MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

SERIÁL: Teplárna České Budějovice a.s. – Díl II. – Vedení společnosti a statutární orgány

Seriál: Teplárna České Budějovice a.s. – Díl II. – Vedení společnosti a statutární orgány

V tomto dílu bych se chtěl jen krátce věnovat problematice, kterou jsem naznačil na konci minulého a to je otázka vazeb vedoucích pracovníků či členů statutárních orgánů na politické strany a podnikatelské subjekty. Dlouho jsem váhal, zda mám uvádět i konkrétní jména všech, kterých se tento text dotkne. Nakonec jsem se rozhodl, že pokud budu uvádět jména tak pouze u osob, které jsou uvedeny v některém z oficiálních zdrojů, ze kterých čerpám (oficiální web stránky Teplárny České Budějovice a.s., registr ekonomických subjektů Ministerstva financí ČR, portálu www.justice.cz a podobně). Ostatní bych raději označil jejich funkcí dle oficiální organizační struktury podniku, i když tyto jména jsou asi stejně všeobecně známá. Já opravdu nechci a ani nemůžu být soudcem nebo tím, který bude hodnotit pohnutky jednotlivých lidí, které je vedly k tomu, že se podílejí na tom o čem se někdy potichu a někdy nahlas hovoří. Dokážu se vžít do situace, kdy se člověk rozhoduje, jestli má být „čestný“, ale s problémy, které ne každý dobře snáší. Já sám to znám, taky jsem v roce 1988 musel řešit podobný problém, když jsem chtěl studovat vysokou školu, naštěstí přišel rok 1989 jinak bych možná seděl každý měsíc na schůzích v nějaké ZO KSČ … Je ovšem hodně smutné, že po 21 letech znovu řešíme podobné situace, i když s jinou stranickou legitimací a to jsme asi nechtěli.

Tak zpátky k tématu, zde je schéma organizační struktury vedení Teplárny České Budějovice a.s.:

 

Zdroj – oficiální webové stránky společnosti Teplárna České Budějovice a.s.


 

 

Toto schéma bylo vytvořeno po příchodu nového vedení a mělo vést k lepšímu a efektivnějšímu řízení celé organizace, které jak jsem slýchával, nebylo úplně v pořádku. A jak se to projevilo v reálném „životě“ společnosti ?

Pozice na úrovni F2 ( odborní ředitelé ) nebyly obsazeny a pravomoci plynoucí z těchto pozic vykonává generální ředitel.

Pozice na úrovni F3( manažeři úseků ) byly obsazeny buď stávajícími pracovníky nebo nově příchozími manažery. Musím říci, že asi nikdo z nás nemůže zpochybnit právo vrcholového manažera, který se ujme vedení firmy právo mít kolem sebe spolupracovníky, kterým důvěřuje a mají potřebné odborné znalosti. Bohužel řešení, které bylo provedeno má své velké ale … Z celkového počtu 9 manažerů úseků jsou 4 (spíše 5, ale to si nejsem jist, abych nekřivdil …) bývalí zaměstnanci Jihočeské plynárenské a.s., přiznám se, že mě trochu udivuje takový hromadný přesun manažerů z prosperující soukromé společnosti do městské firmy, kde jistě nejsou tak zajímavé pracovní podmínky. Nevím zda pouze odchod generálního ředitele může vyvolat takový „exodus“ vedoucích pracovníků nebo byl k jejich odchodu i jiný důvod ? Jak jsem již jednou uvedl v jiné souvislosti, to by nám musel odpovědět někdo z firmy EON a.s.. Zároveň je i zajímavé, alespoň tedy podle mých informací, je drtivá většina manažerů teplárny členů ODS a to zřejmě shodou náhod oblastního sdružení č.5. Je to tedy vše opravdu náhoda nebo je tu opět prostor pro spekulace o propojení politiky a vedením městské akciové společnosti ….

Já opravdu nechci být „kádrovákem“ politického zaměření kohokoliv z nás a takzvané „velrybářské“ praktiky znám jen z televize, tak jsem se zeptal u lidí, kteří rozumí politice víc než já (podotýkám, že mezi nimi není pan Vrábel) a byl jsem překvapen. Tyhle řádky sem možná tematicky moc nepatří, ale pro pochopení celé situace si je dovolím uvést. Českobudějovická ODS má v současné době pět oblastních sdružení, původně bylo stanoveno, že z každého sdružení bylo vždy navrženo pět členů na kandidátky příslušných voleb. Před několika lety (přiznám se, že si nepamatuji rok kdy) začalo docházet k prosazování úprav vnitřního chodu strany, které vyvrcholili změnou nominačních pravidel na současný stav, kdy nominace vychází z počtu členů jednotlivých sdružení. Podle těchto lidí je tohle okamžik kdy podnikatelské zájmy jednotlivých předních členů ODS předčili samotnou politickou činnost. A asi nepřekvapí, že vítězi tohoto „zápasu“ byli zástupci sdružení čísel 1, 3 a 5. Předsedové těchto sdružení jsou Ing. Břetislav Kábele, MUDr. Martin Kuba a Ing. Zdeněk Blažek. A tímto „lehkým“ oslím můstkem jsme zpět na teplárně a jejich statutárních zástupcích. Z tohoto pohledu je velmi zajímavý pohled na představenstvo společnosti, která realizuje roční obrat mnoha stovek milionů korun.

