MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Město České Budějovice neumí zúřadovat výběr poplatků

Vážení přátelé, pro ty z Vás, které zajímá, zda máme platnou smlouvu na užívání veřejného prostranství pro předzahrádku či nikoliv, Vám nyní ukáži několik zásadních dokumentů, jež jsem předložil městu (náměstku Caltovi) už v květnu letošního roku. V zásadě jde o to, že náměstí je podle § 34 Zákona o obcích veřejným prostranstvím.


§ 34

Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.


Stejně tak i město v případě předzahrádky vybírá peníze za "pronájem veřejného prostranství". To je v pořádku, až na to, že nejde o "pronájem" poněvadž pak by musel být záměr pronájmu vyvěšen na úřední desce podle § 39 Zákona č. 128/2000 Sb., O obcích a měli by právo se o toto místo ucházet všichni. To samozřejmě nelze, protože předzahrádku může dle Tržního řádu Statutárního města České Budějovice provozovat pouze ten, kdo má provozovnu k tomu určenou kolaudačním rozhodnutím. Město tedy ve skutečnosti nevybírá za pronájem, ale vybírá poplatek za zvláštní užívání veřejného prostranství.

 



§ 39

§39 (1) Záměr obce prodat, směnit nebo darovat nemovitý majetek, pronajmout jej nebo poskytnout jako výpůjčku obec zveřejní po dobu nejméně 15 dnů před rozhodnutím v příslušném orgánu obce vyvěšením na úřední desce[3b] obecního úřadu, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky. Záměr může obec též zveřejnit způsobem v místě obvyklým. Pokud obec záměr nezveřejní, je právní úkon od počátku neplatný. Nemovitost se v záměru označí údaji podle zvláštního zákona[15a] platného ke dni zveřejnění záměru.

Jakým způsobem se má vybírat poplatek za zvláštní užívání veřejného prostranství určuje § 4 Zákona č. 565/1990 Sb., O místních poplatcích.

§ 4

(1) Poplatek za užívání veřejného prostranství se vybírá za zvláštní užívání veřejného prostranství,  kterým se rozumí provádění výkopových prací, umístění dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb, pro umístění stavebních nebo reklamních zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa a užívání tohoto prostranství pro kulturní, sportovní a reklamní akce nebo potřeby tvorby filmových a televizních děl. Z akcí pořádaných na veřejném prostranství, jejichž výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely, se poplatek neplatí.

Město je dle § 14 Zákona č. 565/1990 Sb., O místních poplatcích povinno vydat Obecně závaznou vyhlášku, která určí pravidla, jakým se bude v obci užívat veřejné prostranství.

§ 14

(1) Stanovení poplatků patří do samostatné působnosti obce, která je ve svém území zavedla.
(2) Poplatky zavede obec obecně závaznou vyhláškou, ve které upraví podrobnosti jejich vybírání, zejména stanoví konkrétní sazbu poplatku, ohlašovací povinnost ke vzniku a zániku poplatkové povinnosti, splatnost, úlevy a případné osvobození od poplatků. U poplatku za užívání veřejného prostranství určí místa, která v obci podléhají poplatku za užívání veřejného prostranství.


I naše město má Obecně závaznou vyhlášku o místních poplatcích vydanou Zastupitelstvem města. Její číslo je 2/2010 a tato vyhláška upravuje podmínky ke zvláštnímu užívání veřejného prostranství - Piaristického náměstí. Tato vyhláška určuje v souladu se zákonem, jakým způsobem se zvláštní užívání veřejného prostranství ohlašuje a jakým způsobem se platí poplatky.


STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

č.  2 /2010

Změněna vyhláškou č. 1/2011 s účinností od 1. 5. 2011!!!


O MÍSTNÍCH POPLATCÍCH

schválena dne  16. prosince 2010

účinnost od 1. ledna 2011
Zastupitelstvo města České Budějovice se na svém zasedání dne 16. prosince 2010 usneslo vydat podle ustanovení §14 odst. 2 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s ustanoveními §10 písm. d) a §84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku


O d d í l   1
ZÁKLADNÍ  USTANOVENÍ


Čl. 1


Úvodní ustanovení
(1) Statutární město České Budějovice vybírá touto vyhláškou níže uvedené místní poplatky (dále jen „poplatky“):
a) poplatek ze psů,
b) poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt,
c) poplatek za užívání veřejného prostranství,
d) poplatek ze vstupného,
e) poplatek z ubytovací kapacity.


