MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Deník - 15.4. 2010VIDEO: Nahrávka stěračové kauzy visí na internetu

VIDEO: Nahrávka stěračové kauzy visí na internetu

České Budějovice – Dosud tajemstvím obestřená nahrávka z městského kamerového systému, která údajně zachycuje pachatele vandalského činu v Hroznové ulici, se dostala na veřejnost. PODÍVEJTE SE!

Autor:
Redakce

včera 6:39

Poničené stěrače na vozidle před Pizzerií Fresh v páteční noci.
Poničené stěrače na vozidle před Pizzerií Fresh v páteční noci.
Autor: Ladislav Vrabel

Uštěpačným komentářem opatřené záběry potvrzují již dříve v Deníku zveřejněný časový přepis záznamu. Postava, v níž mnozí spatřují tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka, na nich s telefonem v ruce pozoruje zpoza rohu policejní vyšetřování u aut Ladislava Vrábela, jimž kdosi ulámal stěrače.

Právě záznam kamer může být klíčovým důkazem v kauze, kde nejde jen o drobný vandalismus, ale také o dobré jméno budějovické radnice a v neposlední řadě o politickou hru. Řeřábek vytrvale jakoukoli vinu popírá, odmítá však zveřejnění záběrů. Fakt, že záznam na veřejnost unikl,  nechtěl komentovat s tím, že je na dovolené.

Podle vedoucího správního odboru magistrátu Václava Suchopára jsou záznamy z kamerového systému, vyžaduje-li to řešení přestupku, předávány na datovém nosiči. Ten vedle vlastního souboru se záznamem, který je ovšem kódován, a tudíž běžnými programy nepřehratelný, obsahuje i příslušný software, který záznam dekóduje a přehraje.

„K dnešnímu dni mají záznam nahrávky z městského kamerového systému podle mých informací k dispozici právní zástupce pana Ladislava Vrabela i právní zástupce pana Zdeňka Řeřábka. Záznam je přirozeně také u městské policie a celý spis se nejnověji nachází také na Obecním úřadě v Dobré Vodě u Českých Budějovic,“ zrekapituloval Suchopár.

První video z YouTube si můžete prohlédnout zde...

Městská policie se důrazně ohradila proti podezření, že by se na veřejnost mohla nahrávka dostat její vinou. „Naprosto vylučuji, že by údajně uveřejněný záběr unikl z pracoviště městské policie,“ uvedl David Stoklasa, vedoucí oddělení přímého výkonu.

Svůj postoj zdůvodnil velmi přísným zabezpečením městského kamerového dohlížecího systému a samotného režimového pracoviště.
Také poškozený Ladislav Vrábel vyvrací domněnku, že by za zveřejněním mohl stát: „Nemám na to technické znalosti.“ Vlastnictvím záznamu se ale chlubil na Facebooku. „Tam jsem jasně napsal, že nahrávku mám, ale také, že ji nemohu zveřejnit,“ prohlašuje.

Druhé video z YouTube je zde... 
/h3>

Jako horký brambor

Stejně jako kamerový záznam prodělal zajímavou anabázi i spis, který je podkladem pro případné potrestání viníka. Případem se zabývala policie, možné překvalifikování na přečin odmítl státní zástupce a o přestupku tak měla rozhodnout budějovická radnice, kde nejvyšší úřednický post zastává právě Řeřábek.

Projednávání kauzy pro možnou podjatost proto správní odbor magistrátu vzdal. Jeho vedoucí Václav Suchopár předal tedy spis na krajský úřad, ovšem inkriminované dokumenty mu byly vráceny s tím, že je nejdříve měl postoupit nadřízenému podezřelého tajemníka, tedy primátorovi města.

Když bylo toto pochybení napraveno, začal se spisem zabývat odbor legislativy Krajského úřadu Jihočeského kraje pod vedením Petra Holátka. Úřad měl rozhodnout, která z obcí se přestupkového řízení ujme. Výběr sousedních obcí byl zúžen existencí přestupkových komisí, které by se eventuálně mohly případem zabývat.

Nakonec „černý Petr“ připadl na Dobrou Vodu u Českých Budějovic. Aby situace nebyla málo komplikovaná, předseda tamější přestupkové komise Zdeněk Drábek požádal starostu obce Jiřího Šabatku o uvolnění z funkce ze zdravotních důvodů. Po jednání se starostou ovšem potvrdil, že se případu ujme.