MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Novým generálním ředitelem teplárny se stane Jiří Kořínek. Proč?

Tak jsme si společně vyslechli hezké ideologické ponaučení o přechodu teplárny na tzv. „německý model“, který mi primátor v krátkosti vysvětlil tak, že politici obsadí dozorčí radu a představenstvo a vedoucí pozice zůstanou odborníkům. Bohužel mi primátor Thoma tak trochu připadá jako sám voják v širém poli. Do jaké míry se on sám podílí na dohodách o teplárně nevím, ale jisté je, že zde existují minimálně dva scénáře budoucího vývoje teplárny, možná i více, a o tu trochu peněz se vede velmi tvrdý politicko-ekonomický boj.

Po podání výpovědí generálního ředitele Blažka a jeho manažerů, jež si přivedl po předposledních volbách z plynárny, se najednou uvolnilo několik významných pozic. Tyto pozice jsou asi také velmi dobře zaplaceny. Kolik je pravdy na tom, že měli manažeři dostat pět milionů každý jako "zlatý padáček", nevím, ale určitě nejde o špatně placená místa. Píšu Vám proto, že už známe prvního výherce a v této souvislosti mě opravdu napadá několik věcí.

Jiří Kořínek z TOP 09 je onou kontroverzní osobou, která se postavila za teplárenský audit. Jiří Kořínek je vyškrtlým kandidátem na tuším že na druhé místo kandidátky k volbám do městských zastupitelstev. Jiří Kořínek je člověk, který se před volbami spojil s JUDr. Bouzkem a který se od JUDr. Bouzka neodlepil ani po volbách, které pro Kořínka dopadly fiaskem. Jiřího Kořínka vyškrtla dobrá kamarádka Pavla Dlouhého Barbora Lišková, z TOP 09 "odejitá" zastupitelka a bývalá předsedkyně městské organizace TOP 09. Bára Lišková je mimojiné také "matkou" webu, na kterém se nás snaží přesvědčit o své občanské aktivitě. Bohužel anonymně, takže předpokládám chválu na sebe sama a na ODS Martina Kuby někdy před krajskými volbami.

V kauze teplárny bude určitě ještě nutné uvést několik skutečností a osob. Investiční náměstek Kamil Calta, který pracoval pro firmu Edikt, se na pozici nejvlivnějšího muže radnice nedostal náhodou. Tuto pozici lze obsadit pouze na základě dohody. Pavel Dlouhý se také snažil zprostředkovat prodej Teplárny, ale zdá se, že nejen on. O prodej Teplárny má evidentně zájem více finančních skupin. A poslední věc. Za prodej teplárny zprostředkovatel určitě zinkasuje pěkné peníze, odhaduji deset procent z ceny, samozřejmě zde mohou být i odměny za uměle vyvolané snížení ceny ztrátovostí samotného provozu podniku.

NOVÝM GENERÁLNÍM ŘEDITELEM BY SE POSLEDNÍCH DOHOD MĚL STÁT JIŘÍ KOŘÍNEK.