(2) Řízení o poplatcích vykonává Magistrát města České Budějovice (dále jen „správce poplatku“).


O d d í l  2
POPLATEK ZE PSŮ


Čl. 2


Poplatník a předmět poplatku
(1) Poplatek ze psů platí držitel psa. Držitelem je fyzická nebo právnická osoba, která má trvalý pobyt nebo sídlo na území města České Budějovice.
(2) Poplatek ze psů se platí ze psů starších 3 měsíců.


Čl. 3


Vznik a zánik poplatkové povinnosti
(1) Poplatková povinnost vzniká držiteli psa v den, kdy pes dovršil stáří tří měsíců, nebo v den, kdy se stal držitelem psa staršího tří měsíců.
(2) Poplatek ze psů platí držitel obci příslušné podle místa trvalého pobytu nebo sídla. Při změně místa trvalého pobytu nebo sídla platí držitel psa poplatek od počátku kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém změna nastala, nově příslušné obci.
(3) Poplatková povinnost zaniká dnem, kdy přestala být fyzická nebo právnická osoba držitelem psa (např. úhynem psa, jeho ztrátou, darováním nebo prodejem), přičemž se poplatek platí i za započatý kalendářní měsíc, ve kterém taková skutečnost nastala.


Čl. 4


Ohlašovací povinnost
(1) Držitel psa je povinen ohlásit správci poplatku vznik své poplatkové povinnosti do 15 dnů ode dne jejího vzniku.
(2) Povinnost ohlásit držení psa má i osoba, která je od poplatku osvobozena a tuto skutečnost musí správci poplatku prokázat.
(3) Poplatník je povinen oznámit a prokázat správci poplatku každou další skutečnost, která má vliv na výši poplatku nebo na osvobození od poplatku, a to do 15 dnů od jejího vzniku.
(4) Zanikne-li poplatková povinnost, musí tuto skutečnost poplatník správci poplatku oznámit do 15 dnů ode dne jejího zániku (doložit čestným prohlášením, dokladem od veterináře, apod.).
(5) Při plnění ohlašovací povinnosti je držitel psa povinen současně sdělit správci poplatku údaje stanovené v čl. 30 této vyhlášky.


Čl. 5
Sazba poplatku
(1) Sazba poplatku za kalendářní rok činí:
a) v rodinných domech za prvního psa 1.000,- Kč, za druhého a každého dalšího psa téhož držitele 1.000,- Kč,
b) v ostatních případech za prvního psa 1.000,- Kč, za druhého a každého dalšího psa téhož držitele 1.500,- Kč,
c) za prvního psa, jehož držitelem je poživatel invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, který je jeho jediným zdrojem příjmu, anebo poživatel sirotčího důchodu 200,- Kč, za druhého a každého dalšího psa téhož držitele 300,- Kč.
(2) V případě držení psa po dobu kratší než jeden rok se platí poplatek v poměrné výši, která odpovídá počtu i započatých kalendářních měsíců. Obdobný postup platí pro výpočet poměrné výše poplatku při změně místa trvalého pobytu nebo sídla.


Čl. 6
Splatnost poplatku
(1) Poplatek je splatný nejpozději do 31. března příslušného kalendářního roku.
(2) Vznikne-li poplatková povinnost po datu splatnosti uvedeném v odstavci 1, je poplatek splatný ihned při ohlášení vzniku poplatkové povinnosti.


