MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Odvolání Thomy se nerovná opětné povolání Řeřábka

     Vážení přátelé,

     návrat Zdeňka Řeřábka na magistrát je naplánován až po komunálních volbách. To už Martin Kuba bude dávno v Praze. Martin Kuba nám bezostyšně lhal již několikrát, třeba když tvrdil na tiskové konferenci, že rada města neuvažovala o tom, že by zrušila městskou galerii umění, že odvolání primátora Thomy nebylo předem dojednané a zosnované, atd.. Kdyby byl Řeřábek dosazen na post tajemníka před volbami, nemuseli by se asi kmotři ani obtěžovat s tiskem billboardů. Jejich kandidáty už by nevolil nikdo. 

     Ladislav Vrábel 

 

Odvolání Thomy se nerovná opětné povolání Řeřábka

České Budějovice – Odvolání Thomy se nerovná opětné povolání Řeřábka „Za tím si stoprocentně stojím,“ říká českobudějovický radní Martin Kuba.


 

 

 

 

 

Pro Deník tak v pátek reagoval na otázku, zda stále platí jeho výrok, že odvolání Juraje Thomy z primátorského křesla neznamená povolání zpět do úřadu pro bývalého tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka.

Kuba, který je zároveň šéfem klubu ODS v českobudějovickém zastupitelstvu, také odmítá, že by předjednával Thomovo odvolání s kluby ČSSD a KSČM, které se na čtvrtečním pádu primátora také podílely. Připouští pouze, že s nimi jednal o postoji ke zprávě kontrolního výboru. 

„Komunikoval jsem s předsedy klubů kvůli zprávě kontrolního výboru. To bylo jediné,“ uvedl Kuba s tím, že z jeho pohledu se spíše snažili všichni při těchto jednáních zjistit, jak se kdo bude při projednávání zprávy chovat.

Vše však skončilo odvoláním primátora Juraje Thomy a vystoupením čtyř lidí z klubu ODS. Později se k nim přidal i Juraj Thoma, takže klub přišel o pět hlasů. Dosud měla samotná ODS v zastupitelstvu nadpoloviční většinu 23 hlasů ze 45, teď může počítat jen s 18 hlasy. Pořád ale koalice ODS, KDU–ČSL a SNK–ED drží těsnou většinu. Dohromady má 24 hlasů.

Že by dále ubývaly hlasy klubu ODS, se Kuba nebojí. „Žádný exodus se nechystá, ani nenastal. Náš klub má tolik hlasů, kolik má,“ zmínil Kuba a doplnil, že pro město je nyní důležité, aby řádně fungovalo do komunálních voleb.

Poněkud bratrovražedný boj uvnitř ODS navíc není v českobudějovickém zastupitelstvu žádnou novinkou. Problémy s udržením jednoty klubu měl i někdejší primátor Miroslav Beneš a z ODS vznikl v jeho dobách i poměrně silný českobudějovický klub Unie svobody.

Podle Kuby nyní i Juraj Thoma připravuje svou vlastní kandidaturu v podzimních komunálních volbách.

Vedení radnice se po Thomovi ujme první náměstkyně Ivana Popelová. Ta sice také vystoupila z klubu ODS, ale podle Kuby už by nemělo k dalším otřesům ve vedení města dojít.