MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Porazil jsem kmotry, ale v očistu nevěřím

   MF DNES
 
 
 
 

Porazil jsem kmotry, ale v očistu nevěřím

 

 

Juraj Thoma, vítěz voleb v Českých Budějovicích

Petr Nečas slibuje po komunálních volbách, že zbaví ODS zdiskreditovaných tváří ve městech a obcích. Příklad Českých Budějovic, kde byli vlivní lokální bossové poraženi vyloučenými členy, ovšem ukazuje, že to vůbec nebude snadné.

Příběh Juraje Thomy z Českých Budějovic jako by ukazoval všechny trable ODS. Nejprve si bývalého archeologa před lety vyhlédli lidé kolem jihočeského stranického bosse Pavla Dlouhého, přezdívaného „kníže z Hluboké“, a udělali z něj primátora města.

Když přestal poslouchat, čtyři měsíce před komunálními volbami ho vlastní strana odvolala z postu primátora. Veřejnou „popravou“ však nabili k jeho raketové popularitě. Thoma vystoupil z ODS, narychlo založil vlastní hnutí Občané pro Budějovice – a vyhrál. Pokořil stranu, v níž strávil sedmnáct let života. V rozhovoru popisuje, jak to v ODS fungovalo.

* Myslíte si, že je ODS schopna sebereflexe a očisty, po níž volá stranický šéf Petr Nečas?

Ve všech vyjádřeních zdůrazňuji slůvko „současná“ ODS. Do dnešního stavu ji přivedli lidé odpovědní na regionálních a oblastních úrovních. Já nevím, jakým nástrojem by se podařilo upozadit tyto lidi od vlivu. Bez nich je mi ODS politicky nejbližší. To platí stále, bez debaty. Ale nemohu věřit tomu, že ti dnešní regionální šéfové jsou schopni nějaké sebereflexe, nějaké očisty. Příliš ani nevěřím schopnosti centrálního vedení ODS něco s tím z Prahy udělat.

* Jediná možnost je zrušit sdružení, kde byl masivní nábor nových členů, a začít znovu, ne?

Ano, ale jsem v tom dost skeptický, byť bych to Petru Nečasovi velmi přál. Když na to bude hodně tlačit, může se mu klidně stát to, co Topolánkovi – lidé, které tehdy označil za kmotry, ho zničili. Ale jak na ně dnes Petr Nečas může tlačit, jaké má páky? Může je jen vyzývat: Nedělejte to! Jsem skeptický k tomu, že existuje nějaká rychlá cesta k očistě ODS.

Start kariéry mezi parožím

Juraj Thoma sám říká, že rozhodně není „Mirek Dušín“. V roce 2002 se ocitl v lovecké restauraci Hubert v Hluboké nad Vltavou. Jako budoucí lídr si musel dojít pro posvěcení kariéry k místnímu štamgastovi Pavlu Dlouhému. Bez toho muže, Mirkem Topolánkem označeného za kmotra, se v jižních Čechách nepostaví ani chodník. Je předsedou jihočeské agrární komory, členem představenstev nebo dozorčích rad mnoha podniků.

* Nebylo vám divné, že jste se musel jet představit k Hubertovi?

Přivezl mě tam tehdejší hejtman Jan Zahradník. Člověk, který mi umožnil vstup do komunální politiky. Byl pro mne velkou morální autoritou, takže když něco dělal on, věřil jsem. Tenkrát jsem v tom neviděl žádné drama. Šel jsem tam s ním, bezmezně jsem mu důvěřoval. Jan Zahradník byl pro mne metr toho, jak se má dělat politika. Řekl mi, že setkat se s Dlouhým je důležité, a já to víc nezkoumal. Dlouhý se vůbec neptal na mé názory, jen prohlásil něco jako – pokud si to pan Zahradník přeje, tak já mu jeho přání splním.

* Tehdy vám podpora Dlouhého kliky, kterou dnes kritizujete, nevadila?

(dlouho přemýšlí) Zaprvé: velmi významně pomohlo to, že mým velkým přímluvcem tehdy byl Jan Zahradník, velká autorita v ODS ve městě. Druhý důvod se mi neříká nejsnadněji. Asi neměli v tu chvíli lepšího kandidáta, koho by na tu funkci mohli posadit, proto sáhli po mně.