Čl. 7
Osvobození a úlevy
(1) Od poplatku ze psů je osvobozen držitel psa, kterým je:
a) osoba nevidomá, bezmocná  a osoba s těžkým zdravotním postižením, které byl přiznán III. stupeň mimořádných výhod podle zvláštního právního předpisu ,
b) osoba provádějící výcvik psů určených k doprovodu těchto osob,
c) osoba provozující útulek zřízený obcí pro ztracené nebo opuštěné psy,
d) osoba, které stanoví povinnost držení a používání psa zvláštní právní předpis .
(2) Od poplatku ze psů je dále osvobozen držitel psa, který
a) je členem lesní, myslivecké a rybářské stráže,
b) je pracovníkem Městské policie České Budějovice nebo Policie ČR a používá psa ke služebním účelům,
c) převzal dotčeného psa z útulku zřízeného městem České Budějovice, a to v roce převzetí a ve dvou následujících kalendářních letech,
d) je vlastníkem záchranářského psa se speciálním výcvikem, pokud má příslušné osvědčení.
(3) Zcela osvobozen od placení poplatku na dobu tří kalendářních let je držitel psa, který je poživatelem invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, který je jediným zdrojem jeho příjmu, anebo poživatel sirotčího důchodu, pokud nechá svého psa identifikovat mikročipem.
(4) Úleva z poplatku ve výši 300,- Kč na dobu tří kalendářních let je poskytnuta držiteli, který nechá svého psa identifikovat mikročipem.


Čl. 8
Evidenční známky pro psy
(1) Po splnění ohlašovací povinnosti a úhradě poplatku ze psů vydá správce poplatku držiteli psa známku označenou evidenčním číslem. Evidenční známku vydá správce poplatku i pro psa, za kterého se poplatek neplatí.
(2) Držitel psa je povinen zajistit, aby byl jeho pes známkou viditelně označen. Známka je nepřenosná na jiného psa, i kdyby šlo o psa téhož držitele.
(3) Ztrátu nebo odcizení známky ohlásí držitel psa správci poplatku nejpozději do 15 dnů.


O d d í l  3
POPLATEK ZA LÁZEŇSKÝ NEBO REKREAČNÍ POBYT


Čl. 9
Předmět poplatku, poplatník a plátce
(1) Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt platí fyzické osoby, které přechodně a za úplatu pobývají na území města za účelem léčení nebo rekreace, pokud neprokáží jiný důvod svého pobytu.
(2) Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt ve stanovené výši vybere a městu odvede ubytovatel, kterým je fyzická nebo právnická osoba, která přechodné ubytování poskytla (dále jen ubytovatel); tato osoba je plátcem poplatku.


Čl. 10
Ohlašovací povinnost
(1) Ubytovatel je povinen ohlásit písemně správci poplatku vznik poplatkové povinnosti ve lhůtě do 15 dnů od zahájení činnosti spočívající v poskytování přechodného ubytování osob za úplatu. Stejným způsobem oznámí ubytovatel správci poplatku ukončení této činnosti.
(2) Při plnění ohlašovací povinnosti je ubytovatel povinen současně sdělit správci poplatku údaje stanovené v čl. 30 této vyhlášky.
(3) Ubytovatel je povinen vést v písemné podobě evidenční knihu, do které zapisuje dobu ubytování, účel pobytu, jméno, příjmení, adresu místa trvalého pobytu nebo místa trvalého bydliště v zahraničí a číslo občanského průkazu nebo cestovního dokladu fyzické osoby, které ubytování poskytl. Zápisy do evidenční knihy musí být vedeny přehledně a srozumitelně a musí být uspořádány postupně z časového hlediska. Evidenční knihu ubytovatel uchovává po dobu 6 let od provedení posledního zápisu. Zpracování osobních údajů v evidenční knize se řídí zvláštním právním předpisem .


Čl. 11
Sazba poplatku
(1) Sazba poplatku činí 15,- Kč za osobu a každý i započatý den pobytu, není-li tento dnem příchodu.


Čl. 12
Splatnost poplatku
(1) Ubytovatel odvede vybrané poplatky správci poplatku vždy pololetně, a to nejpozději do 15 dnů po uplynutí každého pololetí.
(2) Ve stejné lhůtě ubytovatel předloží správci poplatku vyúčtování poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt, prokazující správnost odvedeného poplatku za dané období.


Čl. 13
Osvobození
(1) Poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt nepodléhají:
a) osoby nevidomé, bezmocné a osoby s těžkým zdravotním postižením, kterým byl přiznán III. stupeň mimořádných výhod podle zvláštního právního předpisu  a jejich průvodci,
b) osoby mladší 18 let a starší 70 let nebo osoby, na které náležejí přídavky na děti (výchovné) anebo vojáci v základní vojenské službě a osoby, které vykonávají civilní službu.


