MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Audit Teplárny potvrdil slova zaměstnanců o únicích desítek milionů korun

Vážení přátelé, audit v Teplárně prokázal, že informace o desítkách, možná stovkách milionů měly reálný základ. Pak bych tedy tento audit rád viděl a rád bych, aby za ztráty nesly odpovědnost všechny osoby, které se na poškozování městské kasy podílely, anebo měly zasáhnout a nezasáhly. Apelujte na své zastupitele, aby výsledky auditu zveřejnili, prosím.

Ladislav Vrábel

Teplárna umožnila akcionářům nahlédnout do forenzního auditu. Ten potvrzuje, že kritika Forum Energy byla oprávněná.

Teplárna České Budějovice umožnila akcionářům společnosti ve dnech 28. srpna až 9. září 2011 nahlédnout na forenzní audit, který po opakovaných upozorněních naší společnosti na nestandardní způsob vedení podniku zpracovala společnost Deloitte na žádost dozorčí rady teplárny.


Forenzní audit již delší dobu budí strach u místních politiků a představitelů teplárny – již v průběhu vyšetřování auditorů odstoupilo celé vedení teplárny.  Po předložení jeho výsledků, které zasahují do období, kdy rovněž současný primátor města České Budějovice Juraj Thoma (dříve ODS – nyní HOPB) působil v dozorčí radě společnosti, byl na základě koaliční dohody z funkce šéfa dozorčí rady odvolán Jiří Kořínek (TOP 09), který byl hlavním promotorem vzniku auditní zprávy.

Výsledek forenzního auditu je pro naši společnost ohromnou satisfakcí,“ říká tiskový mluvčí Forum Energy Giuliano Giannetti. „Zpráva jednoznačně poukazuje na to, že například prodej Zkušebny Mydlovary a projekt turbogenerátoru TG6 proběhly nestandardním a pro teplárnu nevýhodným způsobem.“ Další prošetřené projekty zahrnují investice v IT, obchodování s elektřinou a emisními povolenkami a jiné – i zde byla nalezena pochybení znamenající škody v řádu desítek milionů korun. Je nutné také upozornit na to, že auditoři měli přímý přístup k informacím, které se Forum Energy snaží již přes půl roku marně získat od vedení společnosti „Kdyby dozorčí rada v minulosti fungovala tak jak měla, tak by bohužel nebyl takový audit vůbec nutný,“ uzavírá Giannetti.

Bohužel kultura utajování přetrvává v teplárně i nadále: „Zpráva byla přístupná akcionářům pouze k nahlédnutí, a to na základě podpisu, kterým jsme se museli zavázat k mlčenlivosti. Přílohy obsahující dokumentaci a vlastní důkazy pro tvrzení výsledné zprávy nebyly k dispozici vůbec,“  doplňuje Giannetti. Forenzní audit přitom je již druhým dokumentem, který teplárna pod záminkou „obchodního tajemství“ odmítá poskytnout akcionářům.

Ten první je „Studie optimalizace zdrojů“ kterou zpracovala společnost G-Team. Jedná se o dokument, který má sloužit jako podklad pro budoucí miliardové investice do technologií teplárny, jenž ovlivní budoucnost podniku na desetiletí dopředu. Akcionářům, však byla poskytnuta pouze obecná powerpointová prezentace. Tento tajný dokument přitom zpracovávala stejná společnost, která vytvořila dokumentaci k neekonomickému projektu turbogenerátoru TG 6 za 400 mil. Kč. Tu nakonec vzhledem k jejím zásadním nedostatkům muselo vedení teplárny předat k přepracování jiné firmě a celý projekt TG 6 se nyní ukazuje jako vysoce problémový.  „Je nám záhadou proč vedení teplárny opakovaně pod záminkou obchodního tajemství znesnadňuje přístup k dokumentům, které jsou naprosto klíčové pro fungování podniku. Po problémech kolem výstavby TG 6 bychom očekávali větší otevřenost a nikoliv to, že zpracování tak zásadního dokumentu je znovu svěřeno stejné firmě a výsledek je pak utajen.“ Komentuje Giannetti.

Forenzní audit bude jistě mít svou dohru:  „Pokud neučiní nutné právní kroky dozorčí rada, tak dohlédneme na to, aby škoda způsobená teplárně byla uhrazena odpovědnými osobami,“říká Giannetti.  V současné době již Forum Energy již podalo dvě žaloby na náhradu škody ve věci projektu prodeje Zkušebny Mydlovary a turbogenerátoru TG 6. „Další žaloby se v současné době dokončují. Celková výše škod v teplárně za doby předsednictví Juraje Thomy v dozorčí radě společnosti je znepokojující.“ dodává Giannetti.

Giuliano Giannetti, tiskový mluvčí FORUM ENERGY s.r.o.

Zdroj: http://forumenergy.cz/2011/09/12/teplarna-umoznila-akcionarum-nahlednout-do-forenzniho-auditu-ten-potvrzuje-ze-kritika-forum-energy-byla-opravnena/