MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Exprimátor Thoma: Chtějí mě úplně zničit

Parlamentní listy

http://www.parlamentnilisty.cz/kraje/jihocesky/175430.aspx

 

Exprimátor Thoma: Chtějí mě úplně zničit

Exprimátor Thoma: Chtějí mě úplně zničit

15.9.2010 13:08 - Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS) jen kroutí hlavou nad tím, co se po jeho odchodu děje na radnici, kterou vede Miroslav Tetter (KDU-ČSL), jenž už kdysi v krajském městě primátorem byl.

„Chystá se snad Řeřábkův návrat na radnici," ptá se Thoma a naráží na kauzu bývalého tajemníka města Zdeňka Řeřábka, jehož odvolání takzvaně Thomovi jako primátorovi letos v létě zlomilo vaz a byl odvolán.

„V článku „Radnice marně hledá desítky dokumentů" v jednom deníku primátor Tetter dramaticky oznamuje, že na radnici údajně chybějí dokumenty, které se týkají odvolání někdejšího tajemníka magistrátu Řeřábka. Další člen rady města, jenž si však „nepřál být jmenován", pak z prostého faktu, že se bývalý tajemník obrátil kvůli svému odvolání na soud, dovozuje, že tím pádem bylo mé dubnové rozhodnutí o Řeřábkově odvolání chybné," řekl Parlamentním listům Thoma, který kandiduje v komunálních volbách za politické sdružení Občané pro město.

Tvrzení lidoveckého primátora Tettera o chybějících dokumentech je podle jeho názoru prý prokazatelně nepravdivé a podle všeho souvisí se snahou přesměrovat pozornost veřejnosti jinam ve chvíli, kdy novináři začali rozkrývat účast Tetterova syna ve společnosti úzce spjaté s „botičkářskou" firmou Jihočeská parkovací.

„Veškeré podklady, které si pan primátor minulý týden vyžádal, měl toto pondělí k dispozici. Zřejmě je tedy již předal mimobudějovickým právníkům, kteří budou město ve sporu s panem Řeřábkem zastupovat," říká bývalý nejvyšší představitel Budějovic, který se ptá, zda se ho političtí soupeři snad rozhodli úplně zničit?

Nekonečná kauza tajemníka Řeřábka

V této souvislosti je ale na místě otázka, proč primátor Tetter odmítl spolupráci s advokátní kanceláří, která Řeřábkovo odvolání připravila a více než kdo jiný znala všechny podrobnosti celé kauzy. „Ctěný čtenář promine, ale Tetterův argument, že tím chce předejít případné předpojatosti, může směle kandidovat na výrok roku," podotkl Juraj Thoma s úsměvem.

Zdeněk Řeřábek, který patřil mezi kontroverzní osobnosti a měl údajně zničit stěrače na autě majiteli pizzerie, s kterým vede město soudní spor, se se svým odvoláním nesmířil a podal k soudu žalobu na neuznání Thomova rozhodnutí.

„Upřímně, spíše by mne překvapilo, kdyby tak neučinil. Vždyť veřejnosti je přístupné Řeřábkovo vychloubání se, že předsedové okresního i krajského soudu jsou jeho přátelé a že k němu mají blízko," řekl exprimátor, kterému někteří říkají pan ukřivděný, jiní za ním pevně stojí a hlásají, že za Thomy byl na radnici pořádek, zatímco za Tettera je tam zmatek.

Thoma se hájí tím, že se ve svém rozhodování o odvolání Řežábka neopíral o známosti, ale pouze o zákonné předpisy, které stanovují, že odvolání tajemníka magistrátu není možné bez souhlasu ředitele krajského úřadu. „Protože pan ředitel, vystudovaný právník, v kauze Řeřábek všech dvacet doložených porušení zákona shledal za relevantní (stačily by přitom dvě!), svůj souhlas vydal. Takže asi jsem já nepochybil. Šlo ale jen o politickou hru mne odstranit," dodává Thoma, pro jehož odvolání byli i spolustraníci z ODS a frakce vedená vícehejtmanem Martinem Kubou (ODS).

Exprimátor „lakonicky" dodává, že město jednoduše nemůže spor s panem Řeřábkem prohrát. Pokud ovšem nezvolí například taktiku chybějících dokumentů, jak se o to pokusil primátor Tetter. Málo platné, nějak zadání vrátit Zdeňka Řeřábka na magistrát ještě před říjnovými volbami prý splnit musí.

Sám Miroslav Tetter se k vyjádření Thomy nechce vyjadřovat. Oslovení zastupitelé či radní se dělí na dvě skupiny. Jedni pokyvují, že má bývalý primátor pravdu, jiní zase, že se snaží zviditelnit před volbami.