MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

ODS u lidí končí. Kvůli Thomovi

ODS u lidí končí. Kvůli Thomovi

Zdroj: Mladá fronta dnes

 

velikost textu:
19. června 2010 0:00

Občanským demokratům zazlívají, že se zasadili o odvolání vlastního primátora. V podzimních komunálních volbách zřejmě strana ztratí přízeň dalších voličů

ČESKÉ BUDĚJOVICE Přestávám být voličem ODS, tuhle stranu už na radnici nechci. Takové jsou ohlasy obyvatel Českých Budějovic po čtvrtečním odvolání primátora Juraje Thomy, o nějž se zasloužila právě jeho vlastní strana.

Tento krok mnozí označují za nejhorší v historii místních občanských demokratů. „Že se nestydí, vždy jsem volila ODS, ale teď už nebudu,“ napsala například redakci MF DNES Michaela Prüherová.

Podle výsledků voleb do Poslanecké sněmovny ztratila ODS v krajském městě za poslední čtyři roky téměř polovinu svých příznivců. Sesazení nepohodlného a zároveň nejvyššího představitele radnice jí může v nadcházejících komunálních volbách srazit vaz.

„Odvolat vlastního primátora pár měsíců před volbami je opravdu hodně netypický krok. Lidé si teď kladou otázku, co se za tím skrývá, a měli by na ni dostat jednoznačnou odpověď,“ říká politolog Josef Dolista.

A právě ta ale veřejnosti zatím chybí. Podle šéfa jihočeských občanských demokratů Martina Kuby bylo hlavním důvodem Thomovo chování a také to, že používal zavádějící argumenty a některé neobvyklé kroky. „Zatím reakce lidí příliš neznám, jsem totiž na cestě na kongres strany. Je ale pravda, že pohled občanů na celou věc je dost zkreslený,“ připustil včera Kuba.

Zároveň obvinil bývalého primátora z toho, že to byl právě on, kdo občanským demokratům v poslední době škodil. Především tím, jak v médiích situaci v ODS komentoval. „Myslím, že stranu záměrně poškozoval. My se nyní chceme zaměřit na volby a představit lidem program, který je zaujme,“ dodal Kuba.

Zcela jiný názor zastává první náměstkyně budějovického primátora Ivana Popelová, jež nyní radnici vede. „Myslím, že Thomovo odvolání byla nejhorší chyba, která se kdy v historii ODS odehrála. Domnívám se, že propad ve volbách bude obrovský, a to i s ohledem na možné lídry kandidátky. Jsou to lidé, kteří podle mě nedokážou České Budějovice oslovit,“ řekla Popelová.

Navíc pravé důvody Thomova odvolání nikdo nikdy oficiálně nepojmenoval. To, že jej z primátorského křesla sesadilo propuštění tajemníka radnice Zdeňka Řeřábka, je ale veřejným tajemstvím.

Záminky, které na čtvrtečním zastupitelstvu zazněly, sice na Thomův odchod stačily, ne všechny jeho členy ale přesvědčily. „Důvody pro něco takového byly nedostatečné. Hlasování je velkou chybou, bohužel i pro ODS,“ podotkl zastupitel této strany Jan Zahradník.

Vedení občanských demokratů slibuje, že se do podzimních komunálních voleb situace na budějovické radnici zklidní. „Teď není prostor pro politikaření, radnice musí hlavně fungovat pro občany,“ uzavřel Kuba.