MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Očista ODS? Kvůli velkým koalicím se "kmotři" znovu dostali do hry


 
 

 
 
 
Vedení ODS by se chtělo odstřihnout od šedých eminencí. Ty si ale pojistily vliv na radnicích díky ČSSD.
Kongres ODS

Komunální volby v Hluboké nad Vltavou od roku 1993 vždy vyhrávala ODS. Vyhrála i letos, jen nezískala jako obvykle přes třicet procent, ale "pouze" 23 procent.

Místostarostou tak zůstává Pavel Dlouhý, faktický vládce města a jihočeská šedá eminence. "Před čtyřmi roky jsem byl zvolen dvaceti hlasy jednadvacetičlenného zastupitelstva. Očekávám, že letos to bude podobné, shoda bude široká," řekl HN muž, kterého spolupracovníci expremiéra Mirka Topolánka označili za jednoho z kmotrů ODS.

Údajně tahá za nitky i při jednáních o českobudějovické radnici. Tam ODS ve volbách propadla, ale snaží se dohodnout s ČSSD a obejít vítěze voleb, exprimátora Juraje Thomu, který se s ODS teprve před pár měsíci rozešel. "Vždyť já o Českých Budějovicích nic nevím. Kolegové se mi nesvěřují, nejsem tamní člen," relativizuje svůj vliv šéf jihočeské agrární komory.

Rozhodují kontakty

Přesto se dá na příkladu "knížete z Hluboké" ilustrovat, jak těžko bude probíhat Petrem Nečasem ohlášená očista ODS od lidí, kteří v regionech vládnou ze zákulisí a z pozic, které oficiálně neodpovídají jejich významu.

Jejich hlavní předností totiž je, že mají skvělé kontakty nejen v ODS, ale i v jiných stranách, hlavně u socialistů. A výpadek mateřské partaje pak dokážou snadno dorovnat "aktivizací zdrojů" u konkurence.

Například v Chomutově skončila ve volbách jako druhá koalice Volba pro Chomutov vedená zelenými. Ani ČSSD, ani ODS s nimi ale nejednaly a dohodly se přímo na velké koalici.

"Je zajímavé, že lídr sociálních demokratů si s námi sice dohodl schůzku, ale pak dostal nové instrukce a sešlo z toho," popsal povolební situaci ve městě exposlanec za zelené Přemysl Rabas.

Odhodlané vedení

V Chomutově mají rozhodující slovo dva zákulisní hráči: Alexandr Novák, bývalý senátor za ODS, obžalovaný z korupce, a Roman Houska, přítel hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD). A velkou koalicí to skončilo i severně od Chomutova v Ústí nad Labem. V tradiční sféře vlivu podnikatele napojeného na ODS Patrika Oulického.

První místopředsedkyně občanských demokratů Miroslava Němcová, která je zarytou obhájkyní proměny ODS a odstřižení se od mocných podnikatelů, v neděli řekla, že uzavírání velkých koalic na radnicích je krátkozraké. "V dlouhodobém horizontu to ODS nepomůže, spíše naopak," prohlásila šéfka sněmovny.

Na "její" Vysočině ovšem paradoxně den poté vznikla velká koalice na jihlavském magistrátu. Anebo její kolega z vedení strany, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil posvětil vznik vlády ODS a ČSSD v Plzni.

Právě západní Čechy mají svého kmotra - člena výkonné rady ODS Romana Jurečka: "Já o situaci v Plzni vlastně moc nevím. Byl jsem vyjednávač náhradník. Na jednání jsem chodil, ale jen sem tam."