MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Soud ve sporu Řeřábka s městem je odročen

 Českobudějovický deník
 
 Soud ve sporu Řeřábka s městem je odročen
 

České Budějovice - Bez jednoznačného konce je zatím pořád spor někdejšího tajemníka českobudějovického magistrátu Zdeňka Řeřábka s městem České Budějovice. O tom, zda byl Řeřábek loni v dubnu odvolán z funkce oprávněně, měl včera rozhodovat krajský soud. Ten ale projednání odvolání krajského města proti rozsudku okresního soudu odročil. Řízení o neplatnost výpovědi dané tajemníkovi Zdeňku Řeřábkovi mělo být včera. O jeho odročení požádalo žalované město s tím, že v současnosti s druhou stranou o řešení věci jedná. Krajský soud vyhověl a řízení odročil na neurčito, protože k údajným jednáním chce vyjádření od žalobce Zdeňka Řeřábka. "Je to pokus o vytvoření prostoru pro řešení založené na dohodě obou stran sporu. Městu totiž nezbývá, než řešit důsledky naprosté nečinnosti bývalého primátora Tettera. Ten se ve lhůtě určené soudem vůbec nepokusil o jakoukoliv obranu města v tomto sporu. Takto se na postupu shodla současná koalice," uvedlprimátor Juraj Thoma (OPB). "V rámci radniční koalice došlo ke shodě, aby obě strany našly smírné řešení celé situace," dodal Thoma.

O stanovisko jsme požádali Zdeňka Řeřábka a ten se slíbil vyjádřit v nejbližších dnech. Jak jsme informovali, první instance žalobnímu návrhu vyhověla tzv. pro uznání, protože město se k němu v termínu nevyjádřilo. Ani krajský soud se nejspíš po věcné stránce výpovědí zabývat nebude - bude jen zkoumat, zda soud prvního stupně měl k rozhodnutí pro zmeškání zákonné podmínky.

Primátor Juraj Thoma Řeřábka před rokem odvolal pro dvě desítky pochybení z funkce, vzápětí jej samotného zastupitelé odvolali z postu primátora a na jeho místo zvolili Miroslava Tettera. Extajemník Řeřábek se rozhodl bránit soudní cestou a na konci června podal žalobu o určení neplatnosti odvolání z funkce. Město v té době vedené Tetterem se mělo k žalobě vyjádřit do 17. září. Bylo poučeno, že pokud tak neučiní, bude mít soud za to, že Řeřábkovy nároky uznává. Město si během této lhůty nechalo zpracovat další právní stanovisko, které doporučilo smír. Na ten město 17. září přistoupilo a de facto tak uznalo, že byl Řeřábek odvolán neoprávněně a je i nadále v pracovním poměru u města jako jeho tajemník. Tři dny nato vzalo město zastupované Miroslavem Tetterem své stanovisko zpět. Protože se ale nevyjádřilo ve stanovené lhůtě, okresní soud dal zapravdu Řeřábkovi. Proti tomuto rozhodnutí se město již opět vedené Jurajem Thomouodvolalo

 

(REDAKTOŘI DENÍKU)

 

---

 

"Je to pokus o vytvoření prostoru pro řešení založené na dohodě obou stran sporu." Primátor Juraj Thoma