MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Dopis náměstkyni Popelové - podjatost tajemníka v radě města

1. náměstkyně Primátora Města České Budějovice V Českých Budějovicích, 8.1. 2010

Ing. Ivana Popelová

Nám. Přemysla Otakara II., č.2

370 01, České Budějovice



Vážená paní náměstkyně,


dne 14.1. 2009 proběhlo na schůzi rady města České Budějovice hlasování, jež vedlo k usnesení č. 25/2009, jehož předmětem je oznámení o prodeji podniku mezi mnou a společností Fresh CZ s.r.o.. Výsledkem debaty, již inicioval před hlasováním tajemník magistrátu ng. Řeřábek, byla výpověď smlouvy o nájmu nebytových prostor společnosti Fresh CZ s.r.o..


Hlasování o tomto bodu programu tedy předcházela řeč tajemníka magistrátu Ing. Zdeňka Řeřábka. Mnozí radní, včetně Vás, pak v této záležitosti rozhodli právě na základě vyjádření tajemníka magistrátu Ing. Řeřábka. Jak již jsem Vám řekl ústně, s panem Řeřábkem vedeme osobní sousedský spor. A to jak já, tak i majitelka firmy Fresh CZ s.r.o.. Pan Řeřábek bydlí ve stejném domě, jako jsem já podnikal a firma Fresh CZ s.r.o. podniká nyní.


Tajemník magistrátu je úředník podléhající zákonu o úřednících územních samosprávných celků. Podle tohoto zákona, přesněji podle písmene h), §16, třetí hlavy, zákona č. 312/2002, je úředník povinen zdržet se jednání, které by mohlo vést ke střetu veřejného zájmu se zájmi osobními. Podle písmene f), §16, třetí hlavy, zákona č. 312/2002, je úředník povinen jednat a rozhodovat nestranně bez ohledu na své přesvědčení a zdržet se při výkonu práce všeho, co by mohlo ohrozit důvěru v nestrannost rozhodování. Dále bych rád podotkl, že podle odstavce (1), §14, zák. č. 500/2004, jež upravuje mimojiné postup orgánů územních samosprávných celků, je každá osoba bezprostředně se podílející na výkonu pravomoci správního orgánu (dále jen úřední osoba), o níž lze důvodně předpokládat, že má s ohledem na svůj poměr k věci, k účastníkům řízení nebo jejich zástupcům takový zájem na výsledku řízení, pro nějž lze pochybovat o její nepodjatosti, vyloučena ze všech úkonů řízení, při jejichž provádění by mohla výsledek řízení ovlivnit. Podle (2), §14, zák. č. 500/2004 může účastník řízení namítat podjatost úřední osoby, jakmile se o ní dozví. O námitce rozhodne bezodkladně usnesením služebně nadřízený úřední osoby nebo ten, kdo má obdobné postavení. Vzhedem k tomu, že jsem Vás před jednáním rady města 14.1. 2009 upozornil na možnost snahy tajemníka magistrátu Ing. Řeřábka ovlivnit výsledek řízení a také na jeho poměr k věci, tedy to, že je sousedem v domě s nájemníky o nichž se hlasovalo ve zmíněném usnesení a že vede s těmito nájemníky osobní a sousedský spor, považuji svou zákonnou povinnost za splněnou. Zárověň Vás upozorňuji i na to, že sám tajemník magistrátu při dotčeném jednání rady města poukazoval na to, že je nájemníkem v zmíněném domě.


Jelikož jste jednání rady města 14.1. 2009 vedla, žádám Vás o zrušení usnesení rady města č. 25/2009. Při projednávání tohoto usnesení byl dle mého názoru porušen zákon a usnesení bylo přijato bezprostředně na základě porušení zákona.


Rád bych Vás upozornil i na skutečnost, že u osoby Ing. Řeřábka právě probíhá šetření na možné zneužívání pravomoci veřejného činitele, podle zák. č. 140/1961 Sb. V souvislosti se sporem mezi nájemci domu na adrese Hroznová 21, České Budějovice, jež byl předmětem usnesení č. 25/2009. Pokud bude prokázáno naplnění skutkové podstaty trestného činu, vystavujete se šetření možného napomáhání ke spáchání tohoto trestného činu.


Žádám Vás, aby jste využila svých zákonných možností a o nápravu vzniklé nepříjemné situace. Věřím, že veškerá pochybení rady města budou vbrzku napravena.


Děkuji a jsem s pozdravem.


Ladislav Vrabel

Česká 53

370 01, České Budějovice