MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Parlamentní listy - 22.3.2010 - Tajemník budějovického magistrátu nechce dokázat, zda lámal stěrače

Tajemník budějovického magistrátu nechce dokázat, zda lámal stěrače

Tajemník budějovického magistrátu nechce dokázat, zda lámal stěrače

22.3.2010 21:02 - Tajemník českobudějovického magistrátu Zdeněk Řeřábek, který měl před časem lámat stěrače na autě provozovatele pizzerie v centru města, s kterou vede radnice spor, tvrdí, že auto nepoškodil. Odmítá však, ale zveřejnění záběrů z městských kamer, které by na otázku mohly dát jasnou odpověď.

Nervy na pochodu z přístupu tajemníka má primátor Budějovic Juraj Thoma (ODS). Sám vyzval svého podřízeného tajemníka Řežábka, aby jasně dokázal, že stěrače na vozidle Ladislava Vrabela nepolámal.

Řežábek se po několika týdnech rozhodl ke kauze vyjádřit.

"V minulých dnech mě vyzval primátor Thoma k tomu, abych souhlasil se zveřejněním nahrávky, která mě podle jeho interpretace má očistit ze známého nařčení. Dále mě obviňuje, že se zdráhám provést aktivní kroky na svou obhajobu, které mi moudře doporučuje. Proto cítím potřebu se důrazně ohradit jak proti obsahu, tak proti stylu, kterým primátor města veřejně dehonestuje mou osobu," rozčílil se tajemník a podle mnohých lidí z krajské metropole i zaměstnanců radnice velmi kontroverzní člověk Zdeněk Řežábek.

Na svou obhajobu, bohužel, může prý říct jen jediné, že stěrače Ladislava Vrabela nepoškodil, tvrdí zarytě Řeřábek.

"Z dopisu pana primátora na mě dýchl duch 50. let a tehdejší komunistické praktiky, křivě tě obviníme z něčeho, co jsi neudělal, a nemáš důkazy na svou obhajobu, tak jsi vinen! Jsem doslova v šoku, že některým lidem jsou ještě dnes cizí základní demokratické principy a presumpce neviny," podotkl rozvášněně tajemník.

Pokud prý chce podle jeho názoru primátor někoho vyzývat k činnosti, pak nikoli jeho, ale orgány, které mají již dva týdny k dispozici nahrávku z kamery městské policie.

"Souhlas ke zveřejnění nahrávky dát jednoduše nemohu, protože k tomu nejsem nikterak oprávněn. Nebo snad mám dát jakýsi souhlas a porušit tím práva dalších lidí, kteří se případně na záznamu objeví," říká Řežábek a odkazuje na to, že posoudit nahrávku může jen mětská či státní policie nebo i státní zastupitelství.

"Ty nechť nahrávku zhodnotí a posoudí," dodává městský tajemník.

Přitom se ale běžně v médiích záznamy z kamerových systémů v Česku objevují, například při vandalství. Jen v případě Českých Budějovic to městská policie vždy odmítá. A to i tehdy, jde-li o kohokoli jiného. Přitom kamery jsou umístěny na veřejném prostranství a slouží právě k rozkrývání páchání trestné činnosti. Každý občan města si je vědom, že je kamerami zachycován, nemůže jít tedy o osobní údaje, které řeší Úřad pro ochranu osobních údajů. „Jiné by to bylo, kdyby někdo natočil takového člověka u něj doma, či na soukromé zahradě, pak ano, pak je to porušení osobních údajů, ale ne na veřejné ulici," míní jeden z fundovaných právníků.

"Jsem hrubě znepokojen, že dva týdny po vzniku kauzy pan tajemník neprojevil vůli k jasnému vyvrácení nařčení v této věci. Záležitost se vleče a vyšetřování vyvolává dojem nic nezjistit. Tento fakt přitom bez jakýchkoliv pochyb poškozuje nejen jméno Zdeňka Řeřábka, ale i město České Budějovice a v neposlední řadě i všechny ty zaměstnance magistrátu," uvedl primátor Juraj Thoma.

Doporučil proto Zdeňku Řeřábkovi, aby souhlasil se zveřejněním záznamu z městského kamerového systému. "Ten by mohl do celého případu vnést zásadní změnu v jeho prospěch, pokud je to tak, jak tajemník tvrdí a on je nevinný," podotkl Thoma.

"Všechny občany bych chtěl ubezpečit, že pokud se bez jakýchkoliv pochybností provinění tajemníka magistrátu prokáže, rozhodnu o délce jeho dalšího setrvání na radnici tak, jak mi to umožňuje zákon o obcích," dodal primátor.

Provozovatel pizzerie, kterému měl tajemník poškodit automobil, vede s městem spor o nájemní smlouvu provozovny. Podle jeho názoru je právě za celým sporem tajemník Řeřábek, který navíc v domě, kde pizzerie je, bydlí.

Autor: kra