O d d í l   4
POPLATEK ZA UŽÍVÁNÍ VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ
Čl. 14


Předmět poplatku, poplatník
(1) Poplatek za užívání veřejného prostranství se vybírá za zvláštní užívání veřejného prostranství , kterým se rozumí provádění výkopových prací, umístění dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb, pro umístění stavebních nebo reklamních zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa a užívání tohoto prostranství pro kulturní, sportovní a reklamní akce nebo potřeby tvorby filmových a televizních děl.


(2) Za veřejné prostranství se pro účely této vyhlášky považuje pozemek parcelní číslo 196, katastrální území České Budějovice 1, tj. Piaristické náměstí.


(3) Poplatek za užívání veřejného prostranství podle této vyhlášky se vybírá za umístění zařízení sloužících pro poskytování prodeje.


(4) Poplatek za užívání veřejného prostranství platí fyzické i právnické osoby, které užívají veřejné prostranství způsobem uvedeným v odstavci 3.


Čl. 15
Vznik a zánik poplatkové povinnosti


(1) Poplatek se platí od prvého dne, kdy začalo užívání veřejného prostranství až do dne, kdy toto užívání fakticky skončilo.


Čl. 16
Ohlašovací povinnost
(1) Při plnění ohlašovací povinnosti je poplatník povinen sdělit správci poplatku údaje stanovené v čl. 30 této vyhlášky.


Čl. 17
Sazby poplatku


(1) Sazba poplatku činí za každý i započatý m2 užívaného veřejného prostranství a každý i započatý den 20,- Kč.


Čl. 18
Splatnost poplatku


(1) Poplatek je splatný v den, kdy bylo s užíváním veřejného prostranství započato. Výběr poplatku provádí přímo na místě pracovník Magistrátu města České Budějovice, a to před zahájením prodeje.


Čl. 19
Osvobození a úlevy
(1) Z akcí pořádaných na veřejném prostranství, jejichž výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely, se poplatek neplatí.
(2) Od poplatku za užívání veřejného prostranství jsou osvobozeny sportovní a kulturní akce pořádané ve spolupráci s Magistrátem města České Budějovice. Na doprovodnou obchodní činnost při těchto akcích se osvobození nevztahuje.


O d d í l  5
POPLATEK ZE VSTUPNÉHO


Čl. 20
Předmět poplatku, poplatník
(1) Poplatek ze vstupného se vybírá ze vstupného na kulturní, sportovní, prodejní nebo reklamní akce, sníženého o daň z přidané hodnoty, je-li v ceně vstupného obsažena. Vstupným se pro účely této vyhlášky rozumí peněžitá částka, kterou účastník akce zaplatí za to, že se jí může zúčastnit.
(2) Poplatek ze vstupného platí fyzické a právnické osoby, které akci pořádají.


Čl. 21
Ohlašovací povinnost
(1) Poplatník je povinen nejpozději 7 dnů před konáním akce ohlásit správci poplatku druh akce, místo, datum a hodinu jejího konání, výši vstupného a další údaje stanovené v čl. 30 této vyhlášky.
(2) Do 10 dnů po skončení akce je poplatník povinen podat správci poplatku vyúčtování poplatku ze vstupného, ve kterém uvede počet prodaných vstupenek a celkovou výši vybraného vstupného sníženou o daň z přidané hodnoty, jestliže byla v ceně vstupného obsažena.


Čl. 22
Sazba poplatku
(1) Sazba poplatku činí z úhrnné částky vybraného vstupného:
a) diskotéky 20 %,
b) výstavy 10 %


Čl. 23
Splatnost poplatku
(1) Poplatek je splatný do 15 dnů ode dne skončení akce.


