MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Kvůli aféře na radnici vznikl lidový pozdrav TO JSEM Z TOHO JELEN

  Vazeni pratele,

omlouvam se za chybejici diakritiku, lec jsem v zahranici a pisi z pujceneho pocitace. Predne bych Vam vsem rad popral pekne velikonocni svatky, rodinnou i pracovni pohodu a spoustu skvelych lidi okolo sebe.

Kdyz jsem si precetl titulek tohoto clanku, a priznam se, ze jsem pouze hledal jiny clanek, vzpomnel jsem si na jeden takovy novodoby povzdech z nasi radnice. Vznikl take na radnici, a rekl bych, ze jde o vyraz vtipu byvaleho investicniho namestka Jelena, ktery se poslednich nekolik mesicu snazi zastavat post opozice v ceskobudejovickem zastupitelstvu. V okamziku, kdy se snazi poukazat na nejakou nepravost, pouziva slova jako skandal, neuveritelne, nechapu, atd. Jeden takovy skandal predstavil prave ve ctvrtek na onom velmi dlouhem jednani zastupitelstva mesta. Nakonec zasel tak daleko se svym nalehanim na odstoupeni primatora, az se nekteri radni prihlasili do diskuze a zacali primatora Thomu hajit. Jak to tedy bylo?

Zacalo to diskuzi o Dopravnim podniku. Pred nedavnem se seslo nove predstavenstvo DP a pokud jsem to z diskuze zastupitelstva dobre pochopil, behem dvou hodin byla objevena tak zavazna pochybeni generalniho reditele Pulpana, ze tento musel byt odejit na hodinu. Martin Kuba ODS se optal Slavoje Dolejse TOP 09 z jakeho duvodu byl odvolan generalni reditel, a proc pochybeni reditele Pulpana neobevilo predchozi predstavenstvo DP. Slavoj Dolejs odpovedel, ze pochybeni byla zavazna, melo jit o ruzna zadavani zakazek bez vyberoveho rizeni, a ze predchozi predstavenstvo chyby neobjevilo, protoze to soucasne ma zrejme lepsi manazerske schopnosti. Touto odpovedi Slavoj Dolejs skvele nahral na smec panum z ODS a protoze Martin Kuba slusne pozadal o vysvetleni i primatora Thomu, take celkem slusne zavrel dvere prave primatorovi. Co primatorovi zbyvalo? Rekl, ze neni odpovedi pana Dolejse uplne potesen, ale ze si neni vedom zadneho pochybeni predstavenstva DP (mzsleno minuleho). Na to zareagoval opet Martin Kuba a zeptal se Slavoje Dolejse, jakou ma manazerskou minulost. Jestli je tak schopny, tedy o tolik schopnejsi, nez minuly predseda predstavenstva, musi mit nejake zkusenosti. Zeptal se, v kolika predstavenstvech doposud vykonaval obchodni cinnost? Slavoj Dolejs odpovedel, ze nejde o to, jestli byl nekdy v predstavenstvu nejake spolecnosti, ale ze zkusenosti z rizeni firmy ma. Martin Kuba velmi vystizne polozil dilema. Slavoj Dolejs pry mel odvolat generalniho reditele a vzapeti jej nepozvat na nasledujici valnou hromadu. Tim mel ovsem udelat velmi zavaznou chybu, jelikoz bez pozvani mistopredsedy predstavenstva je jednani valne hromady neplatne podle obchodniho zakoniku. Asi neni podstatne, jestli valna hromada probehla korektne, nebo ne, ovsem to, k cemu smeroval Martin Kuba za pomoci kolegu z ODS, melo ukazat, ze Slavoj Dolejs neni zkusenym manazerem a ze nema zadne zkusenosti ani s vedenim takto velkeho podniku, ani nema zkusenost s vedenim predstavenstva spolecnosti. Martinovi Kubovi v tomto davam za pravdu, ale nemyslim si, ze by se to Slavoj Dolejs nemohl naucit. O to ovsem ted nebezi. Slo o dve veci a obe utoci na primatora Thomu.

