MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Kmotři se nevzdávají. Kuba je stále ve hře

     Vážení přátelé,

     zdá se, že celé Čechy to vnímají jako boj o Kubu. Nečas Kubu nechce, Dlouhý má ale dohody. Podle mě je to jasné. Už když Martin Kuba oznámil, že se bude ucházet o křeslo místopředsedy ODS, bylo jasné, že je dohoda na světě. Novináři jen velice pomalu zvyšovali Kubovi šance, ale modří už vědí, že? Podle mého kamaráda si Kuba a Dlouhý musejí být sakra jistí, když si dovolili sestřelit primátora Thomu pár dní před kongresem. Honza Zahradil samozřejmě udělá, co může, Nečas stojí také na straně Thomy. Oba to dávají jasně najevo.

     Ladislav Vrábel

Kmotři se nevzdávají. Kuba je stále ve hře

Kmotři se nevzdávají. Kuba je stále ve hře

19.6.2010 20:40 - ParlamentníListy.cz 11. června upozornily na možnou koalici mezi pražským regionem ODS a kmotrovskými jižními Čechami, které nominovaly na místopředsedu svého Martina Kubu, který je blízký „Knížeti z Hluboké“ Pavlu Dlouhému. Tyto informace se potvrzují, protože regionální sněm pražské ODS ve čtvrtek nominoval Kubu na místopředsedu. Jihočeši mohou mít pro svého kandidáta podporu i u delegátů dalších regionů.

Podle zdroje ParlamentníchListů.cz došlo k dohodě mezi Kubou a Tomášem Hrdličkou z Prahy, který je blízký Davidu Vodrážkovi. Jižní Čechy nominovaly na prvního místopředsedu právě Vodrážku.

Kuba by však nemusel mít podporu všech pražských delegátů. Díky intervenci europoslance Jana Zahradila, který je členem ODS na Praze 6, získal Kuba na pražském regionálním sněmu pouze 65 ze 110 hlasů. Otázka je, jakou sílu bude mít mezi pražskými delegáty. Praha má 37 delegátů plus své členy výkonné rady, grémia, poslance, senátory a europoslance.

Další hlasy z regionů

Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz z kongresu ODS to však vypadá, že Kuba bude mít podporu i části dalších regionů. Kandidát na místopředsedu Pavel Drobil z Moravskoslezského kraje by mu mohl zajistit zhruba polovinu moravskoslezských kandidátů. 
Tento region jich má na kongresu 64.

Ze středních Čech by měl mít také zhruba polovinu ze 77 delegátů, kterou mu má údajně zajistit Petr Tluchoř. Ten se již společně s Jihočechy a Ústeckým krajem snažil ještě před volbami odvolat Ivana Langera.

Dále by měl prý získat podporu části Olomouckého kraje, který má na kongresu 35 hlasů a i část Pardubické kraje, který má 32 delegátů. Kubův Jihočeský region má 42 delegátů. Kuba se však snaží získat delegáty z jiných krajů. Hodně také napoví noční vyjednávání před zítřejší volbou.

Poslechnou delegáti dohody bossů?

Koaliční dohody by však mohlo oslabit svobodné hlasování delegátů, které je tajné. Sám Nečas, který si Kubu ve vedení nepřeje, velmi podporuje princip, aby delegáti volili bez ohledu na příkazy svých bossů a zákulisní dohody.

„Pevně věřím, že na tomto kongresu budou delegáti rozhodovat svobodně a odpovědně a dají tak jasně najevo, že nejsou vazaly žádných politických dohod uzavřených v zákulisí. Strašně si to přeji a očekává to od nás česká veřejnost. Nebudu hovořit o takzvaných kmotrech.

Úmyslně. Pokládám totiž toto označení za jednu z našich největších politických chyb. Takřka na úrovni politického zločinu," řekl na úvod kongresu Nečas. Budete tedy dost záležet na tom, zdali delegáti toto volání svého předsedy vyslyší.

Jisté to mají Nečas a Vodrážka. Velkou šanci Drobil a Blažek

Zvolení Nečase a Vodrážky je téměř stoprocentní. Dále mají velkou šanci Pavel Drobil a Pavel Blažek. O zbývající dvě místa se poperou Milan Cabrnoch, Martin Kuba, Alexandr Vondra, Jiří Pospíšil a Miroslava Němcová. Němcová a Vondra prý příliš velkou šanci nemají, ale kongres může nakonec dopadnout úplně jinak, než si vlivní členové strany nalajnovali.

Na kongresu by mělo být podle informací ParlamentíchListů.cz přítomno 624 delegátů, z toho by mělo být volených delegátů 576, ostatní jsou již zmínění členové grémia, výkonné rady, poslanci, senátoři a europoslanci. 

Počty zvolených delegátů z jednotlivých regionů:

Praha 37
Středočeský kraj 77
Jihočeský kraj 42
Ústecký kraj 46
Karlovarský kraj 17
Plzeňský kraj 36
Liberecký kraj 26
Královéhradecký kraj 32
Pardubický kraj 32
Moravskoslezský kraj 64
Olomoucký kraj 35
Jihomoravský kraj 67
Zlínský kraj 37
Vysočina 28

Dohodne se Vodrážka s kmotry z jihu Čech?