Čl. 24
Osvobození a úlevy
(1) Poplatek se neplatí z akcí, jejichž celý výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely.
(2) Od poplatku se dále osvobozují:
a) akce vzdělávacího charakteru,
b) akce pro děti,
c) přednášky,
d) divadelní a filmová představení,
e) koncerty vážné hudby,
f) akce pořádané ve prospěch studentů, důchodců a invalidních občanů,
g) sportovní akce,
h) sběratelské burzy,
i) muzejní a galerijní výstavy,
j) taneční zábavy a plesy,
k) koncerty zábavné hudby,
l) hudební produkce v zařízeních restauračního nebo kavárenského typu,
m) burzy, aukce, prodejní akce a akce podobného charakteru


O d d í l   6
POPLATEK Z UBYTOVACÍ KAPACITY
Čl. 25
Předmět poplatku, poplatník
(1) Poplatek z ubytovací kapacity se vybírá v zařízeních určených k přechodnému ubytování za úplatu.
(2) Poplatek platí ubytovatel, kterým je fyzická nebo právnická osoba, která přechodné ubytování poskytla.
Čl. 26
Ohlašovací povinnost
(1) Ubytovatel je povinen ohlásit písemně správci poplatku vznik poplatkové povinnosti ve lhůtě do 15 dnů ode dne zahájení činnosti spočívající v poskytování přechodného ubytování osob za úplatu. Stejným způsobem oznámí ubytovatel správci poplatku ukončení této činnosti.
(2) Při plnění ohlašovací povinnosti je ubytovatel povinen současně sdělit správci poplatku údaje stanovené v čl. 30 této vyhlášky.
(3) Ubytovatel je povinen vést v písemné podobě evidenční knihu obdobně jako u poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt (viz čl. 10 odst. 3 této vyhlášky) s výjimkou údaje o účelu pobytu.
(4) V případě, že poplatník evidenční knihu ubytovaných osob vede již pro účely poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt, bude sloužit tato kniha společně pro oba poplatky.
Čl. 27
Sazba poplatku
(1) Sazba poplatku činí 4,- Kč za každé využité lůžko a den.
Čl. 28
Splatnost poplatku
(1) Poplatek je splatný vždy pololetně, a to nejpozději do 15 dnů po uplynutí každého pololetí.
(2) Ve stejné lhůtě ubytovatel předloží  správci poplatku vyúčtování poplatku z ubytovací kapacity, prokazující správnost odvedeného poplatku za dané období.
Čl. 29
Osvobození
(1) Poplatku z ubytovací kapacity nepodléhá:
a) ubytovací kapacita v zařízeních sloužících pro přechodné ubytování studentů a žáků,
b) ubytovací kapacita ve zdravotnických zařízeních, pokud nejsou užívána jako hotelová zařízení,
c) ubytovací kapacita v zařízeních sloužících sociálním a charitativním účelům.


O d d í l  7
USTANOVENÍ SPOLEČNÁ A ZÁVĚREČNÁ


Čl. 30
Společná ustanovení k ohlašovací povinnosti
(1) V ohlášení poplatník nebo plátce uvede
a) jméno, popřípadě jména, a příjmení nebo název nebo obchodní firmu, obecný identifikátor , byl-li přidělen, místo pobytu nebo sídlo, místo podnikání, popřípadě další adresu pro doručování; právnická osoba uvede též osoby, které jsou jejím jménem oprávněny jednat v poplatkových věcech,
b) čísla všech svých účtů u poskytovatelů platebních služeb, včetně poskytovatelů těchto služeb v zahraničí, užívaných v souvislosti s podnikatelskou činností, v případě, že předmět poplatku souvisí s podnikatelskou činností poplatníka nebo plátce,
c) další údaje a skutečnosti rozhodné pro stanovení výše poplatkové povinnosti, včetně skutečností zakládajících nárok na úlevu nebo případné osvobození od poplatkové povinnosti.
(2) Poplatník nebo plátce, který nemá sídlo nebo bydliště na území členského státu Evropské unie, jiného smluvního státu Dohody o Evropském hospodářském prostoru nebo Švýcarské konfederace, uvede kromě údajů požadovaných v odstavci 1, písm. a) adresu svého zmocněnce v tuzemsku pro doručování.
(3) Dojde-li ke změně údajů či skutečností uvedených v ohlášení, je poplatník nebo plátce povinen tuto změnu oznámit do 15 dnů ode dne, kdy nastala.
Čl. 31
Navýšení poplatku
(1) Nebudou-li poplatky zaplaceny (odvedeny) včas nebo ve správné výši, vyměří správce poplatku poplatek platebním výměrem.
(2) Včas nezaplacené nebo neodvedené poplatky nebo část těchto poplatků může správce poplatku zvýšit až na trojnásobek; toto zvýšení je příslušenstvím poplatku.
Čl. 32
Společná ustanovení
Statutární město České Budějovice je osvobozeno od placení všech místních poplatků.
Čl. 33
Zrušovací ustanovení
Touto vyhláškou se zrušuje obecně závazná vyhláška č. 12/2005, o místních poplatcích, ze dne 10. 11. 2005.
Čl. 32
Účinnost
Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti dnem 1.1. 2011