Prvni, ta mene zavazna vec je, ze prave Thoma roky prosazuje tzv. Nemecky model rizeni spolecnosti. To je pravda, sam jsem to z jeho ust slysel a v novinach se o tomto jeho nazoru docteme take. Nemeckeho modelu se Thoma chtel domoci i v Teplarne. Nemecky model je v podstate zalozen na tom, ze spolecnost ridi odbornici v odboru. Alespon tak jsem to pochopil. Slavoj Dolejs ovsem odbornikem v oboru neni. Tato koalice se tedy nedrzi volebniho programu a slibu, v rekl bych, naprosto podstatne obchodni otazce mesta. Take Bara Liskova poukazovala v zastupitelstvu na komedii, ktera je v tomto pripade prehravana obcanum, kdyz ona vedela jiz nekolik dni dopredu, ze reditel Pulpan bude odvolan. Take pozadala o informaci, v jakem stadiu je vyberove rizeni na noveho generalniho reditele. Asi take, jako ja, slysela o dohode koalice o tom, ze novym generalnim reditelem ma byt prave Slavoj Dolejs. Slavojovi Dolejsovi to preju, me osobne prekvapuje, ze koalice sve dohody nepriznala hned po ustanoveni koalice a snazi se nam vytvaret predstavu jakesi obchodni pruhlednosti a dodrzovani jakychsi vyssich nez politickych hodnot a zasad.

Pak je tu ovsem druha, zavaznejsi otazka, a tady bych rad znal odpoved i ja sam. Pomineme, jak moc schopny predseda predstavenstva je Slavoj Dolejs a Juraj Thoma. Rekneme, a tim poskytmeme vyhodu primatorovi, ze jsou oba stejne schopni. Martin Kuba v zastupitelstvu rekl, ze kdyz se onehda s Jurajem Thomou bavili o Thomove miste v predstavenstvu DP, Juraj Thoma Martinovi Kubovi vysvetlil, ze chce byt predsedou spolecnosti z jedineho duvodu. Tim duvodem bylo, aby dal pozor na toky penez ve spolecnosti. Pokud jsem to dobre pochopil, Juraj Thoma se mel dobrovolne pasovat na ochrance verejnych penez v Dopravnim podniku. Pak tady ovsem vyvstava otazka, jak je mozne, ze si Juraj Thoma za osm let, kdy byl predsedou predstavenstva Dopravniho podniku nevsiml zadnych uniku penez, kdyz Slavoj Dolejs tato vazna pochybeni objevil behem dvou hodin.

Martin Kuba jeste vyzval Juraje Thomu k osobni zodpovednosti za spolecnost, v niz Juraj Thoma osm let pusobil jako prvni muz. Primator Thoma jeste nekolikrat odpovedel, ze si neni vedom zadneho pochybeni.

A tak si opakuji to slavne rceni zastupitele Jelena: "TO JSEM Z TOHO JELEN."

Ladislav Vrabel - jelen

 

 Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/kvuli-afere-na-radnici-vznikl-lidovy-pozdrav-te-pa.html

 

Kvůli aféře na radnici vznikl lidový pozdrav Tě párek

Vojáci rozšířili pozdrav z Budějovic do Prahy a Plzně.
Autor:
Redakce

|
Sdílet


Diskutovat (0)
včera 17:43




Ze snímku západní strany náměstí z období 1. republiky lze vyčíst, že byl pořízen v půl jedenácté, slunce je poměrně vysoko, stromy u kašny mají listí, pánové saka, takže byl začátek léta, plocha náměstí má starou dlažbu, vpravo stojí pozoruhodný secesní kandelábr a v celé šíři je zachycena barokní radnice.

Zrovna u radnice je klid, ale bývalo tam živo. Leccos se tam přihodilo. Na základě jedné aféry v roce 1905, na které se podílel starosta Josef Taschek a 28. pěší pluk zvaný „pražští Pepíci“, vznikl celostátní lidový pozdrav Tě párek. Pozdrav se šířil s osmadvacátníky.

