MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

České Budějovice: Bývalý tajemník Řeřábek se soudí s radnicí

Parlamentní listy

http://www.parlamentnilisty.cz/kraje/jihocesky/174978.aspx

České Budějovice: Bývalý tajemník Řeřábek se soudí s radnicí

České Budějovice: Bývalý tajemník Řeřábek se soudí s radnicí

10.9.2010 13:30 - Extajemník českobudějovického magistrátu tvrdí, že jeho odvolání bylo neplatné a obrátil se proto na soud.

Navíc těsně před volbami znovu ožil spor mezi nedávno sesazeným primátorem Jurajem Thomou a současném vedením radnice.

Poslední možnost se blíží

Město se musí k žalobě vyjádřit do 18. září. Pokud se tak nestane, Řeřábek, za jehož odvolání byl následně zbaven funkce Thoma, by se mohl vrátit na své původní místo.

"Mám několik možností. Buď jeho námitky uznat, nebo uvést nějaké výhrady. Těmi by se pak soud dále zabýval," řekl pro iDnes.cz současný primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter.

Experti pracují

Najal prý také pražskou advokátní kancelář, která by měla k případu zpracovat veškeré podklady. Ovšem problém je v tom, že záhadně zmizela většina dokladů a korespondence, které s Řeřábkovým odvoláním souvisejí. I přesto se ale většinu potřebných dokumentů podařilo zachovat alespoň ve formě kopií.

"Doufám, že vyjádření soudu stihneme odeslat včas," podotkl Tetter.

Nic jsem neztratil

Tvrzení o chybějících dokumentech exprimátor Thoma kategoricky odmítá.  Celou dobu prý byly u tajemníka Michala Bosáka. "Jeho kancelář ale Tetter nechal v létě ze dne na den vystěhovat do přepravek. Minimálně od pondělí má všechny podklady k dispozici," uvedl Juraj Thoma a dodal, že podle jeho názoru vše jednoznačně směřuje k znovujmenování Řeřábka. Přitom jak bývalý primátor sám říká, měl ještě letos v dubnu k odvolání toho úředníka dvě desítky důvodů.

Jmenovaný tajemník prý nekontroloval činnost jednotlivých odborů a vydal některé předpisy, které byly v rozporu se zákoníkem práce. Thomu navíc velice rozzuřilo, když ho jeho tajemník Řeřábek v otevřeném dopise médiím obvinil z komunistických praktik 50. let.

Důkazy tu jsou

"Souhlas s odvoláním tajemníka vydal ředitel krajského úřadu Luboš Průša. Pokud město nezvolí taktiku chybějících dokumentů, nemůže spor s Řeřábkem prohrát," myslí si Thoma.

Zdeněk Řeřábek je už od dubna na nemocenské dovolené a nebere telefon. O rozhodnutí se soudit ale mluvil už v květnu. "Pochopitelně si myslím, že by mi ta funkce měla být vrácena. Cítím se poškozen i z hlediska společenského uplatnění," řekl tehdy bývalý tajemník a dosavadní zaměstnanec magistrátu.

Dále čtěte:

České Budějovice: Kvůli úsporám zruší město oslavu svého založení

Autor: jac