MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Facka občanům od Občanů z radnice: Volební slib je už dva roky skutečností. Milan Brabec, Juraj Thoma

Vážení přátelé, dnes jsem na sociální síti facebook nalezl příspěvek politické strany Občané pro Budějovice pod názvem "Volební slib je už dva roky skutečností". Rád bych v krátkosti zareagoval na sebechválu směrem k otevřenosti, průhlednosti a potírání korupce právě stranou OPB v podobě dvou poznámek:

1) Přesně před rokem, v lednu 2012 jsem písemně požádal primátora Thomu o informace k odměnám vedoucích pracovníků magistrátu. Primátor Thoma svou odpovědí nemusel potvrdit mé informace o vyplácení odměn ve výši statisíců navíc oproti zákonným možnostem, nemusel potvrdit podezření, že si vedoucí úřadu kupuje vedoucí úředníky, nemusel potvrdit mé podezření na očividnou korupci v rámci řízení správy městského úřadu.

 

 

Mohl jednoduše nechat vypracovat odpověď v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím a ustálenou judikaturou a mohl otevřeně ukázat, že vedoucí úředníci nejsou vypláceni nad rámec zákona. Primátor Thoma mi ovšem dodnes neodpověděl, a to i přesto, že jsem svou žádost několikrát zopakoval a připomněl, a to jak písemně, tak telefonicky přes sekretariát primátora. Vzhledem k původu informací o vyplácení vedoucích úředníků magistrátu jsem si jistý, že jde ze strany primátora Thomy o účelový krok. Je vyloučené, že by nevěděl, proč se na tyto informace ptám a je vyloučené i to, že by k těmto informacím neměl přístup. Předpokládám, že primátor Thoma nechce pro magistrát další kauzu typu "úředníci odboru dopravy v práci sledují erotické stránky", takže raději porušuje zákon a neposkytuje informace, jež je povinen poskytnout. K otevřenosti a průhlednosti má tento přístup velmi daleko, možná bych spíše řekl, že jde o naprosto opačný směr. Ani nemluvím o tom, koho vlastně touto svou nečinností chrání.

2) Právě na síti facebook jsme se před necelým měsícem dozvěděli, že stíhání proti primátorovi Thomovi v kauze smlouvy s firmou Bit Servis bylo zastaveno. Dle mých informací ovšem vyšetřování kauzy neskončilo. Očekávám, že bychom se ještě v lednu mohli dozvědět více. Celá kauza Bit Servis, uzavření pochybných smluv a dodatků ke smlouvám jsou dalším ukazatelem otevřenosti a průhlednosti naší radnice. Smlouvy jsou uzavřeny nepřehledně, neprůhledně a naprosto neefektivně. Další z takových "průhledných" a "otevřených" smluv je smlouva s firmou RK Invest. Smlouva o bezplatném pronájmu náměstí za účelem provozování adventních trhů. Město namísto aby zaplatilo v jedné investiční akci za pořízení a instalaci stánků, v druhé za kulturní program a následně aby své stánky pronajalo, vytvořilo obchodní vztah, v němž všechnu tuto aktivitu vykonává jedna firma. Protože jde o podnikatelskou činnost, nikdo neví, kolik stály stánky, kolik stojí pronájem oněch stánků, a dokonce ani kolik nás stojí kultura v rámci adventu na náměstí. Jen hlupák by mohl uvěřit, že by firma RK Invest vykonávala tuto agendu bez slušného zisku. Bylo by naivní si myslet, že je tento neprůhledný obchodní vztah pro město výhodný. Tématu adventních trhů se ještě dostanu v samostatném článku.

Do nového roku Vám přeji jen to nejlepší. Ladislav Vrabel

 

Zdroj: http://www.obcaneprobudejovice.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=379%3Avolebni-slib-je-u-dva-roky-skutenosti&catid=34%3Atitul

Volební slib je už dva roky skutečností

Pátek, 04 Leden 2013 12:41 Milan Brabec

Intenzivní spolupráce vedení města s občany v zájmu otevřenosti a průhlednosti, při níž bude využito i moderních technologií jako je internet, byla jedním z bodů volebního programu hnutí Občané pro Budějovice. O tom, že nezůstalo jen u slibů, svědčí profil českobudějovické radnice na facebooku, jehož vznik inicioval primátor Juraj Thoma. Za právě dovršené dva roky své existence získal 3885 pravidelných uživatelů.

„Facebook patří ke komunikačním kanálům, který hojně užívají mladí lidí, ale stále více si na něj zvykají i starší. Rozhodli jsme se proto využít tuto možnost pro seznamování občanů i návštěvníků našeho města s děním v Českých Budějovicích a s plány radnice. Dobře informovaní lidé totiž nepodléhají fámám a průhlednost v hospodaření samosprávy je ten nejlepší a taky nejlevnější způsob jak zabránit korupci,“ zdůvodnil zřízení radničního facebooku primátor Juraj Thoma.

Jen v průběhu loňského roku zde uživatelé nalezli celkem 533 příspěvky. Podle počtu zobrazení jednotlivých zpráv, který se řádově pohybuje i v desítkách tisíc, se výrazného zájmu těšily ankety týkající se provozu na Modrém mostě a chystané novely takzvané psí vyhlášky. Mimořádnou návštěvnost měla rovněž fotogalerie exponátů letní výstavy Umění ve městě a zveřejněná podoba plánovaného parku ve Čtyřech Dvorech. Jednoznačně největší oblibě se těšila vánoční zpráva o očekávaném příletu anděla na náměstí, kterou si přečetlo téměř dvacet pět tisíc lidí.

"Uživatelům našeho profilu je třeba poděkovat za přízeň i za jejich příspěvky, které jsou pro vedení města důležitou zpětnou vazbou. Vážím si rovněž toho, že v drtivé většině případů byla komunikace ze strany občanů vedena věcně a slušně. Věřím, že v tomto trendu budeme pokračovat," dodal Juraj Thoma.