MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Martin Kuba ministrem - výběr z deníků

Kocourka ve vládě vystřídá šéf jihočeské ODS Kuba

Martina Kocourka dnes v čele resortu průmyslu a obchodu nahradí jeho stranický kolega z ODS Martin Kuba (38). Prezident Václav Klaus jej jmenuje dnes v 11 hodin.


Náměstek jihočeského hejtmana a šéf jihočeské ODS Kuba patří k vlivným stranickým hráčům. Právě jeho silná pozice v rámci regionu, kde se chystá rozšíření Temelína za 200 miliard korun, mj. rozhodla, že se premiér Petr Nečas rozhodl pro Kubu, a nikoli například pro poslance z jihočeské ODS Michala Doktora.

Více se dočtete v dnešním Právu.

 

Kuba: Průmysl může řídit i lékař

Zdroj: Lidové noviny

 

LN Ještě na loňském kongresu strany vás Petr Nečas kritizoval jako člověka, který nemůže být ve vedení ODS, protože je mimo jiné spolutvůrcem koalice s ČSSD v Jihočeském kraji. Co se najednou změnilo ve vztahu Petra Nečase a Martina Kuby?

Myslím, že ta loňská kongresová rétorika byla ještě dozvukem rétoriky Mirka Topolánka, která vycházela z nešťastného tvrzení, že se strana dělí na čisté a nečisté, na kmotry a nekmotry. To byl postoj, který ODS velmi ublížil. Dnes je strana někde jinde, myslím, že regiony pevně stojí za Petrem Nečasem, strana je jednotná. To mimo jiné ukázal i poslední stranický kongres.

LN Váš bývalý stranický kolega a dnešní budějovický primátor Juraj Thoma vás označil za prodlouženou ruku takzvaného hlubockého kmotra Pavla Dlouhého. A to Thomovi pomohlo na jiné kandidátce vyhrát volby. Nemáte obavu, že vás pověst Dlouhého prodloužené ruky bude provázet i v ministerské funkci?

Více v dnešních Lidových novinách

 

 

Lékař, který prodával koktejly, a kamarád kmotrů

Zdroj: Mladá fronta Dnes

 

Premiér si na ministerstvo průmyslu vybral překvapivého kandidáta. Martin Kuba z jihočeské ODS vystudoval medicínu a je náměstkemhejtmana pro dopravu. Průmyslem se nikdy nezabýval. Kritici ho navíc řadí ke "kmotrovské" části ODS.

ČESKÉ BUDĚJOVICE Na postu ministra průmyslu dnes Martina Kocourka vystřídá Martin Kuba, předseda jihočeské ODS.

Premiér Petr Nečas, který si ho do vlády vybral, zjevně nehledal největšího stranického odborníka na průmysl, ale chtěl v první řadě uspokojit jihočeskou regionální organizaci, která v jeho kabinetu dosud neměla zastoupení.

I proto Kuba "soupeřil" s dalším Jihočechem,Michalem Doktorem, a s Ústečanem Janem Kubatou, jehož region je v ODS také bez ministerstva. Martin Kuba pracoval jako lékař-záchranář, později jako anesteziolog, a dosud vykonával funkci náměstka hejtmana pro dopravu v Českých Budějovicích. Má kontroverzní pověst. A to z několika důvodů.

Je pravou rukou "kmotra" jihočeského regionu Pavla Dlouhého, místostarosty Hluboké nad Vltavou, který má přezdívku kníže z Hluboké. A pro mnohé symbolizuje "papalášskou" ODS.

Jako správný pragmatik Kuba uzavřel na hejtmanství velkou koalici s ČSSD.

V Českých Budějovicích se zase podílel na sesazení oblíbeného primátora a svého spolustraníka Juraje Thomy, který se nakonec primátorem stal loni znovu, ale už ne za tuto stranu.

Další problém má teď jihočeská ODS kvůli zastavenému čerpání peněz z EU. Policie vyšetřuje úředníky, kteří peníze rozdělovali.

A tím výčet Kubových problémů nekončí – čelil kritice za to, že si v minulosti na studiích přivydělával prací pro firmu PSM, považovanou za pyramidovou hru.

Později už Kuba podnikal v nekontroverzních oborech, konkrétně v pekárenství, a prodával také ovocné koktejly. Ani tady však nelze hledat kvalifikaci pro ministra průmyslu.

 

Více se dočte v dnešní Mladé frontě Dnes

 

Machiavelli Nečas a medvědář Dlouhý se dohodli: Je to Kuba

Zdroj: Mladá fronta Dnes

 

VODS se teď říká vtip, že Petr Nečas si přečetl Machiavelliho sice až v šestačtyřiceti letech, zato dvakrát a důkladně. Je to žert, kterým se baví straníci, kteří premiéra a šéfa občanských demokratů dosud podceňovali. Další z řady jeho mocenských chladnokrevných her je dnešní jmenování Martina Kuby do křesla ministra průmyslu.

Nejprve – kdo je vlastně nový ministr? Osmatřicetiletý anesteziolog z Českých Budějovic tři roky šéfuje jihočeské ODS s tristními výsledky. Řada místních letitých tváří stranu kvůli němu raději opustila – například exposlanec Tom Zajíček, dnes poradce premiéra Nečase.

Ti, co neodešli dobrovolně, byli nemilosrdně "popraveni". Jako loni těsně před komunálními volbami primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Kuba a spol. ho odvolali jen proto, že se postavil proti bossovi jihočeské ODS Pavlu Dlouhému, jenž si potrpí na přezdívku "kníže z Hluboké". Ve vztahu k novému ministrovi průmyslu bychom Dlouhému spíše měli říkat medvědář Kuba Kubikula, inspirováni Vančurovou pohádkou. Martin Kuba měl v Jihočeském kraji na starosti evropské záležitosti. Právě kvůli nim měl region velký problém v Bruselu, bylo dokonce zastaveno čerpání peněz z EU. Policie měla podezření, že dotace prioritně směřovaly k lidem napojeným právě na jihočeskou ODS.

Více se dočtete v dnešní Mladé frontě Dnes

 

 

Ministr Kuba se vzdá postu vicehejtmana

Zdroj: Mladá fronta Dnes

ČESKÉ BUDĚJOVICE (vj) Novým ministrem průmyslu a obchodu, který ve vládě nahradí Martina Kocourka, bude šéf jihočeské ODS Martin Kuba. Náměstek hejtmana se teď své "jihočeské" funkce vzdá. "Prioritou je pro mě být dobrým ministrem a být nápomocen panu premiérovi na vládní úrovni. Proto se vzdám funkce krajského vicehejtmana.

Více se dočtete v dnešní Mladé frontě Dnes

 

Ministrem průmyslu bude Martin Kuba. Nečas ho nechtěl do vedení ODS

Zdroj: martin-kuba-necas-ho-nechtel-do-vedeni-ods-10k-/domaci.aspx?c=A111115_150709_domaci_kop" target="_blank">http://zpravy.idnes.cz/minis...x?c=A111115_150709_domaci_kop