Mgr. Juraj Thoma, v. r.
primátor statutárního města

Ing. Miroslav Joch, v. r.
náměstek primátora



Úředníci magistrátu sice byli poučeni, že se tato vyhláška vztahuje pouze na zařízení sloužících pro poskytování prodeje, nikoliv na zařízení sloužící pro provozování služby hostinská činnost, nicméně restaurační zahrádka je přeci zařízení sloužící pro poskytování prodeje. Zákon v  § 4 Zákona č. 565/1990 Sb., O místních poplatcích určuje, že zvláštním užíváním veřejného prostranství dle tohoto zákona se rozumí  umístění dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb. Předzahrádka dle tohoto zákona jednoznačně spadá do této kategorie. Město tedy tak jako tak musí postupovat podle tohoto zákona. Jak by město vysvětlilo, že Piaristické náměstí je pro jednoho obchodníka veřejným prostranstvím a pro druhého místní komunikací? A jak by město vysvětlilo, že zatímco požaduje uzavírat komplikované smlouvy podle Zákona 13/1997 Sb., O pozemních komunikacích, vybírá a účtuje poplatky za pronájem veřejného prostranství?

 

Nyní Vám ukáži, jakým způsobem funguje princip, jenž jsem Vám právě popsal, na Praze 8. Čerpám z webových stránek městské části.

Zdroj: http://www.praha8.cz/Potrebuji-vyridit-mistni-poplatek-za-uzivani-verejneho-prostranstvi.html

 

Potřebuji vyřídit místní poplatek za užívání veřejného prostranství

1. Kdo je oprávněn v této věci jednat ?

Ve věci předmětného poplatku jedná poplatník (fyzická nebo právnická osoba) osobně nebo jím zmocněná osoba..

Poplatníkem je osoba, která užívá veřejné prostranství zvláštním způsobem, tj. pro umístění stavebního zařízení pro provádění staveb a jejich změn  a pro skládky materiálu, za umístění stavebního zařízení u havárií inženýrských sítí, zejména energetických, telekomunikačních, tepelných a jiných vedení, provádění výkopových prací, za umístění reklamních zařízení, za umístění zařízenípro poskytování prodeje (včetně restauračníchpředzahrádek sloužících k občerstvení, a to i samostatně umístěných), za umístění zařízení lunaparků a jiných obdobných atrakcí, za umístění zařízení cirkusů, za umístění zařízení sloužících k poskytování služeb, pro potřeby tvorby filmových a televizních děl,    za umístění skládek, pro kulturní, sportovní a reklamníakce, za provádění výkopových prací, za umístění dočasnýchstaveb sloužících pro poskytování prodeje a služeb, za vyhrazení trvalého parkovacího místa pro motorová vozidla.

2. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace?

Správu poplatku vykonávají městské části příslušné podle místa veřejného prostranství. Veřejná prostranství jsou uvedena v příloze č. 2 obecně závazné vyhlášky hlavního města Prahy č. 5/2011 Sbírky právních předpisů hl. města Prahy, o místním poplatku za užívání veřejného prostranství. V příloze č. 1 vyhlášky jsou uvedeny sazby poplatku    za umístění reklamních zařízení, za umístění  zařízení k poskytování prodeje(včetně restauračních předzahrádek sloužících k občerstvení, a to i samostatně umístěných).   Povinností poplatníka je ohlásit správci poplatku užívání veřejného prostranství nejméně  7 dní před jeho započetím. V případě krátkodobého užívání (do 6 dnů) je nutné splnit tuto povinnost 1 den předem.

