MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Situace v Liberci mi připomíná rok 89, říká zimní primátor Korytář

Parlamentní listy

Situace v Liberci mi připomíná rok 89, říká zimní primátor Korytář

Situace v Liberci mi připomíná rok 89, říká zimní primátor Korytář

16.4.2011 10:40 - Za svůj největší úspěch ve funkci primátora považuje Jan Korytář (ZmpL) to, že lidé ve městě zvedli hlavy a víc se zajímají o dění ve městě. Prozradil nám, zda uplácel úředníky a popsal nekalé praktiky, se kterými se na liberecké radnici setkal.

Jan Korytář (*1972) je členem Strany zelených. V listopadu se stal prvním mužem na radnici v severočeské metropoli Liberci a to za regionální uskupení Změna pro Liberec, ale tuto sobotu bude s velkou pravděpodobností odvolán z funkce. Jak hodnotí své působení v pozici primátora? Nejen na to odpovídá serveru ParlamentníListy.cz

Poslední týden se každý večer koná beseda občanů s primátorem. Na co se Vás lidé nejčastěji ptají?

Lidi se mě ptají především na současnou politickou situaci v Liberci, a jaké jsou možnosti jejího řešení. Tyto večery byly poučné i pro mě, protože jsem na nich zjistil, že občané příliš nevědí, jak funguje reálná politika. Mají představu, že jediným úkolem politiků je prosazovat to, co se lidem zdá správné, a příliš netuší, že politiku ovlivňuje mnohem víc tlaků a zájmů. Snažím se jim proto vysvětlit, co se v Liberci děje a proč se to děje.

A jak celou situaci v Liberci hodnotíte Vy sám?

Současná situace mi tak trochu připomíná přelomový roku 1989. I tehdy přece platilo, že socialistické zřízení nabízelo určité výhody, nízké ceny zboží a především jistotu zaměstnání. Ale lidi si tehdy řekli, že svoboda je pro ně důležitější, vyšli do ulic a nakonec došlo ke změně. V Liberci dnes jde o něco podobného, město posledních dvacet let nějak fungovalo, ale lidé si u posledních voleb řekli, že chtějí změnu, občané sami chtějí více rozhodovat o tom, co se bude v jejich městě dít. 

Jak vidíte své šance na setrvání v pozici primátora?

Tuším, že v sobotu budu odvolán já i moji kolegové ze Změny pro Liberec, matematické propočty hlasů jsou neúprosné.

Co budete dělat dál, pokud nebudete primátorem?

Řeknu Vám, že se po čtyřech měsících konečně pořádně vyspím a dám si malou pauzu, ale chci dál dělat to, co jsem dělal dosud, jen z opozičních lavic. Budeme dál bojovat proti korupci, budeme chtít, aby se lidé více zapojovali do dění ve městě, zkrátka budu usilovat o lepší Liberec.

Teď sice skončíme v opozici, ale za rok a půl jsou krajské volby a my budeme chtít využít toho, co se nám ve městě podařilo. Především se lidé začali víc zajímat o dění ve městě a to je obrovský úspěch. Domnívám se, že kdyby dneska byly volby, tak Změna možná získá i dvojnásobný počet hlasů.

Co považujete za svůj největší úspěch v pozici prvního muže města?

Naším obrovským úspěchem jsou např. besedy k územnímu plánu, zatím se jich zúčastnilo přes 2000 lidí asi ve třinácti čtvrtích. To, že si více než 2000 lidí našlo čas na tříhodinovou besedu o územním plánu, je vinikající. Občané se dozvědí, jak to funguje, jaké změny se chystají. Lidé se začali organizovat, podávají námitky. Ještě v době, kdy jsem seděl v opozici, většina lidí z Liberce říkala, že nemá cenu zapojovat se do dění ve městě, protože všechno ovládá Syner, primátor Jiří Kittner (ODS) nebo ODS. Tohle se nám podařilo změnit a to je náš největší úspěch. Napříště už se lidé nenechají zahnat do defenzivy.

Napadnou Vás ještě nějaké další úspěchy?

