MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Styl Řeřábka je nepřijatelný, míní zastupitel Kuba

     Vážení přátelé,

     ať dopadne kauza naší pizzerie tak nebo tak, důležité je, aby mělo město dobré vedení. Jsem rád, že si čím dále více spoluobčanů toho malebného jihočeského městečka uvědomuje, jaké zlo přinesla vláda Pavla Dlouhého a Martina Kuby. Jejich vláda už snad nebude mít dlouhého trvání a policie snad dotáhne svou práci do zdárného konce. Předpokládám, nebo spíš doufám a opravdu silně si přeji, aby v tomhle městě vyhrála HOPB a podařilo se sestavit silnou koalici s TOP 09, Stranou otevřené společnosti a Zelenými, možná se Stranou svobodných občanů. To všechno jsou nové, čisté strany a Thoma s Mlčochem jsou zárukou nejen slušnosti, ale také zkušeností a dobré politické historie. 

     Ano, také jsem byl párkrát přesvědčen, že se ke mě Thoma mohl chovat lépe, ale když s odstupem času posuzuji, jak fungoval v období posledních šesti let, kdy jej znám a především posledních dvou let, kdy jej sleduji pracovně, nemohu než žasnou a poklonit se před ním. Vidím, jak reagoval na situaci okolo pizzerie zpočátku, vidím, jak se mi omlouvá, že se nemůže s doktorem Kubou neustále hádat, slyším ho, jak na chodbě magistrátu po zasedání rady města říká, že by se ta socha spravedlnosti, která stojí před jeho kanceláří primátora, měla rozpadnout na tisíc kusů. Také si dobře vzpomínám, jak mě žádal, abych zrušil tento web, protože to poškozuje město. Po celé doposavadní trvání kauzy stěračů byl právě Thoma ten, který nesl kůži na trh, aby naše město nevypadalo v očích celé republiky jak nějaký Kyrgystán (a to se nechci dotknout žádné země) a veřejně vyzýval lamače Řeřábka  ke zveřejnění záběrů z městského kamerového systému. Vidím, jak je Thoma chytrý, vidím, že přestože jej jeho opilecký podřízený nařkl z praktik padesátých let, zachoval klidnou hlavu a odvolal jej za pracovní pochybení. Vidím Thomu na městském zastupitelstvu, jak ho odvolávají za smyšlené obvinění, které Thoma sice s přehledem rozbíjí připravenými dokumenty a skvělou řečí, ale Pavel už rozhodl. Vidím, jak Thoma přijímá své odvolání, jak dále pokračuje v jednání. říkám si: "Tak na tohle bych neměl.", zatímco bývalá náměstkyně primátora Urbancová z jednání odchází se slzami v očích. Zastupitelstvo je plné lidí, kterým Thoma pomohl nebo kteří jej prostě uznávají jako primátora. Nikdo není smířený s tím, co se děje. Lidé v zastupitelstvu pískají směrem k hlubockým a bouřlivě tleskají Thomovi. Vidím, jak Thoma odchází, zatímco někteří mají slzy v očích, někteří si přejí, aby byly volby již dnes, ale všichni stojí a tleskají primátorovi, který byl odvolán proti vůli občanů. Odvolán Martinem Kubou, odvolán vlastní stranou. Odvolán Občanskou demokratickou stranou společně s komunisty. Odvolán za to, že dělal dobře svou práci. Odvolán za to, že odvolal Zdeňka Řeřábka z funkce tajemníka magistrátu.

     A teď, před volbami, když už je Řeřábek tisíckrát zkompromitovaný svým chování a lidé jej naprosto odmítají, se Martin Kuba opět staví do role spasitele. Je to právě Martin Kuba, který po celou dobu Řeřábka držel a kryl. Vím to moc dobře, celou dobu jsem tomu svědkem. 

