MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Za zametení přestupku vlivného podnikatele musí exšéf dopraváků a úředníci k soudu

Vážení přátelé,  z jedné strany úspěšný podnikatel, ze strany druhé úspěšný politik. Pan Pavel Dlouhý, kníže z Hluboké nebo také jihočeský Kmotr ODS. Už hodně jsme o této pozoruhodné osobě napsali, myslím, že ještě mnohé napíšeme. Jedna kauza se s námi táhne již rok a půl a přiostřuje se. Pana Dlouhého chytla policie na píseckém okruhu. Na devadesátce jel 164 km/h a údajně i pod vlivem alkoholu. Alkohol v krvi nalezen nebyl. Čí chybou nebyl alkohol v krvi nalezen je těžké říci. Do ordinace lékaře policisté s panem Dlouhým nešli, v ordinaci byla jen sestra a lékař. Krev byla následně zaslána do budějovické nemocnice, kde v laboratoři krev analyzoval Ing. Gottwald. Možností, jak mohl alkohol z krve "vyprchat" je tedy více, samozřejmě je zde i ta možnost, že byl pan řidič střízliv. S posouzením zdroje informace o alkoholu ovšem této tezi nevěřím.

 

 

Alkohol potvrzen nebyl, ovšem i tak se jedná o závažný případ. K soudu totiž půjdou nejen dva úředníci Městského úřadu v Písku, ale především bývalý krajský velitel Dopravního oddělení Policie ČR Vališ. Pan Václav Vališ asi není rád, že musí v důchodu čelit obvinění z navádění k přijetí úplatku. Štastný z této situace asi není ani bývalý šéf okresního oddělení Policie ČR František Rychlík, o úřednici Daně Martincové ani nemluvě. A teď jedna perlička z natáčení: 7. prosince 2011 mě kontaktoval jeden nejmenovaný novinář České televize s žádostí o pomoc při natáčení reportáže o dopravním přestupku vlivného politika Pavla Dlouhého. Samozřejmě jsem panu redaktorovi řekl, co jsem věděl. Zároveň jsem se jej zeptal, co je pravdy na tom, že v České televizi měli problém s odvysíláním zprávy o přestupku pana Dlouhého a co je pravdy na tom, že měli být dva zaměstnanci ČT v souvislosti se snahou odvysílat reportáž propuštěni. Pan redaktor mi potvrdil, že určité problémy s odvysíláním opravdu měli, ale o propuštění neví nic. Řekl, že mám možná lepší informace, ale oba jsme se tomuto tématu zasmáli. Za týden mi pan redaktor telefonoval. Omluvil se, že telefonuje z jiného telefonního čísla. Z ČT byl propuštěn. Řekl jsem mu, že je mi to moc líto a zeptal se, jaký důvod mu byl sdělen. Údajně nebyl dostatečně loajální a že jeho nadřízený není spokojený s jeho prací.

Nicméně pan redaktor chtěl točit reportáž dále. Tentokrát již jako zaměstnanec TV Prima. Zeptal se mě, jestli bych byl ochoten říci něco na kameru, já souhlasil a za pár dní, 18. ledna přijel do Budějovic tým TV Prima točit reportáž. Následující den reportéři potkali s kamerou pana Dlouhého na Hluboké a poté odjeli zpět do Prahy. 20. ledna jsem obdržel od pana redaktora zprávu o tom, že vysílání reportáže bude posunuto o týden. Druhý den jsme si telefonovali kvůli upřesnění nějakých informací a pan redaktor mi sdělil, že reportáž přebral kolega. Pan redaktor mi také řekl, že teď bude psát pro jeden známý týdeník. Telefonní číslo TV Prima prý bude užívat dále. Tak uvidíme, jestli je tato reportáž vůbec odvysílatelná. V každém případě musím přiznat, že vliv Pavla Dlouhého dokáže člověku zaimponovat. Škoda jen, že jeho "kamarádům" nyní hrozí vězení. A jak se to vlastně stalo, že na pány bývalé policisty a paní úředníci policie přišla? Slyšel jsem dvě verze. V televizi verzi o odposlechu kanceláře píseckého Městského úřadu a od mého známého (politika ODS) jsem slyšel verzi o odposlechu telefonu pana Dlouhého. Některé věci asi nebudeme přesně vědět nikdy. A ještě jedna zajímavá věc. Představte si, že jsou obžalovány tři osoby ze strany uplacených a nikdo ze strany uplácejících. Není to divné?

Ladislav Vrabel

 

Hospodářské noviny, autor: ČTK

Za zametení přestupku vlivného podnikatele musí exšéf dopraváků a úředníci k soudu

 

Státní zastupitelství ve čtvrtek podalo k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 obžalobu na bývalého vedoucího dopravního inspektorátu jihočeského krajského policejního ředitelství a dva pracovníky městského úřadu Někdejší šéf jihočeských dopraváků Václav Vališ a dvojice úředníků písecké radnice Dana Martincová a František Rychlík půjdou k soudu.

Státní zástupce se přiklonil k názoru policistů, že pomohli zamést pod koberec dopravní přestupek vlivného jihočeského podnikatele a člena ODS Pavla Dlouhého.

Podle médií byl v minulosti přistižen, když jel u Písku autem rychlostí přes 140 kilometrů v hodině v místech, kde je povolená devadesátikilometrová rychlost. Úřady však jeho přestupek nestačily vyřídit do jednoho roku.

Poté už to nebylo možné, Dlouhý tak postihu unikl.

"Policista kvůli tomu čelí obvinění z návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby a podplacení, dvojice úředníků pak ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku," řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Dodala, že při údajném uplácení nešlo o peníze. Policista prý úředníkům nabízel různé protislužby.

Vališovo trestní stíhání doporučila před rokem Policejní inspekce. Ještě před svým stíháním ale bývalý vedoucí budějovického dopravního inspektorátu odešel do výsluhy.

 

Dlouhý obviněn není

Kauza se podle Zenklové netýká pouze případu Dlouhého, ale zahrnuje víc skutků.

Podnikatel Dlouhý se trestnímu stíhání pro nedostatek důkazů opět vyhne.

Podle Mladé fronty Dnes jel Dlouhý rychlostí 164 kilometrů v hodině. Česká televize, která na kauzu loni upozornila, již dříve uvedla, že Dlouhému hrozilo i to, že by minimálně na půl roku přišel o řidičský průkaz.v Písku z agendy přestupků. Kvůli korupci.

 

Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-54748850-za-zameteni-prestupku-vlivneho-podnikatele-musi-exsef-dopravaku-a-urednici-k-soudu