Některé služby pro radnici se podařilo zařídit i o 50% levněji. Nastavili jsme úsporný rozpočet a šetříme, kde se dá, zkrátka jsme se snažili chovat jako dobří hospodáři, dát peníze na to, co potřebují občané tohoto města. Víte, někteří lidé mi dnes vyčítají, že jsem špatně komunikoval s partnery, já si myslím, že to je spíš o tom, kam městské peníze tečou nebo už netečou.

Lidé Vás dnes vnímají jako bojovníka proti ODS a proti stavební firmě Syner, ale nejde o boj hnaný až do nevhodných extrémů?

K tomu jen řeknu, že potrefená husa se vždycky ozve. Mně nikdy primárně nešlo o to bojovat v Liberci se Synerem a to říkám od samého začátku. Možná to v médiích vypadá jako souboj se Synerem, ale já jsem tu vždycky byl především proto, abych zastupoval zájmy města a jeho občanů. Teď se hodně mluví o těch smlouvách, jejichž realizaci jsem znemožnil (smlouva na revitalizaci městských lázní a dostavbu libereckého bazénu - pozn. autora), ale už se příliš neříká, že ta větší smlouva se netýkala Syneru, ale firmy Chládek a Tintěra.

Já jsem ty smlouvy pozastavil, protože mi přišly pro město nevýhodné a problematické. Pozastavení těchto dvou výběrových řízení považuji za jeden z úspěchů, protože město by na ně v budoucnosti doplatilo.

A kritika ODS?

Neodsuzuju ODS jako celek, jen poukazuju na to, liberecká ODS prosazovala politiku, která podle mého názoru městu škodila. Liberecká ODS nám město předala se dvoumiliardovým dluhem, veřejnost to vidí a protestuje proti tomu. Domnívám se proto, že kritika místní ODS stojí na reálných základech.

Domnívám se, že v minulosti neřídil rozvoj města příslušný radniční odbor. Ve skutečnosti rozvoj města řídilo pár firem, kterým šli místní politici na ruku. Jen abych se trochu vrátil zpátky, samotný Syner v médiích opakovaně uvádí, že nemá žádné přímé zakázky od města, ale to přece není nutný. Stačí, když městské pozemky nakoupí nějaký prostředník a na nich následně staví Syner. Pak tu chybí přímé propojení, ale efekt je stejný.

V posledních dnech zaznívá kritika i z řad ČSSD. Zastupitel Lukáš Martin (ČSSD) Vás nařkl mimo jiné z toho, že jste si kupoval loajalitu úředníků. Je to pravda?

Žádné úředníky jsem nikdy neuplácel, je to nehorázná lež. Pana Lukáše Martina jsem vyzval, aby se mi písemně omluvil a pokud to v dohledné době neudělá, tak se budu bránit právní cestou.. Šlo mu jen to poškodit mě v této vypjaté atmosféře.

Dovolte mi poslední otázku. Po březnovém zasedání zastupitelstva Vás především zastupitelé ODS označovali za diktátora, protože jste nepřipustil projednání svého odvolání. Nařkli Vás, že jste tím porušil zákon o obcích a hrozili, podáním trestního oznámení. Vy sám jste stále přesvědčen, že jste zákon neporušil?

Dodnes jsem přesvědčen, že jsem neporušil zákon. Pánové vyhrožovali trestním oznámením, ale pokud vím, tak dodnes žádné nepodali. Kdyby všichni ti, kteří mě kritizují, neodešli ze sálu, tak bych ten bod prostě musel zařadit, ale tím, že odešli, mi umožnili přerušit jednání zastupitelstva. Získali jsme tak navíc 14 dní, které jsme využili k tomu, že jsme hlouběji prověřili ty dvě mnohokrát zmiňované zakázky.

A bylo to k něčemu?

Podali jsme s kolegou Baxou podnět Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, dokončili a podali jsme trestní oznámení a podnět protikorupční policii, aby v tom začala jednat, protože těch nových informací, že byli obě zakázky zmanipulované, se objevilo více, než jsme čekali. To, co obyčejní lidé roky tušili, že v Liberci něco nehraje, dnes víme, že tušili správně. Myslím, že naše práce nebyla marná, protože ty změny, které jsme zahájili, už nepůjdou zastavit.

 

Zdroj? http://www.parlamentnilisty.cz/kraje/liberecky/194434.aspx