MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

S městem v jedné firmě – hořká realita Budějovické Teplárny

     Vážení přátelé,
 
     nejsem tu od toho, abych hodnotil menšinového akcionáře Teplárny, tedy společnost Forum Energy. Nejsem si jistý, jestli by firma Forum Energy spravovala Teplárnu lépe, než ji spravuje Město. Něco mi ale říká, že spravovat Teplárnu hůře, než tomu činí Město, snad ani nelze. Blog pana Giannettiho by nás mohl vést k zamyšlení, jaké je to vlastně podnikat s partnerem, který si říká Statutární Město České Budějovice. Z mé zkušenosti jde o nejhoršího obchodního partnera, kterého jsem poznal. Partner, který si neustále střílí do vlastního kolene, aby zpeněžil svou krev, zatímco na dluh nakupuje krevní konzervy za účelem vlastního nevykrvácení.
 
     Ladislav Vrábel 
 
 
blog.denik.cz
 
 
S městem v jedné firmě – hořká realita Budějovické Teplárny

Dnes se konala tisková konference představenstva Teplárny České Budějovice, kde jsem měl příležitost se seznámit s tím, jak představenstvo hodlá dále nakládat se společností, kterou s městem společně vlastníme. O uskutečnění konference jsme se dozvěděli od novinářů. Již jsme rezignovali na to, že by se s námi mohlo představenstvo bavit o osudu i našeho podniku otevřeně, nicméně toto setkání mi přineslo několik zajímavých postřehů o tom, jak uvažuje město České Budějovice o správě soukromého podniku.

24. 3. 2011

0

přečteno 26x

aktuálni karma článku: nový
Teplárna České Budějovice
Giuliano Giannetti

Pan advokát Zvěřina, který právně zastupuje teplárnu, velmi trefně vyjádřil vlastnické nároky v Teplárně České Budějovice: „teplárnu v současné době vlastní několik set akcionářů z dob kupónové privatizace, město, které dostalo svůj podíl zdarma a další investoři, kteří svůj podíl získali nákupem akcií na investičním trhu.“ Ano je to tak. Jediný, kdo do Teplárny vložil jakékoliv jmění a tudíž riskuje vlastní majetek, jsou menšinoví akcionáři jako Forum Energy s.r.o.. Město získalo svůj podíl zdarma a jeho postoj tomu bohužel odpovídá:

Pan Blažek dnes také řekl, že spor mezi městem a Forum Energy s.r.o. se týká maximalizace zisku. Prý zatímco společnosti Forum Energy, s.r.o. jde o zpeněžení investic, městu jde o něco jiného. Osobně tomuto výroku nerozumím – investice je tu od toho, aby byla návratná – tj. aby se peníze, které jsou do ní vkládány, vrátily v podobě budoucích zisků. Pro investora to znamená podíl na dividendě a pro město to samé, ať již se to promítne do snížených nákladů na teplo, do udržení stávajících cen, nebo do dotací např. pro dopravní podnik. Nicméně dle Blažka jde o něco jiného… o co tedy? O ztrátu nebo vyvedení peněz ze společnosti? To jsou přesně ty důvody, které vedou naši společnost ke znepokojení. Viděli jsme město investovat do nesmyslných projektů jako je projekt turbogenerátoru a biokotle v Novem Vrátu, které s sebou s nejvyšší pravděpodobností přinesou pouze ztrátu jak občanům a městu, které spravuje jejich majetek, tak naší společnosti.

Na naši žádost o rámcovou informaci o těchto projektech nám bylo dnes odpovězeno, že akcionáři „nepatří právo na informace o jednotlivých projektech, které by nebyly součástí výročních zpráv, proto je také představenstvo nezařazuje na jednání valných hromad“ (Zvěřina) a že jim patří pouze právo podávat na valných hromadách návrhy a hlasovat. Město tedy pokračuje v informačním embargu a odmítá říci, jak v teplárně hospodaří.

Jakým způsobem ale máme informovaně hlasovat a podávat návrhy o budoucnosti našeho podniku, když nám vedení teplárny de facto upírá jakékoliv informace? Navíc, jak je možné, že město a konkrétně primátor – tedy akcionář jako kdokoliv jiný, tyto informace má, když nám jsou upírány? A jak je možné, že rada města na mimořádném zasedání jedná o věcech o kterém ostatní akcionáři nemají ani ponětí?

Dle názoru města se máme nečinně dívat, jak jím zvolené představenstvo seskládané z naprostých neodborníků v oblasti energetiky opakovaně zavazuje Teplárnu České Budějovice k miliardovým projektům, které jsou prokazatelně ztrátové.

Ale jak jsem již zmínil, městu o nic nejde, jediní, kteří do teplárny vložili stovky miliónů z vlastní kapsy, jsme my…soukromí akcionáři.

Mgr. Giuliano Giannetti

Za Forum Energy