 

 

 

 

     Českobudějovický deník

 

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/kuba-styl-rerabka-je-neprijatelny20101008.html

 

Styl Řeřábka je nepřijatelný, míní zastupitel Kuba

České Budějovice /VIDEO/ – Poškozený Ladislav Vrabel se s odložením kauzy stěrače nesmířil a chystá žalobu

Autor:
Redakce

dnes 9:37aktualizováno dnes 10:44

Českobudějovická radnice. Ilustrační foto.
Českobudějovická radnice. Ilustrační foto.
Autor: Deník/Edwin Otta

Jako bumerang krouží nad Českými Budějovicemi kauza stěračů, ulomených jedné březnové noci před pizzerií Fresh. Když už ji magistrát úředně vyřešil s tím, že je málo důkazů, aby byl označen viník, tak se chystá žaloba u soudu.

Více se o sporu Řeřábka s Vrábelem dočtete ZDE

„Zvažuji žalobu na město,“ říká Ladislav Vrabel, jemuž byly stěrače ulomeny a s odložením případu nesouhlasí. „Protože se můj advokát dr. Bouzek bude věnovat vedení města, požádal jsem dr. Ivo Jahelku, aby se mého případu ujal. Ve skrytu duše doufám, že o tom pak složí vtipnou písničku,“ směje se.

Tento týden navíc kdosi pověsil na internet ukázku, která obsahuje možná autentický záznam z linky 158. Podle některých indicií by na ní mohl hovořit odvolaný tajemník magistrátu Zdeněk Řeřábek. Volající se na záznamu uprostřed noci nesouvisle dožaduje kontaktu s krajským policejním ředitelem Radomírem Heřmanem. „Musím mu osobně něco sdělit a teď jsou takové skutečnosti, které nastaly a je to jenom v jeho kompetenci. Ale vy nevíte, kdo já jsem,“ říká hlas, jenž se posleze představí Řeřábkovým jménem a vysvětluje, že se cítí být slovně napaden a ohrazuje se vůči jednání policejní hlídky, která jej před deseti minutami kontaktovala v Gin baru kvůli podezření z vandalského činu.

Podle profesionálních zvukařů lze sice o pravosti nahrávky pochybovat. „Jde o záznam z tísňové linky 158 Policie ČR,“ potvrdil ale krajský policejní mluvčí Jiří Matzner s tím, že záznam policie předala správnímu odboru magistrátu města spolu s poučením, že v případě nevyužití záznamu je nutné záznamové médium včetně nahrávek či pořízených kopií zničit.

Řízením přestupkového řízení u stěračové kauzy byl pověřen Petr Kovář. „Nahrávku jsem viděl, ale nebudu se k ní vyjadřovat,“ brání se úředník. „Jak se na YouTube dostala nevím. Na to se zeptejte jinde.“

Zlomové body v kauze stěrače

V noci ze 4. na 5. března neznámý pachatel zlomil stěrače u aut Ladislava Vrabela, ten z činu obviňuje tehdejšího tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka.

Přestože jsou v Hroznové ulici umístěny kamery, záznam není dostatečně ostrý, aby určil pachatele. Nedlouho poté se na veřejnost dostává přepis záznamu městského kamerového systému, který naznačuje, že by pizzeristova obvinění nemusela být daleko od pravdy.

Tehdejší primátor Juraj Thoma několikrát tajemníka vyzývá, aby se k případu postavil, ale odpovědí Zdeňka Řeřábka je zpráva z 21. března rozeslaná do médií, v níž svéhonadřízeného obviňuje z praktik padesátých let.

Mezitím spis nastupuje anabázi po nejrůznějších úřadech. Václav Suchopár, tehdejší vedoucí správního odboru, 23. března posílá spis o přestupku na kraj, jako podřízený tajemníka se cítí být ve věci podjatý.

Poprvé se příběh ulámaných stěračů dostává na YouTube v polovině dubna. Diváci mohou vidět záznam městských kamer, tajemník se pohybuje Hroznovou ulicí a telefonuje.

