MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Primátora už kvůli panu Řeřábkovi jednou odvolali. Vzpomínáte?

     Vážení přátelé,
 
     dokážete si představit, že by měla nastat budoucnost, kterou nám představuje primátor Thoma? Tedy, že město vybere nového tajemníka magistrátu a Zdeněk Řeřábek na magistrátu v pozici tajemníka už nebude? Zkusme se tedy zamyslet, co všechno by se muselo stát.
 
     První možností je, že by soud rozhodl v Řeřábkův neprospěch. Ve vší úctě ke Krajskému soudu, myslím, že Krajský soud potvrdí rozhodnutí soudu okresního.  
 
     Druhou možností je, že by se město dohodlo s panem Řeřábkem na odstoupení z funkce. Tomu také nevěřím. Kromě toho, by se ale muselo výběrové řízení na tajemníka magistrátu dotáhnout do konce, což znamená, že by 21. dubna nesměla padnout vláda nad městem, a to je podle mě diskutabilní.
 
     Vezměme to z druhé strany. V rámci povolebních vyjednávání došlo k dohodě mezi OPB, ČSSD a TOP 09. Kromě Dopravního podniku, kde bylo dohodnuto, že místo ředitele získá Slavoj Dolejš TOP 09, bylo také dohodnuto, že TOP 09 získá investičního náměstka - Kamil Calta TOP 09 a Tomáš Bouzek se stane nejen radním, ale také dostane místo v dozorčí radě Teplárny pro sebe a pro svého kolegu Jiřího Kořínka. Jenže v rámci povolebních vyjednávání chtěl každý něco a dohoda se dělá směrem dolů. OPB trvala na křesle primátora pro Juraje Thomu, náměstkyně pro Ivanu Popelovou a zachování zhruba osmdesáti milionů z rozpočtu města pro čtyři scény Městského divadla včetně místa radního pro Jiřího Šestáka. Místo radního pro Iva Moravce vnímám jako pojistku při jednání, tedy spíše místo jako takové. Nejvíce nároků samozřejmě postavila ČSSD, a to proto, že měla velice strategickou pozici pro vyjednávání. ČSSD chtěla nejen zachování místa v předsednictvu pro radního Průchu, ovšem také po dohodě o spolupráci s ODS, zachování místa předsedy představenstva a generálního ředitele Teplárny pro Zdeňka Blažka. Tuto drobnost přislíbil vícehejtmanovi Martinovi Kubovi náměstek pro finance města Miroslav Joch ČSSD. Eva Hajerová dostala za své služby Martinovi Kubovi a Pavlovi Dlouhému při odvolávání primátora Thomy na jaře minulého roku místo uvolněné radní, speciálně pro ní vytvořené. Nebudu rozebírat další dohody, je jich dost, ale vrátím se k jedné podstatné. Teplárna. Máte pocit, že dohody ohledně Teplárny byly a jsou dodržovány? Pokud ano, pravděpodobně se nedočkáme výsledků forenzního auditu, pokud ne, je dost možné, že se najde několik zastupitelů, kteří mohli chtít vypovězení koaliční smlouvy. Oni se pánové "OD MĚSTSKÉ POKLADNY" většinou nakonec dohodnou a udělají nové dohody, ale v jenom případě už jsme si všimli, že se vždy dohodnout nedokáží. Kdy? Když jde o místo tajemníka magistrátu. A podporovatelé tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka mají zřejmě poslední šanci, jak vyhrát boj s primátorem Thomou na plné čáře. Co tím myslím? Pokud by se Řeřábkovým kamarádům podařilo 21. dubna odvolat znovu primátora Thomu z křesla, mohli by zrušit výběrové řízení na tajemníka magistrátu. Pak by to pro Zdeňka Řeřábka byla výhra. 
 
     Předestírám, že jde pouze o mou úvahu. 
 
     Ladislav Vrábel 
  
  
 
 
 
 
 
 Dva tajemníci mohou přinést hodně těžkostí 
 

Výběrové řízení na pozici tajemníka českobudějovického magistrátu, které v březnu vyhlásilo vedení radnice, může městu přinést řadu problémů. V nejhorší variantě by se totiž mohlo stát, že město by mělo tajemníky dva.

Tato možnost vychází z faktu, že loni na jaře sice primátor Juraj Thoma (OPB) odvolal tehdejšího tajemníka Zdeňka Řeřábka, neboť byl přesvědčen, že neplní své povinnosti. Rozhodnutí Thomy následně potvrdil ředitel krajského úřadu Luboš Průša. Řeřábek se však obrátil na okresní soud. Ten rozhodl o uznání žaloby na neplatnost odvolání, a to proto, že město v době, kdy je vedl Miroslav Tetter (KDU-ČSL) nepodalo své odvolání ve stanovené lhůtě.

 

Řeřábkovo odvolání by mohlo být neplatné

 

Pokud by krajský soud zmíněný rozsudek, proti němuž se město odvolalo, potvrdil, bylo by Řeřábkovo odvolání neplatné od samého počátku, a logicky by se tak stalo neplatným jmenování nového tajemníka, vzešlého ze zmíněného výběrového řízení.

Hrozilo by nebezpečí, že město mu bude muset zaplatit finanční odškodnění. Primátor je přesvědčen, že k takové variantě ale nedojde.

"Od loňského dubna řídí magistrát města Václav Suchopár, který svou funkci vykonával s vědomím, že se jedná o dočasné řešení. Na tom, že činnost magistrátu je třeba stabilizovat, se shodly všechny strany současné koalice. Pro mne osobně je stabilizace úřadu primárně spojena s řádným jmenováním nového tajemníka. Do výběrového řízení se může přihlásit kdokoli, kdo splňuje zákonné předpoklady," konstatoval Thoma.

Předseda opozičního klubu ODS Vladimír Brůha však situaci tak optimisticky nevnímá. "Máme spočítáno, že mzdové náklady na každého z tajemníků by se pohybovaly kolem jednoho miliónu korun. Plně respektuji, že primátor chce vyměnit tajemníka, s nímž osm let předtím spolupracoval. Nerozumím, že v situaci, kdy soud může definitivně rozhodnout, že odvolání pana Řeřábka je neplatné, se vypisuje výběrové řízení a magistrát může mít dva tajemníky," reagoval na současnou situaci Brůha.

 

Aby město neutrpělo finanční újmu

 

Kauza město versus Řežábek byla dokonce na pořadu úterního jednání představitelů koaličních stran OPB,TOP 09 a ČSSD.

Doporučení zrušit výběrové řízení ale nepadlo, i když radní Tomáš Bouzek (TOP 09) připouští, že situace je trochu právně problematická, ale to rozhodně neznamená, že musí dojít k tomu, že na magistrátu budou dva tajemníci. Dodal, že město se musí rozhodně zachovat tak, aby pro ně nedošlo k finanční újmě. Opatrně se vyjádřil Právu i náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD).

"Město zatím rozhodně nic neporušilo a věřím, že rozhodnutí soudu padne brzy a úřad magistrátu bude fungovat bez dalších provizorií," zdůraznil Joch.

 

Regionální mutace| Právo - Jižní Čechy