MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Zimola: Privatizaci Budvaru by měl zakázat zákon

 

Chci od vlády záruku, že se Budvar nebude privatizovat, prohlásil včera hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) ke spekulacím ohledně personálních změn ve vedení národního podniku Budějovický Budvar.

„Požaduji veřejnou záruku z úst předsedy vlády Nečase, že nepřipustí privatizaci Budvaru,“ řekl včera na tiskové konferenci Zimola, který je zároveň členem dozorčí rady pivovaru.

Pokud tuto záruku premiér Nečas (ODS) nedá, bude jihočeský hejtman okamžitě iniciovat návrh zákona, který této a dalším vládám zakáže Budvar privatizovat. „Předpokládám, že se pro zákon vyjádří všichni poslanci nejen ze sociální demokracie, ale také všichni jihočeští poslanci bez ohledu na politickou příslušnost,“ dodal.

Jihočeský poslanec za ODS Jan Bauer však se Zimolovým postojem úplně nesouhlasí. „Pan hejtman vytváří pocit ohrožení a pasuje se do čela odporu. Měl by se raději starat, aby do jižních Čech jezdili turisté, a neřešit věci, kterým nerozumí nebo o nichž je špatně informován,“ sdělil Bauer prostřednictvím SMS ze zahraničí.

Pokud by návrh zákona neprošel, má Zimola v plánu ustavit krajské referendum, ve kterém by se Jihočeši mohli vyjádřit, zda s privatizací národního podniku souhlasí.

Hejtman chce, podle svých slov, udělat vše, co bude v jeho silách, aby případné privatizaci zabránil. „Nechci, aby si České Budějovice prožily s Budvarem podobně trpkou zkušenost jako Kladno s ocelárnou Poldi,“ uvedl. „Nenadálou ministerskou kontrolu v Budvaru, kterou ministerstvo zemědělství zahájilo čirou náhodou v době dovolené ředitele Jiřího Bočka, vnímám jako negativní signál, který poškozuje jméno společnosti.“

Lidé podporují vedení podniku

Zaměstnanci Budvaru se neoficiálně staví za současné vedení prosperujícího podniku. Píší dopisy a e-maily, ve kterých mu vyjadřují podporu. Včera se také sešlo vedení odborů, které na dnešek svolalo shromáždění všech zaměstnanců. Zároveň k situaci vydá oficiální prohlášení.

Podporu Budvaru vyjadřují i lidé na Facebooku. Skupina Save Budvar měla včera přes 820 členů a Zachraňme Budvar před kmotry a zloději z ODS 155 členů.

Podle Petra Nečase nemá vláda na privatizaci Budvaru zájem a ani není obecně k privatizaci státních podniků vhodná doba. „Je to umělý problém, který byl mediálně vytvořen. Nikdy jsme o tom nemluvili a neuvažovali a není to ani v žádných záměrech a plánech. Máme zájem na tom, aby Budvar byl prosperující firmou a měl velkou tržní hodnotu,“ zdůraznil premiér.

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že v podniku provádí jen kontrolu hospodaření a známkoprávních sporů s americkým konkurentem Anheuser-Busch.

 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy

http://archiv.newton.cz/mf/2012/02/07/0c57c735f257954feb35a9b97bb794c7.asp

 

Mladá fronta DNES | 7.2.2012 | Rubrika: Jižní Čechy | Strana: 1 | Autor: Martin Beneš | Téma: Pivo a pivovarnictví