MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Hlubokou povedou opět Jirsa s Dlouhým

     Vážení přátelé,
 
     bylo by asi naivní, myslet si, že od teď už bude pan Dlouhý lobovat jen pro traktor za milion od pana Baštýře, ale určitě je skvělé, že se novinářské oko otáčí i směrem k Hluboké nad Vltavou. 
 
     Ladislav Vrábel 
 
 
 Českobudějovický deník 
 
 
 

Hlubokou povedou opět Jirsa s Dlouhým

Hluboká nad Vltavou – Poměrně hladký průběh měla ustavující schůze nového zastupitelstva, která se konala v pondělí odpoledne na Hluboké.

dnes 13:50

ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: Deník/ Edwin Otta

Z 21 zvolených zastupitelů na ní chyběl pouze Karel Vácha (HNHRM), který byl tou dobou v zahraničí. Ještě před jejím zahájením stvrdilo sedm politických subjektů, které budou na hlubocké radnici zastoupené, koaliční smlouvu o vzájemné podpoře. Podepsalo ji 17 zastupitelů.

Prvním podstatným bodem programu byla volba radních. Na Hluboké jich bude stejně jako v minulém volebním období sedm. Starostou se stal podle očekávání dosavadní první muž města Tomáš Jirsa (ODS), místostarostou pak opět Pavel Dlouhý (ODS). Ten bude v následujících čtyřech letech velet i městské policii. Proti jejich zvolení nebyl nikdo, pouze v případě Dlouhého se zdrželi hlasování Miroslav Dvořák (TOP 09) a Jan Zasadil (KDU – ČSL).

Když si vybrali zastupitelé starostu a místostarostu, přišel čas i na zvolení zbývajících pěti radních. Ze šesti navržených kandidátů neuspěl Lubor Bartoň (TOP 09), který dostal pouze dva hlasy. „Věřím, že nová rada bude stejně pracovitá jako ta předchozí,“ zmínil poté starosta Tomáš Jirsa.

Do první ostřejší výměny názorů se pustili zastupitelé po vystoupení Lubora Bartoně, který přišel s návrhem na dobrovolné snížení odměn zastupitelů. „Ve státní správě se budou od nového roku snižovat platy o deset procent. Navrhuji proto, abychom si solidárně snížili odměny také o deset procent,“ navrhoval Bartoň. Jeho slova vyvolala na tvářích ostatních zastupitelů rozpačitý úsměv. „Není to zas tak moc, ale třeba u starosty to už dělá 2700 korun měsíčně, tak bychom se tím mohli zabývat,“ podpořil návrh další ze zastupitelů David Šťastný (ČSSD). Proti nebyl ani starosta Jirsa. „Nemám s tím žádný problém, pojďme o tom hlasovat,“ vyzýval ostatní. Zcela zásadně se však proti tomuto návrhu postavil místostarosta Pavel Dlouhý. „Já s tím už vůbec nemám žádný problém, dávám například ročně 50 tisíc škole a přispívám i jinde, ale tohle je absolutní nesmysl. Ušetří nám to tak na minerálku a tatranky,“ argumentoval Dlouhý. Jeho slova zřejmě na ostatní zapůsobila, návrh na snížení odměn potom totiž zastupitelé smetli ze stolu. Poměrně bouřlivá debata se strhla i kolem výběru oddávajících. Do této funkce se očividně nikomu příliš nechtělo. „Doufám, že nebudu muset oddávat hned příští sobotu,“ povzdechla si například nová oddávající Lenka Dvořáková (ANO 2010).

Hlubocká radnice

Starosta
Ing. Tomáš Jirsa (ODS)

Místostarosta

Ing. Pavel Dlouhý (ODS)

Radní

Jiří Karvánek (ANO 2010)
Aleš Raus (KDU – ČSL)
Jiří Slepička (ČSSD)
MUDr. František Toušek (HPBSP)
Karel Vácha (HNHRM)

Výbor Předseda

Finanční Václav Irovský (VPM)
Kontrolní Jan Šindelář (VPM)

Poté přišly na řadu praktické věci, které musí zastupitelé v nejbližší době vyřešit. Jednou z nich je i nákup nového traktoru za zhruba jeden milion korun, který požaduje ředitel Podniku místního hospodářství a zároveň radní Aleš Raus (KDU – ČSL). „Zima je na krku, tak bych prosil, aby dnes zastupitelstvo určitě nějak rozhodlo,“ požadoval Raus. Všechny debaty o tom, zda je lepší Zetor nebo New Holland, rázně utnul Pavel Dlouhý, který ostatním vysvětlil, že kupovat Zetor je nesmysl, kdežto stroj značky New Holland od firmy Garnea z Neplachova je pro ně jednoznačnou spásou. Zakladatelem a bývalým předsedou představenstva společnosti Garnea je Dlouhého blízký spolupracovník a současný poslanec Václav Baštýř.