MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

24.10.2013 je naplánováno násilné vyklizení Fresh Pizzerie u Žáby

Exekutor Pavel Vyžral včera oznámil, že 24. 10. 2013 v 10:00 hodin násilně vyklidí Fresh Pizzerii u Žáby. Exekutor Vyžral má v úmyslu vyklidit nebytové prostory den před zahájením sloučeného soudního procesu ''o vyklizení nebytových prostor'' ze strany Statutárního města České Budějovice a ''žaloby na strpění nájmu'' ze strany nájemce Ladislava Vrabela. Exekutor Vyžral tak pro Statutární město České Budějovice hodlá provést již druhé protizákonné vyklízení ve Fresh Pizzerii u Žáby - k prvnímu došlo 1. 8. 2012, kdy Statutární město České Budějovice nezákonně vyklidilo předzahrádku Fresh Pizzerie u Žáby. Nejvyšší správní soud ve svém rozsudku tento akt prohlásil za nezákonný a velmi ostře jej odsoudil. Statutární město, od kterého se očekává garance legálního jednání podle Nejvyššího správního soudu zneužilo ozbrojených strážníků městské policie v soukromoprávním sporu a tím si z policejní složky udělalo ''soukromou ochranku''.

 

Statutární město České Budějovice dodnes i přes pravomocné rozhodnutí soudu nevrátilo odcizený majetek a dodnes na webových stránkách města uvádí v rubrice ''Na pravou míru'', že vyklizení předzahrádky Fresh Pizzerie u Žáby proběhlo v souladu s právem. Nikdo nebyl potrestán, Statutární město České Budějovice se ani žádným způsobem nesnaží napravit závažná pochybení, či alespoň se veřejně omluvit.

 

Pro připomenutí:

 

V roce 2012 dospěla rada města ve druhém hlasování, že provozovali Fresh Pizzerie u Žáby má být umožněno provozovat restaurační předzahrádku minimálně do doby, než soud rozhodne o platnosti nájemní smlouvy. Poté, co se v týdeníku Budějovicko objevil článek psaný rukou majitele Fresh Pizzerie u Žáby o propojení investičního náměstka Kamila Calty se stavební firmou Edikt, jež rekonstruovala lávku u zimního stadionu, náměstek Calta zaúkoloval své podřízené z odboru správy veřejných statků k neuzavření dohody o užívaní pozemku pro předzahrádku pizzerie. Rada města České Budějovice následně bez odůvodnění rozhodla o vyklizení restaurační předzahrádky bez soudního rozhodnutí. K nezákonnému vyklizení došlo ve stylu minulého režimu - bez varování, v šest hodin ráno za úsvitu.


Po několika dnech se provozovateli podařilo předzahrádku pizzerie otevřít znovu. Ekonomický náměstek Joch a jeho kolega investiční náměstek Calta prohlásili v tištěných mediích a v rozhovoru pro Český rozhlas, že se chystají k dalšímu vyklizení restaurační předzahrádky stejnou cestou. V tom jim ovšem zabránilo okamžité předběžné rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích.

 

 

Nyní se Statutární město České Budějovice snaží skrze exekutora Vyžrala podobnou cestou jako v případě vyklizení předzahrádky zlikvidovat provoz celé pizzerie.

 

Vzhledem k tomu, že chystaný úkon je ilegální, Statutární město přijde o další nemalé finanční částky za následný soudní proces a odškodnění. Statutární město České Budějovice z důvodů likvidace úspěšné pizzerie, jíž mimo jiné doporučuje i nejlepší světový průvodce Lonely planet, zaplatilo právní zastoupení provozovatele Fresh Pizzerie u Žáby ve třech prohraných soudních sporech, stejně tak soudní poplatky a externí právní zastoupení města. Město přišlo o statisíce korun tím, že  bezdůvodně nepřijalo nabídku na dvojnásobné nájemné za pronájem nebytových prostor. Statutární město České Budějovice vrátilo provozovateli pizzerie desítky tisíc korun zaplacených za pronájem pozemku předzahrádky.

Město České Budějovice čeká další soud o náhradu škod způsobených nezákonným vyklizením restaurační předzahrádky. Statisíce korun z peněženek občanů Českých Budějovic, jež by mohly být užity pro mnoho jiných účelů, jsou tak již pátým rokem marnotratně utráceny za financování soukromého sporu tajemníka magistrátu se svým sousedem.

 

Ladislav Vrabel