MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Proč doopravdy končí hokejový klub v Budějcích?

Vítkovice, Plzeň, Pardubice, či Brno přenechaly své hokejové haly do správy hokejovým klubům. Společnost ČEZ pak za jméno "ČEZ ARÉNA" platí každému z klubů okolo dvanácti milionů ročně, v Brně je to sázková kancelář Kajot, kde se hovoří o přibližně čtrnácti milionech ročně za jméno KAJOT ARÉNY (přesná čísla k dispozici nemám, ale podle odborníků z branže jde o částky od 10 do 15 milionů ročně). V Budějovicích projevila o jméno hokejové haly zájem společnost ČEZ a společnost E-on (neoficiálně). Otázka tedy zní: "Proč radní města prodávají Budvaru jméno a práva na hokejovou halu za částku dva miliony korun za rok, když jim energetický koncern může zaplatit za stejnou dobu za jméno haly deset milionů korun ročně, i více?"

 

Tato smlouva o užívání jména Budvar arény, reklamních ploch uvnitř Budvar arény a závazku točit v Budvar aréně pouze budvarské pivo je vlastně velmi podobná smlouvě s firmou Bit Servis. Opět se odvolává na opci sjednanou ve smlouvě předchozí a opět ekonomicky poškozuje městský rozpočet. Tentokrát v řádu desítek milionů. Celou smlouvu najdete zde:  https://docs.google.com/file/d/0BwjAGgH9swRHYkxza29lMnZITVU/edit?usp=sharing

Zdá se Vám tato informace neuvěřitelná? I mě se zdála. Obzvlášť, když vím, že radní byli o možnosti prodeje jména několikrát informováni v souvislosti s existenčními, ekonomickými problémy hokejového klubu.

A podobnost se smlouvou s firmou Bit Servis? V roce 2002 uzavřelo město České Budějovice smlouvu na práva ke jménu a reklamním plochám (a monopolu na pivo) s budějovickým Budvarem na deset let. V letošním roce město České Budějovice podepsalo smlouvu na dalších pět let s odvoláním na opci sjednanou ve smlouvě z roku 2002. Mohla snad rada města v roce 2002 zavázat současné radní k takovému kroku? Myslím, že taková opce by u soudu mohla být prohlášena za ustanovení dohodnuté v rozporu s dobrými mravy. To ale není to podstatné. Podstatné je, že rada města opět připravila město o desítky milionů korun a následně možná i o extraligový hokejový klub. Řekne nám už konečně někdo, co radní dostávají za to, že uzavírají pro město ekonomicky nevýhodné smlouvy?

Ladislav Vrabel