MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Proč město šestnáct let nesoutěžilo platby za pojištění města?

Před třemi lety jsem se poprvé dozvěděl, že něco není v pořádku s pojištěním města České Budějovice. Konkrétně z úst bývalé předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva města Evy Hajerové, dnešní radní a předsedkyně územních komisí. Radní Hajerová mě upozornila (a nejen mne) na skutečnost, že město České Budějovice nevypsalo soutěž na pojištění města již od roku 1996 a že město České Budějovice pravděpodobně přeplácí cenu za pojištění možná i v násobcích reálné ceny. Současně mi bylo napovězeno, že pojištění měl za pojišťovnu připravovat a domlouvat manžel vedoucí správy veřejných statků Ing. Hruškové. Když jsem se paní Hajerové ptal, z čeho dovozuje ceny na trhu, bylo mi řečeno, že město Písek kupříkladu platí asi třetinu za podobné služby. Připadalo mi, že Budějovice musí mít mnohem více majetku, takže i dražší pojištění, než město Písek, ale následně jsem věc konzultoval v soukromé sféře a zjistil jsem, že slova paní Hajerové měla reálný základ. Dále jsem se mezi "pojišťováky" dozvěděl, že pan Hruška měl přejít z jedné pojišťovny do jiné a kmen smlouvy s ním.

 

Primátor města Thoma mě ubezpečil, že s pojištěním je všechno v pořádku, takže jsem si chtěl udělat ve věci jasno. Podal jsem tedy oficiální dotaz na magistrát města se žádostí o kopii smlouvy. V kanceláři primátora žádost přijali a po několika dnech mě dámy z kanceláře upozornily, že odbor správy veřejných statků bude za kopírování obsáhlé smlouvy požadovat zhruba třináct tisíc korun. Inu řekl jsem si, že tak moc mě pojištění města nezajímá a nechal jsem věc jít svým vlastním osudem. To bylo v roce 2009.

V roce 2011 jsem zkusil požádat o informace znovu. Tentokráte jsem se ptal kdy a kým byla připravována smlouva o pojištění města, kdo zastupoval v jednání město, kdo pojišťovnu. Na mou žádost, která zahrnovala i další dotazy, kupříkladu platy vedoucích úředníků magistrátu, mi bylo odpovězeno velmi dlouhým dopisem. Stručně shrnuto, neřekneme vám nic. Tento dopis jsem dostal bohužel v květnu 2011 a květen pro mne bývá velmi náročným pracovně, takže jsem se papírové válce dále nevěnoval. K otázce pojištění města jsem se znovu dostal až koncem září tohoto roku. Podal jsem obdobnou žádost o informace. Odpovězeno mi bylo tak, že už jsem sice v minulosti žádal a byly mi poskytnuty vyčerpávající informace a i přestože se žádná ze skutečností nezměnila, město mi informace poskytne znovu. Z tohoto dopisu jsem se dozvěděl, že za město podepsal smlouvu primátor Beneš a za pojišťovnu ředitel pojišťovny Voráček. Pojišťovna pak jednou změnila jméno a jednou majitele. Z ČS-Živnostenské pojišťovny a.s., která pojištění v roce 1996 vyhrála se díky změně obchodního jména stala v roce 2001 Pojišťovna České spořitelny a.s. a neživotní část Pojišťovny České spořitelny a.s. koupila v roce 2004 Pojišťovna Kooperativa a.s.. Tím mi město vysvětlilo, proč kmen pojistné smlouvy cestoval v různých pojišťovnách, a také, proč kmen smlouvy přecházel společně s panem Hruškou.

Nejsem specialistou na pojištění, vlastně se v pojištění takřka vůbec nevyznám, ale mezi Vámi čtenáři se jistě najdou odborníci, kteří dokáží odha