* A musel jste jim oplátkou slíbit poslušnost?

Tak to vůbec nebylo. Zárukou toho, že se nic dramatického nepřihodí, byla Zahradníkova morální autorita. Já jsem do té doby dokonce Dlouhého vůbec neznal, slyšel jsem o něm nějaké story a viděl ho na pár stranických sněmech. Rozložení sil v ODS tehdy bylo úplně jiné. Tenkrát ještě neprobíhaly masové nábory, které přivedly stovky nových členů do místních sdružení. Byli přivezeni autobusem, dostali na papírku pokyny, jak mají hlasovat. Když bezezbytku vše splní, dostanou zadarmo večeři s pitím, jdou domů a uvidíme je zase až za rok na nějakém sněmu.

* Kdy to začalo?

Dramaticky se to rozjelo po roce 2006. Tím ovlivníte mnoho. Třeba já ani nikdo z mého stranického sdružení se od té doby nedostal jako delegát na jediný regionální sněm, na jediný kongres, do žádné pozice uvnitř ODS. Nastalo přepolování, přesný měsíc nebo datum nevím.

* Jak se dělá „přepolování“?

Je to jednoduché. Ovládnete českobudějovické sdružení, tím celý kraj a vlastně celou mašinerii. Budějovické sdružení už tvoří nadpoloviční většinu členů celého regionu. Prohlasujete cokoliv. Místní buňky, kde bylo standardně devadesát členů, najednou vyskočily na tři sta.

Do toho se nemíchejte

* Kdy jste takříkajíc prozřel a pochopil, čemu sloužíte?

Po celou dobu jsme se v naprosté většině věcných bodů shodli. Prvním střetem, kde jsme nenašli společnou řeč, byla diskuse o uzavření povolební koalice. ODS v roce 2006 získala v Budějovicích nadpoloviční většinu 23 mandátů, mohla vládnout sama. Už tehdy jsem byl pod tlakem uzavřít koalici s ČSSD. Já oponoval: Jak bychom to vysvětlovali voličům, když nám dali většinu hlasů? To byl první konflikt.

* Musel jste si jezdit konflikty vyjasňovat do Huberta?

Takhle přímo ne. Tehdy si nás pan Dlouhý zavolal na schůzku přímo v Budějovicích a předestřel svůj plán, přání na vytvoření velké koalice na magistrátu. On tím mohl uplatnit své široké kontakty. Dalším sporem byla zakázka kolem dodávek vody pro město. Nebo když firma Bosch chtěla investovat v Budějovicích do vývojového centra a nemohla se s pozemkovým fondem dohodnout na získání parcely. Když jsem si na pozemkovém fondu zjišťoval, v čem je problém, úředníci mi neformálně poradili, abych se do toho nemíchal, protože to má ošetřené Dlouhý.

Vymstí se vám to!

* Co vám říkali, když jste bosse neposlechl?

Jen tak suše konstatoval něco jako „je mi to jedno, ale vymstí se nám to“. A postupně mě odstavovali od vlivu.

* Až se vám to nakonec opravdu vymstilo.

Z postu primátora mě odvolali za trest, že jsem si dovolil odvolat tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka kvůli několika pochybením a porušení pracovních povinností. Měl jsem s ním dlouhodobé konflikty. Úřad nebyl řízen, to byl absolutní chaos. Byl řízen formou teroru, formou sbírání informací, psychologického nátlaku, naprosto nechutných pomluv. Nakonec jsem se rozhodl ho odvolat. S inženýrem Dlouhým jsem na to téma několikrát mluvil. Už před lety odstavila parta kolem Dlouhého bývalého primátora Budějovic a místopředsedu ODS Miroslava Beneše. Stoupenec Václava Klause jim nešel na ruku, nahradili ho Jurajem Thomou. Po letech Thoma zažil totéž, favoritem bossů se stal Martin Kuba, z něhož udělali šéfa jihočeské ODS a vicehejtmana.

* S odstupem času rozumíte pocitům Miroslava Beneše?

Opravdu osobní otázka. Těžko se člověk dokáže vpasovat do pocitů někoho jiného. Já umím popsat své pocity: považoval jsem to za veliký podraz a velikou nespravedlnost.

* V čem pro ně byl tak moc důležitý post tajemníka radnice?

