MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Demonstrace na Máji

Vážení přátelé,

slova primátora Thomy, který médiím řekl, že na sídlišti Máj nejde o nic dramatického, mi připadají scestná. Jedna mladá, těhotná žena skončila po útoku koloběžkou v nemocnici a na protestní průvod se vydalo několik set lidí, spíše bych řekl, více než tisícovka. Valná většina těchto demonstrantů byli obyčejní lidé. Ultra pravicových demonstrantů bylo možná deset procent. Lidé jsou naštvaní na systém, který umožňuje většině romské populace nepracovat a chovat se násilnicky. Dnešní demonstrace byla na jednu stranu rasistická a na stranu druhou protirasistická.

 

To, že přijeli ultra pravičáci z jiných českých měst, není podstatné. Podstatné je, že stovky místních obyvatel šli demonstrovat a byli ochotni riskovat i slzný plyn, jen aby měli možnost ukázat, že těhotné ženy se u nás nebijí.

Samozřejmě, že hajlování, zapalování popelnic a především házení kamenů na policisty měli na svědomí právě ultra pravicoví demonstranti, ale protestu se účastnili především běžní občané. I má manželka a kolegyně z práce. I my jsme byli ohlušeni dělobuchy a oči nám slzely ze slzného plynu, aniž bychom řekli špatné slovo, či byli nějak násilní.

Myslím, že policie akci zvládla dobře, až na několik extrémně agresivních policistů, kteří napadali občany Máje bezdůvodně. Kdyby ovšem dnes policie nezasáhla tvrdě, potyčka by se pravděpodobně mohla změnit v krveprolití. Atmosféra na Máji je kritická, lidé se bojí dalších dnů. Já hodnotím situaci jako velmi dramatickou. Na místě primátora bych nečekal, až bude někdo zraněn vážně, ale začal bych se situací opravdu zabývat.

Ladislav Vrabel