Zdroj – Administrativní registr ekonomických subjektů Ministerstva financí ČR

Představenstvo společnosti Dozorčí rada společnosti

jméno:

Ing. Zdeněk Blažek

jméno:

Mgr.Juraj Thoma

funkce:

předseda představenstva

funkce:

předseda dozorčí rady

trvání členství:

od: 19.1.2007

trvání členství:

od: 20.6.2008

 

 

 

 

jméno:

Ing. Břetislav Kábele

jméno:

Ing. Ivana Popelová

funkce:

místopředseda představenstva

funkce:

místopředseda dozorčí rady

trvání členství:

od: 19.1.2007

trvání členství:

od: 20.6.2008

 

 

 

 

jméno:

JUDr. Josef Průcha

jméno:

Mgr. Rudolf Vodička

funkce:

člen představenstva

funkce:

člen dozorčí rady

trvání členství:

od: 19.6.2009

trvání členství:

od: 19.6.2008

 

 

 

 

jméno:

MUDr. Martin Kuba

jméno:

Peter Braný

funkce:

člen představenstva

funkce:

člen dozorčí rady

trvání členství:

od: 19.1.2007

trvání členství:

od: 27.3.2009

 

 

 

 

jméno:

František Jelen

jméno:

Miloš Roušal

funkce:

člen představenstva

funkce:

člen dozorčí rady

trvání členství:

od: 19.1.2007

trvání členství:

od: 17.3.2010

 

 

 

 

 

 

jméno:

Ing. Tomáš Hurtík

 

 

funkce:

člen dozorčí rady

 

 

trvání členství:

od: 3.11.2010

 

Záměrně uvádím stav do 22.02.2011, tedy kdy došlo ke změnám v těchto orgánech. Myslím si, že hodnotit někoho za měsíc kdy je ve funkci by nebylo úplně férové a uvidíme jakým způsobem se obměnění zástupci vyrovnají se svými úkoly, které je jistě čekají.

K dozorčí radě je těžko něco říci, ta má mít kontrolní funkci a pokud za celé období nic nezjistila, tak to jí asi vše připadalo v pořádku, pak se musím jen pousmát.

Představenstvo společnosti to je „silnější“ káva. Pokud se podívám na složení tohoto orgánu pak se musím ptát, jaké odborné znalosti mají uvedení představitelé, tedy mimo politické příslušnosti. Zvláště členové ODS (modře podbarvené osoby) jsou zřejmě činorodí „pracanti“ protože následující výpis to dokazuje:

  • Pan ing. Kábele – 3 dozorčí rady + představenstvo teplárny

  • Pan MUDr. Kuba – 9 dozorčích rad + 1 soukromá firma + 2 představenstva (včetně představenstva teplárny)

  • Pan Jelen 2 dozorčí rady + 4 soukromé firmy + představenstvo teplárny

  • Pan Ing. Blažek byl již zveřejněn.

Složení doplňuje pan JUDr. Průcha za ČSSD, který je pouze členem jedné dozorčí rady a představenstva teplárny.

A tak se tedy ptám, existuje propojení politiky a podnikání nebo ne ? Každý z nás si asi musí udělat svůj názor, já za sebe musím říci, že ano. Nemůže to být pouze vše jen náhoda a teď je jen otázka zda opravdu všechny aktivity prováděné v souvislosti s Teplárnou České Budějovice a.s. byly a jsou prováděny efektivně a pouze ve prospěch města České Budějovice, ale o to by se snad měl v první řadě zajímat vlastník společnosti. Co Vy na to pane primátore Thomo, jste přeci bojovník za očištění vztahů ve společnosti a za omezení vlivu „mocných“. Nebo po volbách to už neplatí ?

A aby to nevypadalo, že jsem nějak zaujatý proti členům ODS, tak jeden příklad sociálně čistého přístupu ČSSD. Advokátní kancelář pana JUDr. Průchy zastupuje firmy REKKA a Teploinvest, které jsou významnými dodavateli Teplárny České Budějovice a opravdu by mě zajímalo jak se zvýšil obrat dodavatelských služeb těchto firem za poslední 4 roky.

Tak tímto bych asi skončil s „personálními“ otázkami a můžeme se vrhnout na konkrétní „kauzy“ hospodaření Teplárny České Budějovice a.s. a smysluplnosti některých investičních akcí ne ? Jako první by to mohla být výstavba kondenzační turbíny TG6, tak v dalším díle, možná …..