Ve čtvrtek dne 9. listopadu 1905 bylo na náměstí povoláno 90 mužů 28. pěšího pluku, aby udržovali pořádek a chránili radnici, poněvadž se předpokládalo, že se uskuteční demonstrace na podporu zavedení všeobecného rovného hlasovacího práva. Jenže pršelo, byla zima, skoro nikdo nešel demonstrovat, takže ve městě byl celkem klid. Vojáci hlídkovali, ale nic se nedělo. Nevlídné listopadové počasí asi přispělo k tomu, že radnice to chtěla vojákům nějak vylepšit.
Informovaly o tom Jihočeské listy v sobotu dne 11. listopadu 1905: „Na radnici chtěla obec vojáky pohostiti, za kterýmž účelem přivaleny sudy s pivem na radniční dvůr a přinesen koš uzenek. Německý starosta Josef Taschek jim nabídl pohoštění. Ze dvora radnice se již šířila vůně ohřátých párků. Vojíni však pivo i uzenky odmítli. Odmítli proto, že od obce, která se k pluku č. 28 zachovala nepřátelsky, nemohou přijímat žádné pohoštění. Obec totiž podnikla svého času všechny možné kroky, aby zamezila přeložení 28. pluku do města, protože je to pluk český a mužstvo jeho také uvědoměle česky cítí.“ Starosta Taschek a továrník Hardtmuth dokonce nabídli ministerstvu války dotaci, když 28. pluk převelí jinam.

„Když byl 28. pluk do Českých Budějovic přeložen, zasypaly jej budějovické německé časopisy nejsprostšími urážkami. Jmenovaly vojíny tohoto pluku „pražskými Pepíky“, rváči a flamendry.“ Termín „pražští Pepíci“ používaly i české časopisy a běžně se vyskytoval v hovorové řeči, ale zřejmě v jiném tónu.

Odmítnutí pohoštění považovala radnice za urážku. Pro obyvatele města to byla nebývalá událost. Hned někdo složil o aféře píseň, která se všude s chutí zpívala. Jedna sloka zní – Až nedávno v Budějicích děti z pražské várky, nechtěly se spřáteliti s Taschkovými párky. Píseň končí obrazem, kdy chůva tlačí kočárek a capart, jak zhlédl Taschka, zdraví TĚ PÁREK.

Není sice jasné, vznikl-li pozdrav Tě párek ještě před složením písně, nebo se objevil prvně v té písni a rozšířil se poté, ale v každém případě se rozšířil do Prahy, odkud 28. pluk pocházel, a do Plzně, kam byl kvůli párkům přeložen. Téměř nahradil dosavadní lidový pozdrav Tě Bůh. Osmadvacátníci, tedy „Pepíci“, se potom léta do Budějovic vraceli a na aféru, v níž účinkovali, vzpomínali.

Starosta Josef Taschek zařídil, že vojáci dostali hned příští den „kasárníka“ s tím, že událost se musí důkladně vyšetřit. Nejprve vojenské orgány oznámily, že vojáci se za odmítnutí piva a párků trestat nebudou, ale radnice to brala jako vojenskou vzpouru a urážku a prostřednictvím poslanců se párková aféra dostala až do parlamentu ve Vídni.

Po dlouhých výsleších nevydrželi dva vojáci a označili za původce všeho pěšáka Václava Fialu. Ten onemocněl a byl odvezen do vojenské nemocnice, kde byl nadále vyslýchán a nucen, aby se ke všemu přiznal.

V prosinci 1905 byli příslušníci 28. pluku, kteří odmítli Taschkovy párky, odsouzeni. Desátník Černý na 30 dní kasárníka, desátník Svoboda 20 dní, četaři Rada a Simandl 21 dní, infanteristi Sedláček 21 dní samovazby, Kraus 15 dní vězení a další v nižších sazbách.

Jan Schinko