A teď bych rád začal dávat věci do souvislostí. Jiří Kořínek se do dozorčí rady dral už od počátku a z mého pohledu se přitom choval dost "neurvale". Na cestě mu pomáhal nejen JUDr. Bouzek, ale také další kolegové z TOP 09 a toto obsazování postů muselo též podpořit hnutí OPB. V TOP 09 opravdu nefunguje žádná demokracie v podobě rozhodnutí členské základny. TOP 09 má stanovy postaveny tak, že vždy platí rozhodnutí nadřazeného, výše postaveného, orgánu strany. Stranu tak defacto řídí ministr financí Kalousek. A tady se dostáváme k jádru pudla, řekl bych. Pavel Dlouhý a Miroslav Kalousek kdysi bývali přátelé a obchodní partneři. Nyní už přátelé nejsou. Vzhledem k výši obchodované hodnoty podniku - teplárny, jde o jednu z větších obchodních transakcí. Lidé od Pavla Dlouhého mi potvrdili, že ani Pavel Dlouhý nemá zájem přímo o koupi teplárny, nýbrž jen o pomoc při prodeji. Údajně ani nemá tolik hotovosti, poslední cena městského podílu teplárny, o které jsem slyšel, činila 1,24 miliardy korun. O koupi teplárny nemá zájem ani Miroslav Kalousek, který je v politických kruzích známý jako spolehlivý zprostředkovatel obchodů. O koupi teplárny má zájem firma Forum Energy, nebo lidé, kteří stojí za touto firmou, a tito lidé jednají jak s Pavlem Dlouhým, tak s politiky z TOP 09 (u TOP 09 nemám informace o přímém jednání s Miroslavem Kalouskem). O většinový podíl v teplárně bude mít určitě zájem i někdo jiný. Neznám tento trh, takže nevím, kdo je dalším zájemcem, ale osobně bych si tipl na ČEZ. Minimálně informace o tom, že novinář, který měl v Českých Budějovicích vždy nejlepší informace, najednou odešel pracovat na post manažera do ČEZu, mi tak trochu napovídá tímto směrem. V každém případě, tedy ať už bude teplárnu kupovat kdokoliv, se zdá, že boj o provize za prodej teplárny zatím na plné čáře vyhrává "kozel zahradník" Miroslav Kalousek a jeho hoši.

Řekl bych, že v tuto chvíli na poli nejvyššího českobudějovického byznysu vyhrává Miroslav Kalousek nad Pavlem Dlouhým 1:0. Informace o podpoře primátora Thomy ze strany Miroslava Kalouska začínají dostávat konkrétní obrysy. Jestli je informace o tom, že podporu pana Břízy, Teplého a Dvořáka měl Juraji Thomovi domlouvat Miroslav Kalousek osobně pravdou, nebo kachnou nevím, ale vzhledem k povaze tématu teplárny a podpoře OPB směrem k TOP 09 bych tuto souvislost dokázal pochopit.

Závěrem bych tedy rád shrnul, co jsem zde napsal. Jiří Kořínek by se měl stát novým generálním ředitelem teplárny. Teplárna je kořistí, o kterou se vede boj na všech úrovních. Zaměstnanci se drží svých pracovních míst, protože za své mlčení a loajalitu dostali hezké výplaty. Manažerské posty skýtají nejen možnost více než slušných platů, ale také přístup ke zdroji a odměny za loajalitu. Členství v předsednictvu teplárny skýtá nejen odměny, ale také možnost provizí třeba od firmy Rekka, nebo G-team a možná i nějaké to výhodné životní pojištění. Investice v teplárně jsou předražené a je jisté, že tyto finanční nadstavby někdo musel zkasírovat. Prodej teplárny skýtá možnost hezké provize za prodej. Přivedení teplárny do červených čísel skýtá možnost odměny navíc. Samotná koupě teplárny nabízí v tuto chvíli profit ve výši 6%, což není mnoho, ale také lukrativní pozemky u budoucí dálnice a vlastnictví podniku, který se pravděpodobně prodá za poloviční cenu.

Jestli mě někdo obviní ze spekulací, má na to stejné právo, jako já mám právo na spekulace. Smutné je, že se nám zatím ty spekulace neustále naplňují. Pokud bych tímto článkem měl způsobit panu Kořínkovi nějaké potíže se získáním nového místa, tak se omlouvám, ale myslím si, že web jednoho občana by nemusel mít vliv na rozhodnutí politické špičky města. Panu Kořínkovi, jakožto i všem ostatním politikům přeji hodně štězí při řízení městské teplárny v rámci německého modelu. Je to trochu jako vložit svou hlavu dobrovolně pod nůž gilotiny za měšec zlaťáků vybraný na vstupném do arény popraviště.

Ladislav Vrábel