MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

MZe antedatovalo při kontrole v Budvaru dokument

Vážení přátelé, v Budějovickém Budvaru přituhuje. Ministr zemědělství Bendl nařídil kontrolu a vedení Budvaru není spokojeno s postupem zadání této kontroly. Jak jste si mohli přečíst v přepisu rozhovoru s ministrem Bendlem na radiu Impuls (předchozí článek), ministr Bendl obvinil vedení Budvaru z neprofesionality při odhadu cen ochranných známek a z toho, že vedení pivovaru odmítá předložit dokumenty ke kontrole. Vedení Budvaru apeluje na to, že při zadání kontroly je postupováno v rozporu se zákonem.

Vedení Budvaru dostalo minulý týden seznam členů kontrolní komise. Kontrolu provádí firma HZ Consult s.r.o.. Právníci Budvaru v pondělí 6.2. 2012 namítli, že ač zákon ukládá, aby se kontrolou zabývali zaměstnanci MZe, v kontrolní skupině se nenachází žádný zaměstnanec MZe. Kontrolní skupině, která měla v úmyslu začít kontrolu v Budvaru, ředitel Boček v pondělí odmítl vydat požadované dokumenty právě pro tento rozpor se zákonem. Následně do Budvaru z ministerstva zemědělství dorazil dopis, ve kterém jsou uvedena další dvě jména. Jména "zapomenutých" členů kontrolní komise. Oba jsou zaměstnanci MZe. Na tomto dopise je rukou dopsán datum 3.2. 2012.

Zaměstnanci Budvaru se sešli se svými odbory a odhlasovali si sepsání dopisu, ve kterém žádají, aby nebylo dále poškozováno dobré jméno podniku a tím i zaměstnanců Budvaru a aby byla celá záležitost projednána Parlamentem. Dopis byl odeslán premiéru Nečasovi a dalším představitelům státu na nejvyšší úrovni. Dopis Vám zítra dám k přečtení.

Ministr Bendl předvádí mediální divadlo, ve kterém vyzval Tranparency International ke spolupráci. Audit ovšem zadal neznámé pražské firmě s ručením omezeným. Proč nekontroluje Budvar velká, renomovaná, světová, auditorská firma, jedna z Velké Čtyřky?

Opravdu se musíme koukat i na tento tunel? Vždyť se jedná o nejznámější českou značku, o bohatství národa. Na jednu z mála věcí, na které můžeme být před světem hrdí.

Ladislav Vrabel

 

Tisková zpráva Budějovického Budvaru

Vedení pivovaru Budějovický Budvar, n.p. respektuje plné právo a dokonce povinnost zřizovatele ke kontrole. Při předložení Pověření č. 02/2012/MZe k veřejnoprávní kontrole (dále jen „Pověření“) dne 1.2.2012 však byla v Pověření nalezena závažná pochybení, která byla zástupci Ministerstva zemědělství ČR (dále jen Mze) ihned tlumočena. Tato pochybení potvrdil i následný právní rozbor. Podle něho je kontrola postavena na nesprávném právním základě a je v rozporu jak s českými zákony (č. 320/2001 Sb. a č. 552/1991 Sb.), tak s dokumenty, které vypracovalo samotné MZe (Status podniku a Příkaz ministra). Kontrola tímto nerespektuje pravidla, která MZe standardně stanovilo k provádění své zakladatelské činnosti. „Současně nás překvapuje, že do této kontroly nebyla vůbec zapojena dozorčí rada a ani úsek kontroly ministerstva, které jsou dle jednacího řádu dozorčí rady a z logiky věci samotné orgány, které ministerstvo pro své kontroly používá spolu s přizvanými externími experty. V tomto případě např. dozorčí rada podniku nebyla vůbec informována.“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Budějovický Budvar, n.p. proto vznesl ke kontrole následující námitky a zároveň dopisem požádal ministra o jejich odstranění a uvedení právního základu kontroly do souladu se všemi předpisy:

kontrola je založena na nesprávném právním základě a je plně v rozporu se zákony (č. 320/2001 Sb. a č. 552/1991 Sb.), Statutem podniku vydaným MZe dne 19.5.2008 a Příkazem ministra zemědělství č. 5/2011 z 23.3.2011

chybí věcný a časový obsah kontroly

ač mají být v kontrolním týmu ze zákona pouze zaměstnanci MZe, žádní zaměstnanci MZe do kontrolní skupiny jmenováni nebyli

byla vznesena námitka proti pověření pana JUDr. Tomáše Jindry vedoucím kontrolní skupiny, neboť jmenovaný není zaměstnancem MZe a jeho pověření je zcela v rozporu se zákonem č. 320/2001 Sb. Z veřejných zdrojů je možné odvodit, že vedoucí kontrolní skupiny úzce spolupracuje s panem Rittigem. U jmenovaného existují důvodné pochybnosti o jeho objektivitě a nepodjatosti.

Všechna jednání s přizvanými externími experty z kontrolní skupiny jsou vedena ze strany Budvaru velmi korektně, jejich požadavky jsou podnikem evidovány a podklady podle nich připravovány. Podklady budou předány bezprostředně poté, kdy bude rozhodnuto o námitkách Budvaru, které musely být podle zákona vůči Pověření č. 02/2012/MZe vzneseny.