MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Nesmrtelný tajemník Řeřábek

     Vážení přátelé,
 
     město Zábřeh zřejmě zažilo podobný případ, jako naše krajská metropole - město kultury. V obou městech máme tajemníka, jehož chování se rozhodl dále neakceptovat starosta, tajemníka, který byl odvolán z funkce, tajemníka, který podal na neplatnost odvolání žalobu k soudu a tajemníka, který soudní spor vyhrál. V našem městě sice tajemník spor nevyhrál, nýbrž město v podání bývalého letního primátora Tettera, tajemníka "vzalo dobrovolně zpět", ale s velkou pravděpodobností nastane podobný vývoj situace, tedy snaha odvolaného tajemníka  vrátit se do svého křesla. Vzhledem k tomu, že město již přistoupilo na smír, odvolání se ke Krajskému soudu pravděpodobně rozhodnutí Okresního soudu nezmění. Pak nás tedy s takřka stoprocentní jistotou čeká návrat pana Řeřábka zpět na magistrát.  Vzhledem k Řeřábkovým známostem, jak se sám chlubil, předsedové obou soudů mají blíž k němu než k Thomovi, i když tomu se mi nechce věřit, zvlášť po tom, co pan Řeřábek předvedl ve své opilosti s mými stěrači a následné kocovině s obviňováním Thomy z praktik padesátých let, by se dalo předpokládat, že soud nebude zbytečně otálet a věc promptně rozhodne. Věc je mediálně poměrně sledována, takže lze předpokládat, že soud rozhodne rychle i z tohoto důvodu. Můžeme tedy předpokládat, že někdy s návratem ptactva z jižních krajů nejdříve a s rozkvětem poupat na stromech nejpozději, by se k nám na magistrát mohl navrátit náš všemi milovaný tajemník, soused a kamarád Ing. Zdeněk Řeřábek. Ledaže by svou 290 denní nemoc protáhl do invalidního důchodu. Když mu lékaři prodlužují nemocenskou takřka rok, zatímco pan Řeřábek navštěvuje VIP arénu na stadionu při sledování volejbalu, určitě by dokázali i toto. Vždyť počátek marození pana Řeřábka byl spočítán takřka na minuty.

     S očekáváním Ladislav Vrábel.
 
Parlamentní listy
 

Unikát: město Zábřeh má dva tajemníky

Unikát: město Zábřeh má dva tajemníky

5.3.2010 11:15 - Neobvyklá situace panuje na radnici v Zábřehu. Řídí ji totiž dva tajemníci, jeden jmenovaný a druhý na základě rozhodnutí krajského soudu. Podle jeho verdiktu by se měl do funkce vrátit loni odvolaný Antonín Janhuba, to však starosta města Zdeněk Kolář nechce nechat dopustit.

Konflikt mezi starostou a tajemníkem doutnal už delší dobu a naplno se rozhořel začátkem loňského léta. Během dvou měsíců byl Janhuba odvolán z funkce a dostal výpověď z pracovního poměru. Podle starosty to bylo kvůli třem neomluveným absencím. „Se žádostí o volno za mnou osobně nepřišel. Žádanky, které byly v podpisové knize na sekretariátu, zůstaly nepodepsány, tím pádem pan Janhuba neměl právo dovolenou čerpat," vysvětloval Zdeněk Kolář, proč tajemníka vyhodil.

Antonín Janhuba si však takové jednání nenechal líbit a město pohnal před soud. Podle něj při odevzdání formulářů pro čerpání dovolené nijak nepochybil. „Tiskopisy s žádostí jsem podal v předstihu několika pracovních dnů na sekretariát do podpisové knihy. To byl běžný způsob komunikace s panem starostou, jaký používají i jiní úředníci. Stejným způsobem akceptoval i moje dřívější žádosti, proto jsem měl za to, že mohu bez problémů nastoupit dovolenou," říká Janhuba, jehož chybou bylo, že si starostovy podpisy na žádankách nezkontroloval.

Okresní soud dal tajemníkovi za pravdu a město se odvolalo ke krajské instanci. Ta ovšem v prosinci 2009 rozhodla v podobném duchu, s tím, že odvolání ani výpověď nejsou platné a Janhuba tak fakticky zůstal po celou dobu ve funkci, čímž mu náleží i ušlá mzda. To však starosta nehodlá respektovat a dojde tak na dovolání k Nejvyššímu soudu a případně i ústavní stížnost.

Návrat vyhnaného tajemníka není žádoucí

„Pan Janhuba by měl konečně pochopit, že jeho návrat na post tajemníka města Zábřeh není žádoucí také pro jeho povahové vlastnosti a chování, které opakovaně předváděl příkladně na jednáních rady města, neslučující se se způsobem vystupování osoby v takovémto postavení," vyjádřil se Kolář.

Přesto, že se Antonín Janhuba snaží vrátit zpět k práci tajemníka zábřežského městského úřadu, stále se mu to však nedaří. „Předpokládám, že tajemník může být jenom jeden. Já jsem jím rozhodnutím soudu, to znamená, že mi byl obnoven pracovní i funkční poměr. Praktické kompetence, jako podpisová práva a podobně, však má nová tajemnice jmenovaná po mém odvolání. Žádal jsem zaměstnavatele o převod těchto kompetencí na moji osobu, a pokud se tak stane, okamžitě nastoupím do funkce," uvedl Antonín Janhuba. Válka mezi ním a starostou Zábřeha tak zřejmě zdaleka není u konce.

Autor: Redakce