MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Seriál: Teplárna České Budějovice a.s. – Díl VI. – Výroční zpráva roku 2010

Vážení přátelé, to, že  průměrný plat manažera v městské teplárně činí 93 640 Kč měsíčně čistého, ještě neznamená, že třeba pan generální ředitel Blažek nebo jeho bratr pan personální ředitel nemají několik set tisíc za měsíc čistého. V každém případě sto tisíc měsíčně čistého v měststké teplárně, je podle mého velmi nadstandardní plat. U zaměstnanců teplárny mi také nepřipadá, že by dostávali ony "průměrné" příspěvky 1677 Kč měsíčně na životní pojištění a asi 1900 Kč měsíčně na stravenky. Nebo snad má průměrný zaměstnanec městské teplárny oněch čtyřicet tisíc měsíčně čistého? A pokud ne, rád bych věděl, kolik tato ohodnocení navíc činí a kam se poděl zbytek peněz. Tisíc korun měsíčně není mnoho, ale když je vynásobí takřka třemi stovkami zaměstnanců, jde o sumu, která už stojí za to zkoumat. Rozhodně by za tyto peníze mohly v univerzitním městě jezdit noční linky, nebo by mohla fungovat nějaká školská budova.

Jsem také zvědavý na výsledek forenzního auditu. Doufám, že se nakonec nedozvíme, že Microsoft a IBM vedou dvojí ceny. Jedny ceny pro českobudějovickou teplárnu a dvacet procent z "teplárenské" ceny pro ostatní.

Ladislav Vrábel

Seriál: Teplárna České Budějovice a.s. – Díl VI. – Výroční zpráva roku 2010

Původně jsem si opravdu myslel, že již více o problematice TCB nebudu psát, ostatně vše již bylo řečeno. Ovšem v minulých dnech se objevila na web stránkách Teplárny České Budějovice a.s. výroční zpráva za rok 2010 a „Úvodní slovo předsedy představenstva“ mě znovu, mírně řečeno, naštvalo. Opětovná sebechvála a razantní útok na všechny, kdo mají rozdílný názor na vedení společnosti v posledních 5 letech, je pro mě nepochopitelná. Kdo má zájem může si celý text přečíst na následujícím odkazu:

 

http://www.teplarna-cb.cz/downloads/VH2011-vyrocni%20zprava.pdf

 

Navíc jsem si přečetl některá vyjádření odstupujícího  generálního ředitele pana ing. Blažka jako např. „…, že mu rovněž vadí politikaření o dalším osudu teplárny, která se za jeho vedení stala ekonomicky a finančně stabilním podnikem.“ A tak jsem si začal podrobně pročítat výroční zprávu a materiály, které má schvalovat řádná valná hromada dne 23.6.2011. A musím říci, že jsou tam opravdu docela zajímavé informace, které by bylo škoda nechat bez povšimnutí.

 

Můžeme začít tím, že podle pana JUDr. Průchy byl rok 2010 v hospodaření nejúspěšnější od roku 2005 (asi naráží na minulé vedení, které je nyní všeobecně považováno za ne příliš úspěšné …). Nevím podle jakých čísel tu úspěšnost pan předseda představenstva hodnotí, zřejmě podle výše zisku před zdaněním. V tomto ohledu souhlasím, ale bohužel pan předseda při svém hodnocení zapomněl na některé jiné a neméně důležité skutečnosti. Já jsem hospodaření firmy zkusil hodnotit jinak a zde jsou dva základní grafy (podotýkám, že všechny níže uvedené údaje jsem našel v oficiálních výročních zprávách Teplárny České Budějovice a.s.):

 

Srovnáním základní ceny tepla v roce 2005 a 2010 jsem zjistil, že cena (za základní měrnou jednotku GJ) v tomto období vzrostla o 32%. Pokud počítám s průměrným ročním prodejem 2 500 000 GJ pak mi vychází, že toto zvýšení ceny by se mělo oproti roku 2005 promítnout zvýšeným ziskem před zdaněním o cca. 327 000 000 Kč. Samozřejmě prvním protiargumentem může být vyšší cena vstupů zejména uhlí, které se podílí na nákladech cca. 50%, ale tady musím oponovat. Cena uhlí byla dohodami se Sokolovskou uhelnou a.s. minulým vedením fixována až do roku 2009 s možností zvýšení o max. 2 % ročně a pokud se tato cena za jeden rok nebo i roky předtím rapidně zvýšila, pak je to jen ukázka ne příliš úspěšného obchodního vyjednávání ze strany vedení společnosti. Takže kde je ve výsledcích promítnuto ono postupné zvyšování ceny tepla? Nebo jsme je pouze „proinvestovali“ a výsledek investic se neprojevuje?

