primátora Juraje Thomy získalo 15 mandátů, ČSSD deset, ODS osm, TOP 09 a komunisté po šesti. Při dodržení smluv a proklamací v podstatě existuje možnost jediné většinové koalice OPB, TOP 09 a ČSSD. Většina zastupitelů ČSSD se ale s ODS, lidovci a komunisty podílela na červnovém odvolání primátora Thomy (dříve ODS), teď by s ním měli spolupracovat.

"Ta jednání (OPB, TOP 09 a ČSSD) jsou na počátku, jejich předmětem je možné porovnání programové shody, což je důležitá věc, aby vůbec případná koalice mohla fungovat. Pak jsme otevřeli na posledním jednání různé matematické možnosti, jak by mohla vypadat rada města. S tím jsme se rozešli do jednotlivých klubů. Další jednání bude ve středu," řekl Thoma ČTK. Jasné zatím je, že vítězné hnutí chce křeslo primátora.

V dosavadním volebním období bylo placeno šest politiků (primátor, tři náměstkové a dva předsedové výborů) a Thoma by byl rád, aby se do toho čísla při jednáních vešla. O konkrétních jménech se prý zatím lídři nebavili.

TOP 09 podle lídra Tomáše Bouzka deklarovala, že s komunisty a ODS do koalice nepůjde. Všech šest zvolených zastupitelů prohlášení podepsalo. Lídr ODS Brůha se s Bouzkem chtěl sejít, ale ten dvoustrannou schůzku odmítl. Bouzek neví o tom, že by se ODS tajně snažila přemluvit některé členy TOP 09 ke spolupráci. Ví už ale, na čí pokyn zmocněnkyně skandálně bez usnesení stranických orgánů odvolala těsně před uzávěrkou z kandidátky TOP 09 Jiřího Kořínka, který se díky tomu nedostal do zastupitelstva. Spekuluje se, že osoba, jež ho odvolala, by mohla být slabým článkem TOP 09. Nejspíše jeden z předsedů - nyní zastupitelů. Bouzek ale nechtěl jméno uvést, viníka stihne stranický trest, v zastupitelstvu tak nebo tak zůstane.

Podle lídra ČSSD Josefa Průchy je na vyjednávání dostatek času. Pro sociální demokraty je teď prvořadou otázka programu. "Musíme mít jistotu, že ty principy, které máme, tak budou aplikovat i druhé strany," řekl ČTK. Pokud vyjednávači dospěji ve středu k nějakým konkrétním výstupům, budou je konzultovat v zastupitelském klubu a výboru. Otázka náměstka je podle Průchy otevřená, jako lídr by byl rád v radě. Pro sociální demokraty není nijak limitující ukončení druhého kola senátních voleb, jak spekulují místní média, tvrdí Průcha.

"My půjdeme do opozice v okamžiku, kdy bude sestavená funkční koalice bez nás. Nicméně funkční koalice pořád není sestavená, takže my vyčkáváme, jak se oni mezi sebou dohodnou," řekl ČTK lídr ODS Brůha. ODS podle něj kontaktovala ČSSD. "Řekli jsme jí svůj postoj k situaci, ale žádná vyjednávání vést nemůžeme, protože TOPka i hnutí deklarovaly dopředu, že s námi jednat nebudou, a s ČSSD se nemáme o čem bavit, protože bez TOPky a OPB nejsme schopni dát dohromady koalici. My v současné době jednání nevedeme," uzavřel Brůha.

Autor: ČTK
www.ctk.cz 

Sdílet a uložit