MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Rozkol v budějovické ODS může smést primátora

Rozkol v budějovické ODS může smést primátora

Zdroj:

Lidové noviny

Datum vydání:

29.5.2010

Odkaz:

http://www.lidovky.cz/

Ročník:

22

Číslo:

124

Strana:

7

Autor:

MAREK KERLES

Rubrika:

REGIONY

Mutace:

Celostátní

Pořadí:

4

Oblast:

Celostátní deníky

ČESKÉ BUDĚJOVICE Mezi občanskými demokraty v Českých Budějovicích se vyostřuje napětí. Hrozící rozkol nedokázaly zažehnat ani sněmovní a blížící se komunální volby.

Primátor Českých Budějovic za ODS Juraj Thoma se obává, že se ho jeho vlastní spolustraníci chystají sesadit. Oficiálním důvodem mají být chyby, kterých se údajně dopustil při odvolání tajemníka magistrátu. Skutečnou příčinou "radniční vzpoury" ale podle Thomy může být fakt, že se části občanských demokratů nelíbí jeho snaha rozhodovat samostatně. "Možná má někdo dojem, že bych měl být jakýsi maňásek, kterému samostatné rozhodování nepřísluší," řekl Thoma LN.

Ve čtvrtek dostal na stůl žádost o svolání mimořádného jednání zastupitelstva, které musí ze zákona do tří týdnů svolat. Pod žádostí je totiž podepsáno 26 zastupitelů, včetně 14 občanských demokratů.

Na mimořádném jednání by měl primátor vysvětlit důvody k odvolání tajemníka města Zdeňka Řežábka. Část zastupitelů považuje výpověď tajemníkovi za neoprávněnou. Bez hlasů ODS to nejde "Já se ale domnívám, že hlavním důvodem této mimořádné schůze zastupitelů je snaha zařadit na program jednání bod odvolání primátora," uvedl Thoma. K jeho sesazení jsou přitom nutné kromě hlasů opozice i hlasy ODS, která má v budějovickém zastupitelstvu absolutní většinu. "Nechápu, proč se mě část občanských demokratů zřejmě snaží odvolat čtyři měsíce před komunálními volbami, v nichž, vzhledem k rozložení sil v budějovické ODS, už takřka s jistotou nebudu kandidovat," uvedl Thoma. Předseda jihočeské ODS a budějovický zastupitel Martin Kuba ale odmítá, že by hlavním důvodem svolání mimořádného zastupitelstva bylo odvolání primátora.

"Zastupitelstvo se svolává kvůli tomu, aby pan primátor vysvětlit rozpory mezi tím, jaké důvody uvedl při odvolání tajemníka, a tím, co o těchto důvodech zjistil kontrolní výbor zastupitelstva," řekl LN Kuba.

Thoma totiž podle něj Řežábka zbavil funkce, aniž tento krok konzultoval s kýmkoliv ze zastupitelského klubu své strany, předem nikomu nic neřekl. "Pak je těžké něco vysvětloval voličům nebo to obhajovat, když vlastně nevíte, o co jde," uvedl Kuba. Jestli prý Thoma svůj postup v případě tajemníka Řežábka obhájí, nebude ODS usilovat o personální změny ve vedení radnice.