A to není vše ohledně porovnání výsledků hospodaření roku 2005 a roku 2010. Následující grafy zobrazují některé parametry hospodaření současného vedení (hodnoty jsou v tisících Kč):

Tak pokud se na výše uvedená čísla podíváme, pak to podle mého soudu nepotvrzuje optimismus o úspěšném období. Vyšší tržby způsobené zdražením tepla nejsou promítnuty do zisku, finanční majetek se snížil o 262 808 000,- Kč, závazky vůči třetím stranám se zvýšily o 134 196 000,- Kč (a to ještě jistě čeká nějaká faktura za turbínu TG6) a to vše je „vykoupeno“ navýšením hmotného majetku o   616 436 000,- Kč. Bohužel o ekonomických ukazatelích a prosperitě firmy mám jiné představy.

A jak jsem dočetl v koncepci rozvoje teplárny pro příští roky, která je koncipována jako usnesení valné hromady, jsou chystány další investiční akce. Konzultoval jsem možné náklady takovýchto investičních akcí a vychází mi opravdu astronomická čísla:

·         Odsíření uhelného kotle K11                                                                                        …             500 mil. Kš

·         Rozšíření horkovodu na Pražském předměstí pro eventuální napojení JETE       …             280 mil. Kč

·         Energoblok Vráto (biomasa)                                                                                          …             800 mil. Kč

·         Výstavba fluidního uhelného kotle                                                                              …             300 mil. Kč

·         Spalovna odpadu v areálu Vráto (zatím jen studie, pokud by byla stavba)           …        1 000 mil. Kč

Jedná se samozřejmě jen o schválení koncepce, ovšem vzhledem k tomu, že studii, podle které je koncepce vypracována, vypracovala plzeňská firma G-TEAM, známá v TCB „úspěšným“ projektem turbíny TG6, moc bych se nedivil, že již nyní existují dohody o provádění některé z akcí. Je to úžasné, že jedna a ta samá firma si vytvoří studii a podle ní následně získá zakázky. Možná již moc spekuluji, ale v každém případě moc nezávidím nově příchozímu vedení, s čím vším se bude muset vyrovnávat, protože pokud nedojde k nějaké výrazné změně pak jsem opravdu zvědav na čísla ve výroční zprávě za rok 2011.

V některém z minulých dílů jsem prezentoval, že oblast IT nebudu komentovat, a to vzhledem k jistému střetu zájmů, ovšem po přečtení oficiálních čísel ve výroční zprávě prostě nemohu odolat.  To, že hodnota software se od již zmíněného roku 2005 navýšila o 6 974 000,- Kč a vlastně se nic nezměnilo, tedy mimo ne zrovna povedených implementací v oblasti PM a GIS, dále nechám bez dalšího komentáře. Stejně jako i nákup 30 ks licencí MS OFFICE 2011 za neuvěřitelných 384 000,- Kč což vychází 12 800,- Kč za jednu licenci a to je cena tzv. krabicové verze prodávající se v maloobchodě. Ovšem nákup hardware to je „jiná káva“, to opravdu stojí za to. Za poslední 3 roky byla teplárna vybavena výpočetní technikou za 21 423 000,- Kč a to pouze na úrovni tzv. serverů a síťové infrastruktury, ostatní „menší akce“ nejsou v tomto čísle zahrnuty. Jako nejzajímavější akce se mi jeví nákup diskových polí v roce 2008 za 4 557 000,- Kč, přičemž standartní cena jednoho diskového pole nejvyšší produktové řady IBM se pohybuje kolem 600 000,- Kč. Navíc v kombinaci s tím, že v roce 2010 bylo koupeno 5 opravdu slovy pět serverů IBM v hodnotě 14 516 000,- si myslím, že v TCB hodlají pomáhat nějaké kosmické agentuře přepočítávat pohyb nebeských těles nebo tak něco J … Teď vážně, pro porovnání uvedu příklad z jedné energetické společnosti, kde provádíme implementaci kompletního informačního systému, tato firma počítá s max. počtem odběrných míst do 500 000 a to v oboru elektřina i plyn a to jak v České republice tak i na Slovensku. Technické zajištění pomocí serverů a dalších daleko složitějších zařízení bylo pořízeno v hodnotě cca. 4 000 000,-, pravda není tam firma IBM, ale firma DELL, což pro ty, kdo se nepohybují v IT, je stejná cenová kategorie. Opravdu v této oblasti se vedení TCB „vyřádilo“ a pokud na tohle firma Oaza Computer či Micro Systems udělala nějaký projekt, podle kterého se tyhle investice provedly, tak ten projekt bych opravdu chtěl z profesního zájmu vidět a přečíst si záměry v oblasti IT.

