MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Kontrolu v Budvaru a Povodí Labe provádí firma HZ Consult

Praha 8. února (ČTK) - Kontrolu v Budějovickém Budvaru a státním podniku Povodí Labe pro ministerstvo zemědělství (MZe) provádí společnost HZ Consult, která s úřadem dlouhodobě spolupracuje. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Jan Žáček s tím, že maximální cena každé z kontrol má činit 200.000 Kč.

Server Česká pozice upozornil na údajné personální propojení HZ Consult se společností Bene Factum. O té se mluvilo v souvislosti s kauzou poslance a bývalého pokladníka Věcí veřejných Michala Babáka, vyšetřovaného kvůli podezřelému financování strany.

 

Budvar i Povodí Labe má podle Žáčka kontrolovat asi 15členný tým auditorů z HZ Consult. Firma byla k dlouhodobé spolupráci s ministerstvem vybrána v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. V čele kontrolní skupiny stojí v obou případech zástupce nominovaný MZe.

V případě Budvaru je jím právník Tomáš Jindra, který je od konce ledna novým členem dozorčí rady Budvaru. Jindra je podle médií známý svými údajnými kontakty s vlivným lobbistou, pražským podnikatelem Ivo Rittigem, který bývá také označován za blízkého přítele ministra zemědělství Petra Bendla (ODS).

Ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček začátkem týdne odmítl vydat kontrole z ministerstva zemědělství doklady, dokud mu Bendl nevysvětlí její důvod. Podle vedení Budvaru to bylo kvůli závažným pochybením ministerstva, jež jsou v rozporu se zákony. Bendl minulý týden zahájil v Budvaru mimořádný audit s odůvodněním, že zde od roku 2003 kontrola nebyla. Obavy o osud pivovaru v úterý vyjádřili zaměstnanci Budvaru, kteří poslali dopis premiérovi Petru Nečasovi.

Spekulace kolem Budvaru minulý týden rozvířil článek v Hospodářských novinách o údajném Bendlově záměru Bočka, který pivovaru šéfuje 21 let, odvolat. Místopředseda ČSSD Michal Hašek poté vyzval k nezávislému auditu a vyslovil obavu z toho, že "kmotři ODS se snaží Budvar nejdříve ovládnout, potom možná podojit a následně také zprivatizovat". Bendl podobná tvrzení odmítl. Stejně tak v pondělí učinil premiér Nečas, podle kterého na privatizaci státních podniků nyní ani není vhodná doba.

Bendlovi se nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole. "Je to fabrika s dvoumiliardovým rozpočtem, rozdávající za tři roky miliardu na marketing, více jak dvě miliardy do investic, aniž by je musel zajímat zákon o veřejných zakázkách," uvedl. Mluvčí pivovaru upozornil, že finanční plán i s investicemi na návrh dozorčí rady schvaluje ministerstvo zemědělství.

Česká pozice loni v dubnu napsala, že společnosti HZ Consult a Bene Factum prováděly v minulosti audit ODS a ČSSD. Menšinový vlastník společnosti HZ Consult, firma HZ Praha, se podle České pozice podílel na auditech v zkrachovalých finančních institucích jako Kreditní banka Plzeň, Banka Bohemia a Česká Banka.

Poslanec a bývalý pokladník Věcí veřejných Babák, kterého vyšetřovala policie kvůli podezřelým finančním operacím směřujícím do stranické pokladny, přiznal v majetkovém přehledu výdělek 25 až 35 milionů korun za prodej akcií společnosti Bene Factum.

mjr jw