Je to úředník číslo jedna. To znamená, že je schopen vám – v případě, že je to člověk k tomu nakloněný – zajistit cokoliv na úřadě. Zajistit blokování nějakých věcí nebo urychlovat jiná, hlavně stavební a územní řízení.

* Proč jste si dřív nebouchl do stolu, ale až ke konci volebního období?

Už někdy v roce 2008 jsem chtěl personální změny v radě města. Neuspěl jsem, už jsem dokonce napsal rezignaci, kterou jsem zase vzal zpátky. Přiznávám, že jsem trošku uvěřil, že se styl změní, nicméně se nezměnil. Přemýšlel jsem o odchodu, už to pro mne bylo přes hranu.

Měl jsem klapky na očích

* Nestalo se vám spíše to, co občas některé politiky potká: post primátora a řetěz na krku vám stoupl do hlavy?

Jo, možné to je. Žijete s klapkami na očích, propadáte pocitu neomylnosti, to určitě. Zní to jako klišé, ale ta partaj se naprosto ideově vyprázdnila, stala se čistě nástrojem aktuálního uplatňování moci a ošetřování svých ekonomických zájmů. Se vším, co k tomu patří. Takový systém nepotřebuje někdo, kdo si to udělá po svém. Pak by to udělali ve druhém, ve třetím, ve čtvrtém městě a celý systém se sesype. Moje odvolání byla obrana systému, která měla mít odstrašující dopad. Podívejte se, včera byl primátorem statisícového města a dneska je nic.

* Vysvětlete mi, jak může boss ovládnout tolik lidí, že poslouchají? Jak jim to nařídí?

To není o nějakých úplatcích nebo majetkovém prospěchu. Ti lidé prostě někde pracují a nechtějí o práci přijít, chtějí brát prémie a podobně. Majitelé nebo šéfové těchto firem jsou často právě ti hlavní hráči v ODS. Obecně to tedy stojí na atmosféře strachu a nátlaků. To mnohdy vůbec nemusí mít racionální podklad. Například pro spoustu lidí je šokující, že to na ně někdo vůbec zkusí. Pak se raději stáhnou a jsou zticha, říkají si, že přece tohle nemají zapotřebí.

* Vás nezastrašovali a nevydírali, když jste vypověděl poslušnost?

Samozřejmě na mě zkoušeli leccos. Formou psychického nátlaku na mě i na mou paní. Majetkově si mne nezavázali, takže na mne šířili brutální pomluvy. Ale já nechci mluvit o ODS jen kvůli tomu, že v ní teď nejsem, a nechci na ni házet špínu.

* Čekal jste, že rodnou stranu takhle moc pokoříte?

Věřili jsme všichni v úspěch, ale v zisk 26,7 procenta jsme nedoufali. Považuji za nejsilnější signál z komunálních voleb, že lidé dokázali problémy vnímat a jasně řekli, odsud potud, víc už opravdu ne. To je pro ODS šance, když získala necelých patnáct procent, aby něco udělala. Ale nejsem si jist, jestli uvažují o tom, co bude za čtyři roky, nebo spíš potřebují aktuálně ošetřit to, co mají nyní rozdělané. Zmizelo koncepční uvažování, snaha vidět dál než za volební horizont. Potřebují dokázat, že si tady nikdo nebude dělat, co ho napadne, ale každý se bude řídit pevnou direktivou. Ani pád ODS v Budějovicích ze 46 na 15 procent zdaleka neznamená impulz k očistě.

***

Když bude Nečas tlačit, může se mu stát to, co Topolánkovi: ti, které označil za kmotry, ho zničili.

Stovky nových členů byly přivezeny autobusem, dostaly na papírku pokyny, jak hlasovat, a zdarma večeři.

Juraj Thoma Narodil se v únoru 1969 v Nitře na Slovensku. Je ženatý, bezdětný. Vystudoval obor archeologie se specializací na raný středověk. V letech 1992 až 1995 působil v Památkovém ústavu v Českých Budějovicích a od roku 1995 v Jihočeském muzeu. Od roku 1993 je členem ODS. V roce 1998 byl zvolen do zastupitelstva města České Budějovice, v letech 2002 až 2006 byl prvním náměstkem primátora a v roce 2006 byl zvolen primátorem města.

O autorovi| Sobotní rozhovor vedl: Václav Dolejší redaktor MF DNES

Autor:

  • Václav Dolejší