MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Chtějí mě klepnout přes prsty

Chtějí mě klepnout přes prsty

Zdroj:

Mladá fronta Dnes

Datum vydání:

2.6.2010

Odkaz:

http://www.idnes.cz/

Ročník:

20

Číslo:

127

Strana:

2

Autor:

Mirka Nezvalová

Rubrika:

Jižní Čechy

Mutace:

Jižní Čechy

Pořadí:

2

Oblast:

Celostátní deníky

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma považuje celou kauzu takzvaných černých duší v místní organizaci ODS za uměle vyrobenou kauzu

 

ČESKÉ BUDĚJOVICE Jsou takzvané údajné černé duše v místní organizaci ODS, kterou řídí budějovický primátor Juraj Thoma, problémem, který mu může politicky zlomit vaz? Thoma vše považuje jen za uměle vyrobenou kauzu.

 

* Ale je přece logické, že se prověřuje přijetí dvacítky lidí ze středních Čech v jediný den.

 

Stali se členy našeho městského sdružení v průběhu loňského a letošního roku. Takže tvrzení o jediném dnu považuji za účelovou bajku. Našimi členy byli lidé, kteří třeba ve městě jen studovali. Jsou v něm i naši známí, kteří žijí jinde. To přece není zločin, když jsem v organizaci mimo místa bydliště.

 

* Jenže některé tam měl údajně nabírat bývalý budějovický městský strážník Josef Pořádek.

 

Nikdy se mi takovéto údaje do ruky nedostaly. Okolo celé kauzy je ale řada podivných věcí. Když se tím začala kontrolní a revizní komise zabývat, ani jsem se ke zjištěním nemohl vyjádřit. Navíc minulý čtvrtek bylo jednání oblastní rady ODS, které o problému jednalo, prohlášeno za neveřejné. To je poprvé za celou dobu, co jsem členem ODS.

 

* Myslíte si, že celý případ je účelově načasován?

 

Je přinejmenším zajímavé, že jinak poklidnou politickou hladinu města čeří svolání mimořádného zastupitelstva. Na jeho konci mohou být i personální změny ve vedení města. To vše jen pár dnů předtím, než mají proběhnout nominační sněmy ODS pro tvorbu kandidátek na komunální volby. Je to podivná shoda náhod.

 

* Není to náhodou pomsta za to, že jste odvolal koncem dubna tajemníka radnice Zdeňka Řeřábka?

 

Skoro to vypadá, že se zformovala nějaká aliance přátel Zdeňka Řeřábka, která úřaduje uvnitř ODS a snaží se mě klepnout přes prsty. Nezasvěcený člověk zřejmě takto celou kauzu sporů mezi částí budějovické ODS a mnou vnímá. Velmi mne mrzí, že z věci, která má čistě pracovní a legislativní rámec, dnes část mých stranických kolegů vyrábí politickou kauzu.

 

* Není tajemstvím, že v jihočeské ODS jsou různé zájmové skupiny. Vy jste zřejmě v jiné než přátelé tajemníka Řeřábka.

 

Jen v samotných Budějovicích je pět místních sdružení ODS. Každé z nich má svou představu o tom, jak uplatnit své členy. Nevadí mi, že se spřádají různé hlasovací koalice. Ale zlobí mě, že se to děje mnohdy zákulisně.

 

* Nebylo by snazší zařadit Thomu na kandidátce pro podzimní komunální volby rovnou na nějaké nevolitelné místo?

 

To je otázka pro ty, kteří kandidátky připravují. Ale možná je pro některé členy ODS varováním ta facka, kterou při volbách dostali kroužkováním.

 

* Vy jste rozeslal členům oblastní rady údajně poměrně ostrý dopis. Proč?

 

Vyjádřil jsem v něm svůj názor na to, co se v ODS poslední dobou děje. Informoval jsem i vedení celostátní ODS. Myslím, že má naše strana mít teď jiné starosti, než pořádat hon na primátora a zároveň předsedu jednoho malého městského sdružení.

 

* Nemáte chuť to zabalit a rezignovat sám? Možná vás odvolají.

 

Nespáchal jsem přece žádný zločin, abych musel z funkce odcházet. To, že mám jiný názor než předsedové oblastní a regionální rady ODS, ještě neznamená, že raději uteču a bouchnu za sebou dveřmi.

 

Foto popis| Nespáchal jsem žádný zločin To, že mám jiný názor než předsedové oblastní a regionální rady ODS, neznamená, že raději uteču, říká primátor Juraj Thoma.

Foto autor| Foto - Ladislav Němec, MF DNES

 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy