MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Koho v ODS potopí černé duše...

Koho v ODS potopí černé duše...

České Budějovice – Výkonná rada chce zrušit sdružení primátora Thomy. Členy ale nakupovali i jiní. Za vším stojí kmotr Pavel Dlouhý.

 

d


Juraj Thoma
Autor: Deník

Černé duše aneb Nákup nových členů stylem 1000 korun za vstup do strany, 500 za účast na schůzi. Tyto praktiky vládnou v jihočeské ODS.

Nyní kvůli nim chce výkonná rada strany zrušit sdružení budějovického primátora Juraje Thomy, kam loni vstoupilo 28 lidí ze středních i západních Čech.

V mnohem větší míře než on ale 'obohatili' svá sdružení šéf jihočeské ODS Martin Kuba a Zdeněk Blažek, oba zároveň členové výkonné rady.

Kuba například během dvou let posílil skoro o 200 lidí. V ODS se mluví o tom, že sdružení Kuby i Blažka, kteří jdou nyní proti Thomovi, ovládá velkopodnikatel Pavel Dlouhý z Hluboké, kmotr jihočeské ODS, který dosazuje lidi na kandidátky a ovlivňuje i rozdělování evropských dotací.

Rozhodne Vodrážka?

Zatímco na raketovém nárůstu u Blažka či Kuby nenašla stranická kontrola nic divného, Thomovo sdružení zřejmě nepřežije. „Návrh na zrušení výkonná rada projednala. Nyní přijede do Budějovic zhodnotit fakta zástupce kontrolního orgánu David Vodrážka. Dostane všechny podklady do ruky a místní organizace potom může být zrušena,“ uvedl Kuba.

Primátor nařčení z černých duší odmítá. Argumentuje, že jeho sdružení má stále necelých sto členů, narozdíl od jiných, která rostou o 60 lidí ročně. „Když během dvou let přibyde 29 členů, těžko mluvit o nějakém náboru. Jsou to naši kamarádi a známí, měli jsme tam také studenty, kteří chtěli být v ODS. Narozdíl od neplachovského sdružení, kde ti lidé ani nevěděli, že jsou členy, to u nás věděli,“ reagoval Thoma. 
Deník zkontaktoval dva nové členy primátorova sdružení. Oba říkají, že Thomu a jeho rodinu znají dlouho. Karel Krejčí z Kněževsi u Rakovníka se s ním seznámil na dovolené.

„Chtěl jsem mu pomoci, aby měl víc členů. Z mé rodiny vstoupila ještě manželka a můj bratr s manželkou. Jako černá duše se necítím, teď jsem byl v Budějovicích na projednávání a byli tam všichni noví členové. Nic špatného na tom nevidím, mohu vstoupit do sdružení kde chci,“ prohlásil Krejčí.

Podobně mluví provozní restaurace Oldřich Radikovský z Ostrova u Karlových Varů. S Thomovými jsou prý dlouholetí přátelé a do ODS chtěl vstoupit už dlouho. „V žádném případě jsem za vstup nedostal zaplaceno. Je sice pravda, že jsem zdaleka, ale nyní bydlím na Kladně a pohybuji se po celé republice,“ řekl Radikovský.

Černé duše má rokazatelně nový poslanec a pravá ruka Dlouhého Václav Baštýř, ačkoli to popírá. V jeho neplachovském sdružení figuruje řada Romů z budějovického sídliště Máj, mnozí jako Dušan Daňo o tom ani nevěděli.

Raketově narostl i počet členů ve sdružení Martina Kuby, obří nárůst zaznamenalo i sdružení Zdeňka Blažka. „Existuje dokonce ceník, podle kterého ti lidé dostávají zaplaceno. Za vstup do strany má nový člen 1000 korun, za hlasování nebo účast na schůzi 500 korun,“ řekl člen ODS, který nechtěl být jmenován.

Jeho slova potvrdil další z členů strany, který si také přál zůstat v anonymitě. „Zajímavé je, že i lidé ze slabých sociálních skupin jsou natolik pravicově zaměření, že do těch sdružení houfně vstupují. Vedení je vozí na schůze autobusem. Třeba Břetislav Kábele si přivedl v určitém okamžiku větší množství lidí, takže má nyní ke 200 členům a už se o ničem nediskutuje, jako dřív.“

Kuba: lživé osočení

Do Kubova sdružení dodaly podle zdrojů Deníku 'žoldácké' členy například firmy z holdingu M.I.C.B. Blažkovo sdružení má zase ve svých řadách více lidí z ČSAD Jihotrans. Martin Kuba označil tyto informace za nefér nátlaky. „U mě ve sdružení rozhodně nikdo za nic zaplaceno nedostává. To je naprosto nereálná záležitost a lživé osočení,“ prohlásil Kuba.

Nárůst členů ODS
Sdružení 3 (šéf Martin Kuba)
Duben 2005-86
Květen 2006-58
Listopad 2008-245
Sdružení 5 (šéf Zdeněk Blažek)
Duben 2005-42
Květen 2006-90
Listopad 2008-168
Sdružení 1 (šéf Břetislav Kábele)
Duben 2005-95
Květen 2006-156
Listopad 2008-179
Sdružení 4 (šéf Juraj Thoma)
Duben 2005-57
Květen 2006-80
Listopad 2008-82
Květen 2010-88
Zdroj: Interní materiály ODS
 

V jihočeské ODS se mluví o tom, že peníze na nové členy dodává velkopodnikatel Pavel Dlouhý, místostarostou Hluboké, jemuž se v kraji přezdívá Kníže Pavel. Předsedá Regionální agrární komoře a sedí v mnoha dozorčích radách.

„Absolutně rozhoduje o tom, kdo bude na kandidátkách,“ tvrdí jeden ze zdrojů redakce. Podle dalšího je jeho vliv na jihočeskou ODS téměř stoprocentní, získal ho tím, že dodal velkou část členů do budějovických sdružení. „A je zcela evidentní, že raketový vzestup Martina Kuby umožnil právě on,“ tvrdí zdroj Deníku.

Dlouhý se s médii příliš nebaví. V jednom z mála rozhovorů svůj vliv bagatelizuje. „Já opravdu nevím, z čeho tahle moje pověst pochází. Pochopitelně mě kvůli mým zkušenostem navštěvuje řada lidí, kteří žádají konzultaci či radu. Žádnou firmu, na jejímž rozhodování se spolupodílím, ale nevlastním, v podstatě ani nepodnikám. Do všech funkcí jsem byl řádně zvolen, kdybych byl takový kmotr, nebyl bych asi každé tři roky znovu potvrzen jako předseda agrární komory,“ řekl Dlouhý Lidovým novinám. 

Jeho postavení ale potvrdili Deníku někteří politici z ODS. Například Tom Zajíček loni uvedl, že sdružení Dlouhého má určující vliv na to, co se na jihu Čech bude dít. „Navíc má většinu v jihočeské ODS. V hierarchii je vysoce postavený i z toho důvodu, že je členem výkonné rady,“ popsal Zajíček.

VÁCLAV KOBLENC
RICHARD VLASÁK