MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Kuba je arogantní guru, říká Kubou vyštvaný primátor Českých Budějovic

Juraj Thoma v rozhovoru pro ČESKOU POZICI komentuje jmenování nového ministra průmyslu a obchodu.

POLITIKAOndřej Koutník | 19.11.2011 - 15:55

 

© repro oficiální stránky Českých Budějovic, ČESKÁ POZICE

Juraj Thoma byl v minulém volebním období primátorem Českých Budějovic za ODS. Z ní před rokem odešel a vybudoval hnutí Občané pro Budějovice. V loňských komunálních volbách výsledkově českobudějovickou ODS zesměšnil a vyhrál. Je opět primátorem.

Českobudějovický primátor Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) poskytl ČESKÉ POZICI rozhovor, ve kterém komentuje jmenování Martina Kuby(ODS) ministrem průmyslu a obchodu. S novým ministrem má bohaté zkušenosti z nedávné minulosti.

 

V minulém volebním období byl Thoma primátorem města za ODS, v červnu roku 2010 ho však městské zastupitelstvo pod taktovkou „kubovské“ části ODS, ČSSD a KSČM odvolalo z postu (mimochodem, v pátečním rozhovoru pro MF Dnes premiér Petr Nečas prohlásil, že Thomovo odvolání považuje za Kubovu chybu). Kritici poměrů v jihočeské ODS na začátku loňského srpna občanské demokraty opustili a založili nové sdružení Občané pro Budějovice.

V čele iniciativy stanul Thoma, sdružení v komunálních volbách 2010 v jihočeské metropoli drtivě zvítězilo (Občané pro Budějovice získali přes 26 procent, ODS necelých 15 procent) a Thoma se stal znovu primátorem. Hlavním mottem sdružení v předvolební kampani byl slogan „Kmotři. Korupce. Klientelismus. Neprůhlednost. UDĚLEJME TEČKU.“, a především kritika spojenectví předsedy jihočeské ODS Martina Kuby a šedé eminence občanských demokratů v kraji Pavla Dlouhého (též předseda ODS v Hluboké nad Vltavou).

 

reklama

 

Je to pořád ten samý Kuba

ČESKÁ POZICE: Poslanec Michal Doktor, který ve středu vystoupil z ODS kvůli jmenování Martina Kuby ministrem průmyslu a obchodu, řekl, že premiér Petr Nečas se vydává cestou expremiéra Mirka Topolánka. Myslíte si to také?

THOMA: Žádné racionální vysvětlení pro tento premiérův krok (jmenování Martina Kuby ministrem – pozn. red.) neexistuje. Pokud ovšem zcela neztratil pud sebezáchovy, pak bych rozuměl tomu, že se chová takto iracionálně. Kuba totiž není ani odborníkem v oblasti průmyslu a obchodu, ani úspěšným politikem, neboť za jeho šéfování jihočeská ODS utrpěla ty nejhorší volební debakly ve své historii a opustili ji všichni členové, kteří nesdíleli názory pana Kuby a spol. Tudíž kvalifikace ani odborná, ani politická, o morální ani nemluvě. Pakliže tou kvalifikací není dodané množství členů pro kongres. Tam je pan Kuba vysoce kvalifikovaným dodavatelem naprosto přesných hlasovacích automatů.

 

ČESKÁ POZICE: Petr Nečas se ve středu ohradil proti kmotrovské nálepce, kterou Kuba v minulosti vyfasoval. Kuba je nejčastěji spojován s šedou eminencí jihočeské politiky Pavlem Dlouhým, zvaným „kníže z Hluboké“. Je podle vás Kubovo jmenování „akcí“ Dlouhého, nebo se o ně Kuba zasloužil vlastní činností a politickým přínosem pro ODS?

THOMA: Myslím, že toto bratrstvo postupuje ruku v ruce a sólo akce kteréhokoliv z nich není pravděpodobná.

 

Happeningová předvolební akce hnutí Občané pro Budějovice. Sympatizanti iniciativy v čele s Thomou vymetali kmotra z budějovické radnice, kterého poté hodili do Vltavy. Na facebookovém profilu hnutí je pod fotkou tento komentář: „aby posléze odplul, tam kam patří... (prý někam k Hluboké)“

ČESKÁ POZICE: Předseda vlády v rozhovoru pro páteční MF Dnes řekl: „Pana Kubu jsem velmi podezíravým zrakem sledoval. On má vlastní politické názory a v mnohém se poučil.“ Prodělal Kuba změnu ve svém politickém chování?

THOMA: Ne, neprodělal. To je vidět už i na tom, že po prohraných volbách ve všech (až na jedno) jihočeských městech klidně dál zůstal předsedou jihočeské ODS a ani na pět minut neuvažoval o nějakém vyvození politické odpovědnosti. Naopak bych řekl, že jeho skalní jádro dobře prověřených členů je kolem svého guru ještě více semknuto a chovají se naprosto stejně. Arogance a netolerování jakéhokoliv jiného stanoviska je dnes základním stavebním kamenem jeho politiky.

 

ČESKÁ POZICE: Vidíte za Kubovou instalací do vlády nějaký konkrétní Dlouhého záměr?

THOMA: Četl jsem na internetu vtip: Velvyslanci USA, Francie a Ruska odeslali domů depeše, ve kterých se říká: dostali jsme výzvu k jednání o tendru na dostavbu Temelína, jenom nevíme, proč je schůzka v restauraci U Huberta.(Restaurace U Huberta v Hluboké nad Vltavou je oblíbeným podnikem Pavla Dlouhého, považovaným za jeho takzvanou pojízdnou kancelář – pozn. red.)

 

Povýší úspěšná komunální hnutí na krajskou úroveň?

Počátkem týdne se objevila informace, že v Jihočeském kraji bude za rok v krajských volbách kandidovat hnutí s názvem Jihočeši 2012. Jedním z čelních představitelů by mohl být právě i Thoma. Na dotaz ČESKÉ POZICE, zda neplánuje spolupráci s Andrejem Babišem a jeho projektem ANO 2011, budějovický primátor neodpověděl. Právě takové iniciativy v jednotlivých krajích by ale mohly ve volbách v příštím roce najít Babišovu podporu. V Libereckém kraji už o spolupráci s velkopodnikatelem uvažuje nedávno odvolaný liberecký primátor Jan Korytář (informoval o tom již několikrát na svém facebookovém profilu), jehož hnutí Změna pro Liberec v severočeské metropoli uspělo podobně jako Občané pro Budějovice na jihu Čech.

Autor: Ondřej Koutník

Zdroj: http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/kubou-vystvany-primator-ceskych-budejovic-kuba-je-arogantni-guru