MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Jak zadat přípravu projektové dokumentace na sportovní halu bez výběrového řízení?

V Českých Budějovicích se bude stavět nové centrum halových sportů. Ve městě se už před rokem říkalo, že zakázku na projektovou dokumentaci získá architektonická kancelář Ateliér 8000. Dnes Ateliér 8000 skutečně zakázku vyhrává, a to v architektonické soutěži jako vítěz z 51 podaných návrhů. Následně se ke mně dostávají dokumenty, podle kterých je jisté, že vize centra halových sportů byla schválena již před rokem, tedy ještě před vyhlášením architektonické soutěže. Celá architektonická soutěž tak vypadá jako naprosto účelový krok. Radní města dokonce o svém přání zadat zakázku na projektovou dokumentaci bez výběrového řízení hovoří v usnesení rady města. To, že radní nanominovali do poroty, jež hodnotila architektonickou soutěž, sami sebe, také nebudí pocity rovného přístupu.

 

Majitelé Ateliéru 8000 jsou blízcí přátelé náměstkyně primátora Popelové, kterážto je spolu s primátorem Thomou jednou z hlavních postav tohoto příběhu, ovšem je třeba si uvědomit, že rada města své přání vyjádřila jednohlasně. Současné názorové rozdělení je spíše opozice vůči koalici, než že by strany v radě města nespolupracovali. V realizaci půlmiliardové zakázky jsou zajedno. Kdyby nebyli, kdo ví, který z nich bude sedět v radě města příští volební období.

Pojďme se podívat na postup prosazování návrhu Ateliéru 8000.

18. dubna 2012 přichází na jednání rady města Volejbalový klub a společně se dvěma projektanty Ateliéru 8000 představuje radním tzv. volumetrickou studii, což je v podstatě architektonický návrh včetně rozpočtu a časového harmonogramu realizace výstavby. Rada města v tajném hlasování rozhodne o "schválení společného postupu s volejbalovým klubem při přípravě a realizaci sportovní haly" a uloží náměstku Caltovi zjistit, jestli by nebylo protizákonné na základě této volumetrické studie zadat přípravu projektové dokumentace bez výběrového řízení. Dokument, jehož naplnění rada města de facto schválila, tedy architektonický návrh pod názvem "volumetrická studie" zůstává nezveřejněn.

 

27. září 2012 Město vypisuje architektonickou soutěž o návrh budoucího českobudějovického Centra halových sportů. 22. listopadu 2012 se schází hodnotící porota, která z 51 přihlášených návrhů vybírá šest nejlepších. Následně 26. února 2013 Město oficiálně oznamuje, že architektonickou soutěž vyhrál Ateliér 8000, a to s návrhem, který vypadá takřka stejně, jako již před deseti měsíci radou města schválená volumetrická studie. Je náhoda, že porotci vybrali právě tento projekt? Ateliér 8000 získává za vítězství v architektonické soutěži 750 tisíc korun a zakázku na přípravu projektové dokumentace projektu haly, jejíž cena se odhaduje mezi 270 - 422 milionů korun.

Po článkem Vám představím k porovnání

1/ volumetrickou studii Ateliéru 8000,

2/ vítězný návrh v architektonické soutěži Ateliéru 8000,

3/ usnesení rady města z 18. 4. 2012, kde byla představena volumetrická studie a vysloveno přání zadat zakázku bez výběrového řízení

4/ důvodovou zprávu k usnesení rady města z 18. 4. 2012.

5/ základní teze projektu

Rozhodně se nechci vyjadřovat k návrhu Ateliéru 8000, k tomu kompetentní nejsem. Nechci se ani vyjadřovat k tomu, jestli máme utratit půl miliardy za halu pro volejbalový klub. To, co trápí mě, je přístup našich politiků, kteří se na jednu stranu chválí, jak transparentní jsou činy radnice a na straně druhé udělají hlupáky jak z občanů města, tak z jedenapadesáti skupin architektů. Architektů, kteří se přihlásili do soutěže o nejlepší návrh. Ne do soutěže o druhé a třetí místo.

 

Ladislav Vrabel

 

Porotci architektonické soutěže:

Mgr. Juraj Thoma, primátor, Statutární město České Budějovice

JUDr. Josef Průcha, člen rady města

Ing. Jan Diviš, prezident, Volejbalový klub Jihostroj České Budějovice

Ing. arch. Jan Aulík, nezávislý

Ing. Milan Jirovec, nezávislý

Doc. Ing. arch. Miloš Kopřiva, nezávislý

Ing. arch. Antonín Novák, nezávislý

 

Náhradníci poroty

Ing. Tomáš Novák, vedoucí odboru sportovních zařízení, magistrát města České Budějovice

Mgr. Petr Podhola, náměstek primátora, Statutární město České Budějovice

Ing. arch. Aleš Papp, nezávislý

 

 

1/ https://docs.google.com/file/d/0BwjAGgH9swRHdUxJY1pFUDBocUk/edit?usp=sharing

2/ http://www.c-budejovice.cz/cz/rozvoj-mesta/centrum-halovych-sportu/stranky/architektonicka-soutez-na-centrum-halovych-sportu-1-misto.aspx

3/ https://docs.google.com/file/d/0BwjAGgH9swRHOEtpYk9oYms5SlU/edit?usp=sharing

4/ https://docs.google.com/file/d/0BwjAGgH9swRHWGkwUWZhOGctdEU/edit?usp=sharing

5/ https://docs.google.com/file/d/0BwjAGgH9swRHZGIzRzJpdTZIeTQ/edit?usp=sharing