Primátorovi dochází 28. dubna trpělivost a tajemníka pro dvě desítky pochybení, jichž se úředník za uplynulých šet měsíců dopustil, odvolává z funkce.

Spor mezi pizzeristou a teď již bývalým tajemníkem odhaluje své politické pozadí, když se o případ tajemníkova odvolání začnou zajímat zastupitelé města, kteří zvou 19. května primátora na zasedání kontrolního výboru. Jeho usnesení je formálním důvodem pro odvolání samotného primátora, od 17. června již Juraj Thoma nestojí v čele města.

O čtrnáct dní později jej v úřadu střídá Miroslav Tetter.

V souvislosti s údajným zasahováním do případu podalo na konci července několik policistů trestní oznámení na svého krajského šéfa Radomíra Heřmana. „Toto oznámení stále prověřujeme a žádné bližší informace tak podávat nebudeme,“ řekla mluvčí inspekce Policie ČR Martina Lídlová.

Přestupkové řízení proti Zdeňku Řeřábkovi je 31. 8. zastaveno.

Zlomené stěrače u automobilů před pizzerií Fresh odstartovaly před časem sérii událostí, kam patří i odvolání tajemníka budějovického magistrátu Zdeňka Řeřábka, pád primátora Juraje Thomy, nebo žaloba Zdeňka Řeřábka na město České Budějovice.

Ve sporu o poškozené stěrače se zřejmě nyní chystá další kolo, a to soudní žaloba. Na internetu na serveru YouTube se ale v minulých dnech objevila nahrávka, která se tváří jako záznam z linky 158. Hovoří hlas, který by mohl patřit Zdeňku Řeřábkovi, bývalému tajemníkovi magistrátu a domáhá se kontaktu na policejního ředitele.

Samotná policie nezpochybňuje pravost záznamu. Jak ale unikla na veřejnost, nedokáže nikdo vysvětlit. Právník, který dříve zastupoval Ladislava Vrabela, nahrávku odmítl komentovat, omezil se pouze na obecné konstatování. „K nahrávce se nemohu vyjádřit. Mám povinnost zachovávat mlčenlivost o případech mých klientů,“ zdůraznil Tomáš Bouzek. „Obecně ale vylučuji, že by z mých spisů mohly uniknout informace nebo nahrávky v tomto smyslu,“ dodal Bouzek.

Reakci bývalého tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka na zveřejnění záznamu se redaktorům Deníku nepodařilo získat, přestože se jej pokoušeli opakovaně zastihnout doma. Ovšem třebaže je Řeřábek od konce dubna v pracoovní neschopnosti, ve čtvrtek navečer se objevil ve VIP prostorách na volejbalovém utkání Jihostroje ve sportovní hale.

Jak vidí nahrávku někteří českobudějovičtí zastupitelé? „Vůbec to nechci ani řešit, ani hodnotit,“ uvedl pro Deník k nahrávce Youtube zastupitel Juraj Thoma.

Thoma, bývalý primátor za ODS a nyní lídr hnutí Občané pro Budějovice dodal, že nahrávka na YouTube jej až tolik nevzrušuje. Mnohem víc ale Thomu vzrušuje jiná skutečnost, která s kauzou stěrače souvisí díky osobě Zdeňka Řeřábka.

Thomovi vadí, že současný primátor Miroslav Tetter mu odmítá vydat informace k tomu, jak se město staví k žalobě, kterou na magistrát podal Zdeněk Řeřábek. Domáhá se totiž u soudu zrušení svého odvolání z místa tajemníka. „Požádal jsem o informace písemně,“ zdůraznil Thoma a připojil, že na zastupitelstvu se s ním o tom odmítl Miroslav Tetter bavit.

