MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Juraj Thoma: "Chystá se Řeřábkův návrat na radnici"


 
 Home

Juraj Thoma: "Chystá se Řeřábkův návrat na radnici"

EmailTiskPDF

01_thoma_300Současné vedení budějovické radnice v reakci na klesající preference KDU-ČSL a ODS zahájilo další kolo hry „zničit Thomu“. V článku „Radnice marně hledá desítky dokumentů“ (Právo, 9. září) primátor Tetter dramaticky oznamuje, že na radnici údajně chybějí dokumenty, které se týkají odvolání někdejšího tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka. Další člen rady města, jenž si však „nepřál být jmenován“, pak z prostého faktu, že se bývalý tajemník obrátil kvůli svému odvolání na soud, dovozuje, že tím pádem bylo mé dubnové rozhodnutí o Řeřábkově odvolání chybné.

Tvrzení lidoveckého primátora Tettera o chybějících dokumentech je prokazatelně nepravdivé a podle všeho souvisí se snahou přesměrovat pozornost veřejnosti jinam ve chvíli, kdy novináři začali rozkrývat účast Tetterova syna ve společnosti úzce spjaté s „botičkářskou“ firmou Jihočeská parkovací. Veškeré podklady, které si pan primátor minulý týden vyžádal, měl toto pondělí k dispozici. Zřejmě je tedy již předal mimobudějovickým právníkům, kteří budou město ve sporu s panem Řeřábkem zastupovat.

V této souvislosti je ale na místě otázka, proč primátor Tetter odmítl spolupráci s advokátní kanceláří, která Řeřábkovo odvolání připravila a více než kdo jiný znala všechny podrobnosti celé kauzy? Ctěný čtenář promine, ale Tetterův argument, že tím chce předejít případné předpojatosti, může směle kandidovat na výrok roku.


Zdeněk Řeřábek se se svým odvoláním nesmířil a podal k soudu žalobu na neuznání mého rozhodnutí. Upřímně, spíše by mne  překvapilo, kdyby tak neučinil. Vždyť veřejnosti je přístupné Řeřábkovo vychloubání se, že předsedové okresního i krajského soudu jsou jeho přátelé a že k němu mají blízko.

Já jsem se ve svém rozhodování neopíral o známosti, ale pouze o zákonné předpisy. Ty jasně stanovují, že odvolání tajemníka magistrátu není možné bez souhlasu ředitele krajského úřadu. Protože pan ředitel, vystudovaný právník, v kauze Řeřábek všech dvacet doložených porušení zákona shledal za relevantní (stačily by přitom dvě!), svůj souhlas vydal.


Město jednoduše nemůže spor s panem Řeřábkem prohrát. Pokud ovšem nezvolí například taktiku chybějících dokumentů, jak se o to pokusil primátor Tetter. Málo platné, nějak zadání vrátit Zdeňka Řeřábka na magistrát ještě před říjnovými volbami splnit musí.

Juraj Thoma

Aktualizováno Čtvrtek, 09 Září 2010 17:15