Jako „každý správný Čech“ jsem neodolal a podíval se na mzdové náklady společnosti a byl opravdu překvapen. Podotýkám, že níže uvedené částky jsou přímé náklady, tedy již bez odvodů sociálního a zdravotního pojištění. Objem mzdových nákladů řídících pracovníků (počet 9) byl v roce 2010 v hodnotě 10 119 000,- Kč, výpočtem mi vychází průměrná měsíční mzda manažera 93 640,- Kč. Předem se omlouvám ostatním zaměstnancům teplárny za následující údaje, nechci jím tímto něco vyčítat a myslím si, že většina z nich má znalosti, které je opravdu třeba ohodnotit, ale pro úplnost je musím uvést. Objem mzdových nákladů ostatních pracovníků (počet 270) je 112 817 000,- Kč, výpočtem mi vychází průměrná měsíční mzda zaměstnance 34 820,- Kč. Dále jsou ve výroční zprávě uvedeny příspěvky na penzijní a životní pojištění v hodnotě, při celkovém počtu zaměstnanců vychází měsíční příspěvek ve výši 1 677,- Kč. Ve výroční zprávě jsou uvedeny i tzv. sociální náklady v objemu 5 953 000,- Kč, na jednoho zaměstnance tedy vychází 21 336,- Kč ročně, nevím přesně, co tyto náklady zahrnují, ale zřejmě různé zaměstnanecké benefity – FLEXI PASS atd. Obávám se však, že tyto prosté průměry příspěvků nejsou vypovídající, protože řadoví pracovníci jistě nedostávají příspěvky v uvedené výši, jsou jistě nižší a zbytek je rozdělen „vyvoleným“ či „napojeným“. Rozhodně nikomu jeho výdělky nezávidím, nicméně zvláště u manažerů nevím, zda je odměna adekvátní k provedené práci a dosaženým výsledkům společnosti. Takové odměny mají manažeři ve velkých energetických podnicích a jak se tak s nimi setkávám, vím, že pracují mnohem intenzivněji a mají větší erudovanost ve svých oblastech, než jsem se setkal u manažerů na TCB. Když jsem tyto údaje spočítal, tak chápu proč mě odcházející manažeři při setkání na chodbě moc nezdraví a netváří se vůbec přátelsky J.

Na závěr tohoto mimořádného dílu bych snad chtěl jen dodat, že si uvědomuji složitost celé problematiky nastavení nové koncepce či nalezení efektivního fungování společnosti v této době a výše uvedené věci mohou vypadat jen jako jednotlivosti vytržené z kontextu, ale detailní analýza jednotlivých problematik by vydala na hodně stránek a je otázka kdo by je vlastně četl J. Uvidíme, za pár dnů bude řádná valná hromada, současné vedení bude nahrazeno novými lidmi (možná) a potom už je jen otázka, zda to bude krok k efektivnějšímu fungování společnosti nebo jestli opět převáží vazby mezi politickými subjekty a podnikatelskými skupinami. Vzhledem k výši plánovaných investic to jistě bude zajímavý souboj a jsem zvědav, jak se celá situace vyvine, ale to nám ukáží až další ekonomické výsledky společnosti a to již možná ve výroční zprávě za rok 2011.

 

Pavel Černý