MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Město podává námitku podjatosti na Krajský soud a označuje případ za politický

Minulý týden Krajský soud zamítl naši žalobu proti nezákonnému postupu strážníků Městské policie. Strážníky jsme žalovali ve správní žalobě. Soudní spory s městem se už dávno nepohybují v desetitisícových částkách, takže jsme volili nejlevnější variantu. Vzhledem k tomu, že Krajský soud vydal v létě předběžné opatření, kterým městu zakázal znovu odstranit naši předzahrádku, soud je nyní již jen jakousi snahou o zachování principu. Krajský soud vyřkl domněnku, že městští strážníci se aktu aktivně neúčastnili a tudíž nelze použít správní žalobu. Dle soudu vlastně žalujeme nečinnost strážníků městské policie, protože poukazujeme především na to, že vyklízení přihlíželi, aniž by zasáhli. Toto ovšem dle senátu Krajského soudu žalovat dle Soudního správního řádu nelze. Naši právníci jsou opačného názoru. Krajský soud poukázal na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a postupoval v souladu s ním, lze ovšem namítnout, že se jednalo o trochu jiný případ. Zmíněný judikát se zabývá nečinností správního orgánu v rámci přenesené působnosti.

 

Co považuji za mnohem zajímavější, je informace o zásahu Statutárního města jako takovém. Tento zásah, tedy svémocné vyklizení naší předzahrádky, označil senát soudu za protiprávní. Nechci se vyjadřovat podrobněji, vyčkejme na písemný rozsudek. Informace, jež poskytla novinářům vedoucí správy veřejných statků Hrušková, tedy že soud potvrdil, že město vyhrálo soud a že postup města, tedy svémocné vyklizení předzahrádky, bylo v pořádku, je čistou lží.

Za ještě zajímavější skutečnost považuji snahu soukromého advokáta Mgr. Rady (právní zástupce města v této věci), podat námitku podjatosti na senát Krajského soudu, jenž o věci rozhodoval a následně na celý Krajský soud. Soudci, pravděpodobně všichni, k nám prý chodí na oběd a jedna ze soudkyň, jež původně měla o věci rozhodovat a sama se z důvodu navštěvování naší pizzerie z případu vyloučila, prý ostatní soudce ovlivňuje. Celý proces je podle magistra Rady politický. Tento krok advokáta Rady se soudcům prý příliš nelíbil. Bohužel jsem se jednání osobně neúčastnil, měl jsem být předvolán jako svědek, ale podle našeho advokáta soudci magistru Radovi "domlouvali" celkem významně.

Ladislav Vrabel