MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Oct 18th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Horkovod z temelína asi nebude. Proč?

Horkovod z Temelína do Budějovic asi nadále zůstane ve stádiu projektu. Toto vyplývá ze slov sedmnáctiprocentního vlastníka teplárny, firmy Forum Energy s.r.o.. Firma Forum Energy s.r.o. ústy svého tiskového mluvčí tvrdí, že vedení teplárny jednalo s vedením Temelína pouze jednou, zatímco primátor Thoma a ostatní politici města dojednávali obchod za město již několikrát, přestože v teplárně nezastávají žádné funkce. Minoritní akcionář se obrátil na zastupitele města České Budějovice. Sám jsem zvědavý, jak bude tento dialog probíhat, pokud vůbec půjde o dialog. Ladislav Vrabel

Dopis zastupitelům města České Budějovice

Vážená paní zastupitelko, pane zastupiteli,

 

 

rád bych Vás upozornil na situaci kolem přípravy projektu plánovaného horkovodu z JE Temelín do Českých Budějovic, který má potenciál zásobit teplem více než polovinu města po dobu nejméně čtyřiceti let a na jednání primátora Českých Budějovic, které dle našeho názoru vyžaduje přinejmenším hlubší vysvětlení.

Na minulé řádné valné hromadě Teplárny České Budějovice v červnu 2011 bylo usneseno, že do roka tj. června 2012 musí teplárna přijmout rozhodnutí týkající se této více než 1,5 miliardové investice, která zásadně ovlivní budoucnost podniku a určí rámec nutných investic, které teplárna bude muset v příštích letech zejména s ohledem na energetickou legislativu učinit.

Ve standardním podnikatelském prostředí by vedení společnosti, které se tato investice bytostně týká, učinila vše možné pro to, aby pomocí odborných analýz a na základě intenzivních obchodních jednání stanovilo pro svoji společnost optimální investiční variantu. Seriózní vyjednávání by tedy zahrnovalo zejména sérii porad nejvyššího vedení zainteresovaných subjektů, kde by se za tvrdého vyjednávání dospělo k  parametrům investice generující přiměřený zisk oběma smluvním stranám resp. odmítnutí projektu pro jeho neefektivitu.

Realita je však taková, že dnes pouhé dva týdny před řádnou valnou hromadou je z předloženého plánu podnikatelské činnosti podniku zjevné, že s horkovodem z Temelína teplárna v současnosti nepočítá.  To vše zřejmě na základě jedné (!) schůzky vedení společnosti s vedením ČEZ, o které jsme byli informováni v březnu 2012 na mimořádné valné hromadě po mnoha vyhýbavých odpovědí vedení na toto téma.

Tato zjevná a dlouhodobá neaktivita teplárny vyvolává otázky zvlášť v situaci, kdy primátor města, který odstoupil z vedení podniku po objevení skandálních škod z doby jeho působení v teplárně, s vrcholovým vedením ČEZ tuto otázku opakovaně vyjednával, jak ostatně on sám v médiích opakovaně potvrdil.

Otázky, které však zůstaly zcela nezodpovězeny a jenž se dotýkají nejen nás jako akcionáře teplárny, ale i města jako většinového vlastníka teplárny, jsou následující:

Proč, na základě jakého pověření a co primátor města vyjednával ve věci týkající se výsostně zákonně zvoleného představenstva podniku nesoucí ekonomickou i právní odpovědnost za realizaci tohoto projektu, správu a rozvoj teplárny?

Jakým způsobem tato jednání přispěla ku prospěchu teplárny, její zákazníky a akcionáře? Jakým způsobem komunikoval primátor výsledky těchto vyjednávání s vedením teplárny? A proč pan primátor odmítá o svých jednáních sdělit podrobnosti nejenom ostatním akcionářům teplárny ale zřejmě i radě a zastupitelstvu města?

V případě, že o těchto jednání vedení teplárny neinformoval, nebo se domnívá, že se výsledky vyjednávání netýkají vedení společnosti a ostatních akcionářů podniku, resp. občanů města, může pan primátor vysvětlit, jaké zájmy na jednání se společnosti ČEZ zastupoval a jaký byl smysl těchto jednání?

Odpověď pana primátora na dopis naší společnosti, se kterou jste byli seznámeni na minulém zastupitelstvu města, v podstatě nám pouze sdělila, že si primátor resp. rada jako zástupce města může ve svých záležitostech činit, co se mu zlíbí. Následně pak naše další dopisy, navzdory jejich úřední evidenci na magistrátu, zůstaly bez jakékoliv další odpovědi.

Domnívám se, že podobně jako primátor Thoma interpretoval svého času výkon svých pravomoci i hejtman Středočeského kraje, který je v současnosti konfrontován s poněkud odlišným náhledem obyčejných lidí na řádný výkon veřejné funkce a je nyní již více než zřejmé, že jeho jednání bylo umožněno zejména nedůslednou snahou zastupitelů a radních nahlédnout do podrobností týkající se jeho výkonu jeho funkce.

Je nutné si uvědomit, že obcházením představenstva teplárny ve věcech spadajících do jeho výlučné pravomoci pan primátor uvádí město České Budějovice do situace, kdy město může být činěno zodpovědným za případné újmy, které mohou v budoucnosti teplárně vzniknout následkem tohoto postupu.

Vážená paní zastupitelko, pane zastupiteli,

Jsme si vědomi, že tlak, který naše společnost vyvíjí na řešení problémů v Teplárně České Budějovice, může být nepříjemný, nicméně výsledky, kterých jsme dosáhli v minulém roce, jako bylo pozastavení miliardového projektu na energoblok na biomasu, jejímž hlavním dodavatelem paliva měla být dřevařská firma v insolvenci se sídlem v Belize nebo konečně přiznání škod způsobených pod dozorem primátora Thomy jako předsedy dozorčí rady teplárny ukazují, že jsme šli správným směrem, a že je nutné nenechat celou záležitost usnout.

O to více jako liché vyznívá doporučení primátora města, který na zářijovém zasedání zastupitelstva v roce 2011 sdělil, že nepovažuje pro město za rozumné řešit teplárnu na veřejném zasedání a tak se pokusil, a to zřejmě úspěšně, odsunout téma teplárny ze zřetele kontrolních orgánů města. Otázkou zůstává, komu je tento stav k užitku.

Pokud Vás postoje naší společnosti blíže zajímají, mohu Vás odkázat na naše webové stránky www.forumenergy.cz, resp. na osobní setkání, kde by bylo víc místa odpovědět na Vaše konkrétní dotazy.

Giuliano Giannetti

Forum Energy s.r.o.

akcionář Teplárny České Budějovice a.s.