MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

ČSSD vyzvala primátora, aby zvážil odchod

Snad nikdo z nás nepochybuje, že se náměstek Joch třese na primátorské křeslo. Na můj vkus je Joch pro funkci primátora příliš mladý a nezkušený a především, jeho vystupování není na můj vkus dostatečně reprezentativní. Nedokážu si nevzpoměnout, jak ještě před dvěma lety v médiích prohlašoval, že komunisté jsou pro něj přirozeným levicovým spojencem pro případ uzavření koalice. Joch je sice pracovitý a snaží se držet linii, jak on sám říká, ale jím držená linie se až příliš často line k jiným liniím, jež jsou právě v kurzu. Pokud by byl Thoma odvolán z funkce, mým favoritem pro primátorské křeslo by jednoznačně byl Vladimír Brůha z ODS. Ve čtvrtek by mohla vzniknout nová koalice ČSSD - ODS. K této koalici by se mohla přidat nezávislá Barbora Lišková a možná Stanislav Rataj. U tohoto zastupitele mám již delší dobu pocit, že spolupracuje s každým a některé principy v HOPB mu příliš nevyhovují. Pan Rataj rozhodně také přichází v úvahu na post primátora, je zkušený v řízení, nicméně politickým matadorem opravdu není. V politice je velmi krátce. I s těmito dvěma zastupiteli jsem ale stejně napočítal jen dvacítku. V klubu HOPB jsou sice ještě dva zatupitelé bez politické příslušnosti - Josef Schoř a František Vácha. I kdyby se podařilo získat na stranu koalice ČSSD - ODS tyto dva zastupitele, jeden by chyběl. Za situace, kdy TOP 09 deklarovala, že s ODS do koalice nepůjde a ODS zase deklarovala, že nepůjde s KSČM zbývá pouze jedna možnost, jak dodržet sliby. Podpora Ivana Tekela z klubu KSČM, který je také bezpolitické příslušnosti. Pak by koalice měla třiadvacetičlennou podporu. Samozřejmě je zde možnost, že některý ze zastupitelů přeběhne, popř. že TOP 09 nebo ODS poruší své předvolební deklarace, ale je zde také možnost, že koalice kauzu Bit servis překoná.


Co myslíte?

Ladislav Vrabel

Českobudějovický Deník - ČSSD vyzvala primátora, aby zvážil odchod

Juraj Thoma s obviněním zásadně nesouhlasí.

Autor: Deník: Jaroslav Sýbek

dnes 05:28

České Budějovice – Juraj Thoma by měl zvážit své další setrvání ve funkci primátora Budějovic. Na tomto doporučení se shodla českobudějovická ČSSD.

 

Ta je nyní spolu s primátorovým hnutím Občané pro Budějovice 
a stranou TOP 09 v čele radnice. Včera kluby těchto stran jednaly o tom,  jak se postaví k obvinění Thomy ze dvou trestných činů, které minulý týden vznesla policie.

Podle policistů (jak už Deník informoval) primátor neoprávněně podepsal dodatek ke smlouvě na dodávky výpočetní techniky a služeb. Juraj Thoma ale obvinění odmítá.

 

Primátor se včera pro Deník vyjádřil i k výzvě, kterou mu adresovala ČSSD. „Mluvil jsem s předsedou klubu ČSSD. Oceňuji, že nechávají to rozhodnutí na mě," uvedl Thoma a dodal, že to vnímá tak, že není vyzýván k odstoupení. Je si totiž jist, že zákon při prodloužení smlouvy neporušil.

 

Kromě ČSSD jednali včera také zastupitelé za primátorovu stranu Občané pro Budějovice (OPB) a za TOP 09. Klub OPB se postavil jednoznačně za primátora, kterému vyjádřil plnou podporu.

 

Koaliční TOP 09 sice považuje obvinění vznesená policií za vážná, ale Tomáš Bouzek za její klub zdůraznil, že kauza je dědictvím minulé koalice, které TOP 09 nebyla členem. Podle Bouzka je nyní věcí Občanů pro Budějovice, aby se záležitost vyřešila tak, aby nebyla ohrožena důvěryhodnost  současné koalice.

 

Opoziční ODS zatím vyčkává, ale není vyloučeno, že kauzu otevře na čtvrtečním jednání zastupitelstva. Podle předsedy klubu Vladimíra Brůhy zatím platí původní stanovisko. Tedy, že ODS  ohledně sporného primátorova podpisu pod smlouvou na prodloužení dodávek IT techniky vyčká stanoviska orgánů činných 
v trestním řízení. „V tuto chvíli nechceme bouřit vodu," zdůraznil Vladimír Brůha k možnému návrhu na personální změny v čele města.

 

Předseda klubu ODS ale naznačil, že třeba výhodnost samotné smlouvy by se mohla ve čtvrtek stát na zastupitelstvu předmětem debaty spíše než budoucnost primátora.

 

Autor: Hana Svítilová, Edwin Otta

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/cssd-vyzvala-primatora-aby-zvazil-odchod-20120911.html