MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Novým primátorem je Juraj Thoma


 Českobudějovický deník
 

Novým primátorem je Juraj Thoma

České Budějovice /ON-LINE/- Zastupitelstvo rozhoduje o obsazení důležitých postů ve vedení města.

Autor:
Redakce

dnes 9:58aktualizováno dnes 15:41

Českobudějovické zastupitelstvo má pětačtyřicet členů.
Českobudějovické zastupitelstvo má pětačtyřicet členů.
Autor: Deník/Edwin Otta

15:41- "Již dříve jsme odsouhlasili, že předseda kontrolního výboru bude uvolněný. Jestliže bude pan Brůha zvolen, může se nároku na mzdu vzdát ve prospěch města," navrhuje primátor Thoma.

15:38 - 
Mezi nominovanými na předsedu kontrolního výboru je i zástupce ODS Vladimír Brůha. „Máme na mysli zdravou kasu města. Pan Brůha může svou funkci, stejně jako v minulém volebním období roli předsedy finančního výboru, vykonávat velice dobře a navíc bez nároku na mzdu,“ připomněl František Jelen již dříve vyslovený názor, že by neuvolněný předseda za celé období ušetřil 2,5 milionu korun potřebných na jeho mzdu.

15:35 -
 Nyní je na programu nutné odvolání členů dosavadních výborů zastupitelstva (finančního, kontrolního a výboru pro strategický rozvoj). Dále zastupitelstvo zřizuje nový finanční a kontrolní výbor. Stanovuje jejich počet v obou případech na 11 a bude volit jejich předsedy.

15:30 - Ve volbě prošly návrhy koalice, novými radními jsou tedy Josef Průcha a Jaroslav Mach za ČSSD, za TOP 09 Tomáš Bouzek, OPB do rady města vyšle Jiřího Šestáka a Ivo Moravce.

14:35 -
 Proces volby bude složitější. Zastupitelé budou volit z deseti navržených kandidátů, vyberou pět členů rady města. Úspěšní kandidáti musí získat alespoň 23 hlasů. V případě neúspěchu se může volba opakovat dalšími dvěma koly, do kterých postoupí všichni nezvolení kandidáti.

14:25 - „Usilujeme o poměrné zastoupení v radě, proto na na kandidátku nominujeme Ivana Tekela a Stanislava Křídu,“ přidává se lídr KSČM Ivan Nadberežný.

14:22 -
 Vladimír Brůha (ODS) avizuje zařazení kolegů Petra Maroše, Františka Jelena a sebe samého mezi kandidáty.

14:20 - Přestávka končí, zastupitelstvo pokračuje dovolbou členů rady města. ČSSD navrhuje Josefa Průchu a Jaroslava Macha, TOP 09 Tomáše Bouzka, OPB Jiřího Šestáka a Ivo Moravce.

12:50 - Uvolněnou členkou rady se stává Eva Hajerová (ČSSD). Bude pověřena koordinací územních komisí rady města pro sídliště Máj, Šumava, Vltava a pro Kaliště a Třebotovice.

12:45 - 
Důvěru kolegů získal i Petr Podhola, dostal 32 hlasů (71 %), proti bylo 12 ze 44 přítomných zastupitelů (29%). Podhola se stane čtvrtým náměstkem primátora.

12:18 - Náměstkem pro školství a sociální věci by se měl stát Petr Podhola. Za ČSSD jej navrhuje Josef Průcha, nikdo nenavrhl protikandidáta.

12:16 - Také Ivana Popelová se postu, do kterého byla navržena, ujme. Ze 43 kolegů v její prospěch hlasovalo 26 zastupitelů (58%), proti bylo 17 zastupitelů (38%).

11:54 - Také další z kandidátů na post náměstka nemá konkurenta. OPB navrhují v souladu s koaliční dohodou na místo náměstkyně pro strategický rozvoj a územní plánování členku svého sdružení Ivanu Popelovou.

11:49 - Náměstkem pro investice a správu veřejných statků bude Kamil Calta (TOP 09). Od 43 přítomných zastupitelů dostal 30 hlasů (67%), 13 (33%) zastupitelů bylo proti.

11:29 - Další hlasování se bude týkat nového náměstaka pro investice. Lídr TOP 09 Tomáš Bouzek do této funkce za svou stranu navrhuje Kamila Caltu. Ani ten protikandidáta nemá.

11:25 - Miroslav Joch je zvolen do funkce náměstka primátora. Z přítomných 43 zastiupitelů v jeho prospěch hlasovalo 41 členů (91%), 2 byli proti (4%).

10:56 - Josef Průcha (ČSSD) navrhuje na tento post za svou stranu Miroslava Jocha. Žádné další návrhy nepadly. Nyní se bude hlasovat, stejně jako v případě postu primátora půjde o tajnou volbu.

10:55 - Začíná hlasování o postu prvního náměstka. zodpovědný by měl být za majetek a ekonomiku města.

10:53 - České Budějovice budou mít 7 uvolněných zastupitelů.

10:45 - Po přestávce na poradu jednotlivých klubů budou zastupitelé volit uvolněné členy. Radniční koalice OPB, ČSSD a TOP 09 navrhuje sedm uvolněných zastupitelů. Vedle primátora by to měli být jeho čtyři náměstci, dále pak předseda finančního výboru a další člen pověřený koordinací komisí rady města.

10:40 - Juraj Thoma vyhlásil přestávku do 10:45 na porady klubů

10:35 - Vladimír Brůha (ODS) se zasazuje o zachování počtu uvolněných zastupitelů jako v minulém období, tedy šest členů. „Měli bychom se chovat hospodárně, jeden uvolněný zastupitel ve volebním období nás přijde na 2,5 milionu korun, to by stačilo financovat dva roky provoz noční linky,“ tvrdí.

10:33 - Stanislav Křída (KSČM) navrhuje zvolit ještě dalšího uvolněného zastupitele, a to předsedu kontrolního výboru. "Jestliže usilujeme o zprůhlednění chodu radnice, měl by takový člověk být na radnici denně," argumentuje.

10:31 - "Chtěl bych dosáhnout toho, aby bylo toto volební období co nejklidnější, z toho minulého jsem si odnesl osobní ponaučení, spousty věcí bychom se měli vyvarovat," zmínil Thoma ve své krátké úvodní řeči.

10:30 - Juraj Thoma byl zvolen primátorem. "Dovolte mi, abych všem, kdo odevzdal hlas v můj prospěch, poděkoval."

10:15 - Tajné volby primátora se zúčastnilo všech 44 přítomných zastupitelů (chybí poslanec Jiří Pospíšil (ODS)), všechny hlasy byly platné. Pro kandidáta Juraje Thomu (Občané pro Budějovice) hlasovalo 29 zastupitelů (64%), proti jich bylo 15 (33%).

09:50 - Primátora volí zastupitelé v tajné volbě. Na hlasovacích lístcích se vyjadřují, zda jsou pro návrh, aby v čele radnice stál příští 4 roky Juraj Thoma.

09:45 - Volí se členové kontrolních výborů

09:30 - Tetter stanovil konec ustavujícího zastupitelstva na 19:00

09:15 - Zatím stále ještě primátor města, Miroslav Tetter zjištuje zda byly založeny stranické kluby a kdo je jejich předsedou

09:00 - Právě začíná ustavující zastupitelstvo města