Na zpolitizování sporu o stěrače zase poukazuje Ivan Nadberežný. „Jsem jedním z těch, kterým chodí maily od pana Vrabela k této kauze,“ řekl Nadberežný, zastupitel za KSČM a lídr její kandidátky pro komunální volby. Podle Nadberežného je ale problémem, že celá záležitost je před volbami zpolitizovaná. „Jsem pro to, aby se to řešilo před soudem nebo tam, kde jsou k tomu kompetentní úřady,“ dodal Nadberežný, který přiznal, že část nahrávky si i poslechl.

Za skutečný problém města v této souvislosti Nadberežný považuje neobsazené místo tajemníka magistrátu.

Vůbec se k nahrávce nechtěl vyjadřovat Josef Průcha, lídr ČSSD pro komunální volby. „To je věc jiných orgánů. To je věc soudu, nikoliv zastupitelů. Já osobně se k tomu odmítám vyjadřovat,“ řekl Deníku Průcha. „Pan Řeřábek je odvolaný z funkce tajemníka. Není tajemníkem. Není důvod, aby se tím zastupitelé zabývali,“ dodal na vysvětlenou Průcha. Zastupitel na adresu svého postoje připojil, že před volbami by raději řešil otázku, jestli město potřebuje nebo nepotřebuje více lůžek pro seniory.

Někteří zastupitelé se pozastavili i nad tím, že je vůbec nahrávka na internetu. „Pro mě je za prvé šokující, že se nahrávka z linky 158 dostala na veřejnost,“ uvedl náměstek primátora Rudolf Vodička (KDU – ČSL) s tím, že to pak vzbuzuje pochybnosti o pravosti nahrávky. Vodička doplnil, že v těchto souvislostech by mohl říct, že se k věci nemá smysl vyjadřovat.

Vodička ale zmínil, že poté, co dostal čtyři nebo pět mailů, tak si nahrávku poslechl. „Pokud je ta nahrávka pravá, tak je to pro osobu pana tajemníka nešťastné,“ uvedl Vodička.

Podobný postoj zaujal šéf českobudějovického zastupitelského klubu ODS Martin Kuba. „Je pro mě velmi zarážející, jak se rozhovor ze záznamu Policie ČR může dostat na veřejnost,“ konstatoval Kuba. „Pokud je nahrávka pravá, pak je pro mne chování tajemníka Řeřábka naprosto nepřijatelné. Jako lékař záchranné služby jsem se s opilci, kteří blokují tísňovou linku, bohužel setkával velmi často, a vím, jak je takové jednání nebezpečné. Takto se nejvyšší úředník městského úřadu chovat rozhodně nemůže,“ řekl Kuba.

Širší souvislosti na celé kauze vidí zastupitel Lumír Mraček (SNK – ED). „Koukal jsem se na to,“ zmínil Mraček a dodal, že obdivuje policistu, který se s dotyčným na lince baví. Mraček nechtěl spekulovat zda na záznamu je skutečně Řeřábek a dodal, že v této chvíli je to problém radnice a už také politikum. Mraček však zdůraznil, že pokud patří hlas Řeřábkovi, pak je zásadně proti tomu, aby takový člověkfungoval nejen jako úředník magistrátu, ale jako jakýkoliv úředník. Zastupitel za SNK – ED ale také připojil, že v širších souvislostech celá kauza otevřela zároveň diskusi o tom, jak má, či nemá, vystupovat úředník.

Českobudějovický primátor Miroslav Tetter (KDU – ČSL) se vyjádřil k nahrávce pouze z jednoho úhlu pohledu. Samotný obsah nijak nekomentoval, ale chtěl by vědět, kde se na internetu vzala. „Viděl jsem jenom část té nahrávky, vím, že je na internetu. Těžko se k ní však můžu blíž vyjádřit. V pátek u mě bude policie kvůli volbám a já se policistů budu ptát, jak je možné, že unikla taková nahrávka. Její pravost posuzovat nechci,“ vyjádřil se pro Deník primátor Miroslav Tetter.

Záznam, který budí mezi politiky rozpaky
Zdroj: Youtube