MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Stát sčítá jmění politických kmotrů. Chce jachty i vily

     Vážení přátelé,
 
     je to zajímavá zpráva, nemyslíte? Možná to nakonec dopadne tak, že si my lidé začneme myslet, že nás tito pánové okradli. Jednoho kamaráda, který si to myslí, mám. Co mě se týče, nemyslím si, že by se pan Řeřábek snažil předat naší pizzerii do "lepších rukou" nezištně. Představte si, že si půjčíte milion, investujete jej do podniku a v okamžiku, kdy se Vám investice začnou vracet, se Vám podnik někdo pokusí odejmout. Bez náhrady. Samozřejmě, že v případě Fresh Pizzerie u Žáby jde především o know-how a o dobré jméno. Židle a stoly si dokáže koupit každý. Dnes jsem se bavil s jedním známým o Teplárně. Je opravdu těžké najít hranici toho, co je obchod, politika a co je zločin. O našem kmotrovi se zde nepíše, ovšem přátelství odvolaného premiéra Topolánka a ministra Kalouska není žádným tajemstvím. Stejně jako to, že za odvoláním pana Topolánka stál především pan Dlouhý. Lidé z opkolí pana Dlouhého i pana Kalouska potvrzují, že tito dva spolu mají spor. Nedokážu si představit, jak velký obchod jeden druhému musel "vyfouknout" nebo překazit, jak velký "podraz" musel jeden druhému předvést, aby proti sobě stáli takto mocní byznysmeni. Přitom by si člověk mohl myslet, že by si pánové mohli v lecčems pomoci - jeden druhému. Co se tak mezi nimi mohlo stát?
 
     Ladislav Vrábel 
 
 
 
 

Stát sčítá jmění politických kmotrů. Chce jachty i vily

Alexandr Novák

Alexandr Novák. Vlivná tvář ODS, zejména v severních Čechách.Autor: Ludvík Hradilekvětší obrázek »

Praha - Na seznamu bohatých lidí, jejichžmajetky začali prověřovat analytici ministerstva financí, jsou jména spojená se zákulisím politiky. Především s Občanskou demokratickou stranou.

Jsou mezi nimi například Alexander Novák,Ivo RittigPatrik OulickýTomáš Hrdlička čiRoman Janoušek. Podnikatelé, jejichž vliv nekončí u komunální politiky, ale má přesah i do té celostátní.

Ukazují to nejnovější podrobnosti, které deník Aktuálně.cz zjistil o již odstartované akci úřadu Miroslava Kalouska. Až dosud nebylo známo, koho se prověrky týkají.

Cílem majetkových auditů je prověřit pochybnosti o tom, jak lidé z výše uvedeného seznamu přišli k rozsáhlým majetkům. Právě jejich příjmy z posledních let bude stát porovnávat s nabytým majetkem.

Analytici se přitom podle zdrojů Aktuálně.cz při zmiňované prověrce nehodlají zaměřit jen na majetky daných osob samotných, ale i na nemovitosti, jachty či automobily, které formálně vlastní například jejich manželky či další příbuzní. Anebo firmy s nimi spojené.

 

 

 

Bém na golfu

Roman Janoušek je znám kontakty na bývalého primátora Pavla Béma.Autor: golf.czvětší obrázek »

 

Avíza z bank a berňáků

"Ta jména vycházejí z hlášení bank o neobvyklých operacích či ze zjištění finančních úřadů a podobně. Každý prověřovaný případ tedy souvisí s konkrétním podezřením či nejasností," zdůvodnil finanční prověrky státní úředník, který je s jejich průběhem obeznámený. "Není to tak, že by si někdo sedl a řekl: po tom půjdeme, po tom ne," dodal.

Ministerstvo financí oficiálně "audity" kmotrů nikdy nepotvrdilo. Ale také nepopřelo.

"V budoucnu se útvar bude intenzívně zabývat mimo jiné i některými subjekty (fyzické i právnické osoby), u kterých na základě provedeného šetření a získaných informací je podezření z praní špinavých peněz. Jedná se mimo jiné o případy nabytého majetku, které zásadně nekorespondují s faktickými příjmy jednotlivých subjektů," stojí ve stanovisku ředitele Finančního analytického útvaru Milana Cícera.

 

Pražská ODS si zvolila Béma

Znovu exprimátor. Tentokrát s Tomášem Hrdličkou.Autor: Ludvík Hradilekvětší obrázek »

 

Jen ať hledají...

Prověřovaní podnikatelé navenek zachovávají absolutní klid.

Ve svém okolí podle zjištění Aktuálně.cz nicméně dávají najevo, že kroky ministerstva namířené zejména proti lidem spojeným s ODS považují za účelový politický boj ze strany konkurenční TOP 09, která ovládá resort financí.

Naznačuje to i oficiální reakce Tomáše Hrdličky, pražského podnikatele a vlivného zákulisního hráče občanských demokratů.

Na otázku, zda mu kontrola vadí a zda si je jistý, že v případě jeho majetku bude vše sedět, s ironickým podtextem odpověděl: "Nevadí mi to a nevěřím řečem o tom, že tyto kontroly zneužívá ministerstvo financí jako mocenský nástroj v boji proti konkurentům z jiných politických stran. Podle modelu, nejdříve mediálně vyvoláme pochybnost a potom začneme šetřit. Vždyť by to bylo nejenom trestuhodné, ale i trestné. Protože tomu nevěřím, tak nemám žádné obavy."

Prohlédněte si "dobré adresy" lidí, jejichž majetek stát prověřuje.

 

 

Kanál k Rittigovi

Mimochodem je to právě Hrdlička, kdo má ze seznamu prověřovaných podnikatelů oficiálně nejmenší majetek. Zakládá si na tom. Vlastní v Praze byt, auto a zdědil chatu.

Další z prověřovaných, podnikatel Ivo Rittig (někdejší blízký spojenec exministra Bendla), zase tvrdí, že už roky se v Česku zdržuje jen sporadicky, takže netuší, co by u něj chtěly úřady hledat. Rittig žije dlouhodobě v Monaku.

"Nic o tom nevím a zjevně je to nesmysl. Už proto, že já se v ČR již sedmým rokem zdržuji jen velmi málo," napsal v sms zprávě.

Ostatní oslovení nechali dotazy Aktuálně.cz bez odpovědi.

Díky svým nadstandardním kontaktům přitom většina z nich o zájmu financí věděla nedlouho poté, co se prověrky rozeběhly.

Inspekce ministra vnitra například dodnes vyšetřuje, kdo loni vynesl korespondenci mezi resortem financí a vnitra o bankovních kontech výše zmiňovaného Iva Rittiga a zda skončila přímo u něj.

Tohle postavil v krajině Českého středohoří Patrik Oulický.

 

 

Lidé, co šli po Vondrovi

Prověrky kmotrů má na Kalouskově ministerstvu na starost Finanční analytický útvar.

Jde o instituci, která při prověřování majetků disponuje největšími možnostmi získávání informací - včetně těch ze zahraničí. A to jak mezi úřady státní správy, tak i v porovnání se soukromými insitucemi, například auditorskými.

Byl to mimo jiné právě tento útvar, který v lednu podal trestní oznámení na týmAlexandra Vondry z doby českého předsednictví EU, před rokem zase poslal policii na exministra Aleše Řebíčka.