Poplatek je splatný nejpozději v den, kdy bylo započato s užíváním veřejného prostranství. Při užívání delším než 1 měsíc je poplatek splatný ve stejných splátkách, a to k 1. dni užívání a pak vždy k 30. dni užívání na další třicetidenní období.

Nebude-li poplatek zaplacen včas nebo ve správné výši, vyměří správce poplatku poplatek platebním výměrem a může zvýšit včas nezaplacený poplatek nebo jeho nezaplacenou částaž na trojnásobek.

3. Jakým způsobem můžete zahájit řešení této životní situace?

Uživatel veřejného prostranství,  poplatník, je povinen ohlásit správci poplatku užívání veřejného prostranství nejméně  7 dní před jeho započetím. V případě krátkodobého užívání (do 6 dnů) je nutné splnit tuto povinnost 1 den předem.

4. Kde, s kým a kdy můžete tuto životní situaci řešit?

Úřad Městské části Praha 8
odbor ekonomický
oddělení správy poplatků (daní)
pracoviště: U Meteoru 10

Návštěvní dny: 
pondělí od 8,00 do 12,00 hodin a od 13,00 do 18,00 hod.   
středa od 8,00 do 12,00 hodin a od 13,00 do 18,00 hod.

Správce poplatku

5. Jaké doklady a informace musíte mít s sebou?

Při plnění své ohlašovací povinnosti je poplatník  povinen:

fyzická osoba - uvést své příjmení a jméno , místo pobytu, rodné číslo, adresu pro doručování a čísla účtů    u poskytovatele platebních služeb, pokud jsou užívány v souvislosti s činností, jejíž výsledky jsou předmětem místního poplatku.

Při osobním jednání předložit občanský průkaz.

 

- právnická osoba –  uvést název společnosti, adresu sídla společnosti,  místo podnikání, identifikační číslo, adresu pro doručování, čísla účtů u poskytovatele platebních služeb, pokud jsou užívány v souvislosti s činností, jejíž výsledky jsou předmětem místního poplatku, jméno a příjmení, funkci osoby oprávněné jednat jeho jménem.

Za právnickou osobu jedná její statutární zástupce (podle zápisu v obchodním rejstříku, nebo jiném registru), případně oprávněná osoba, která se prokáže plnou mocí.

Vzhledem k nutnosti přidělení variabilního symbolu poplatníkovi  (bez něho nelze provádět platby místního poplatku) je třeba se dostavit na ekonomický odbor osobně nebo požádat písemně  o přidělení poplatnického čísla.

6. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici?

Formulář „ ohlášení užívání veřejného prostranství“ obdrží poplatník při osobní návštěvě na oddělení správy poplatků (daní) nebo v elektronické podobě na http://www.praha8.cz/.

7. Jak vysoký je místní poplatek a jak se má uhradit?

Místní poplatek je stanoven částkou uvedenou v §  2 odst. 1 obecně závazné vyhlášky hlavního města Prahy č. 5/2011 Sbírky právních předpisůhl. města Prahy, o místním poplatku za užívání veřejného prostranství. V příloze č. 1 vyhlášky jsou uvedeny sazby poplatku za umístění reklamních zařízení, za umístění zařízení sloužících pro poskytováníprodeje(včetně restauračních předzahrádek sloužících k občerstvení,  a to i samostatně umístěných).

Poplatek lze hradit poštovní poukázkou (vydá referent ekonomického odboru při osobní návštěvě) nebo bezhotovostně na účet vedený u ČS, a.s. Praha 8, č. 19-2000881329/0800, konstantní symbol  3418, variabilní symbol je číslo přidělené poplatníkovi při osobní návštěvě (bez něho nelze poplatek platit).

Nebude-li poplatek zaplacen včas nebo ve správné výši, vyměří správce poplatku poplatek platebním výměrem a může zvýšit včas nezaplacený poplatek nebo jeho nezaplacenou částaž na trojnásobek.

Nebude-li dlužná povinnost uhrazena včas a ve správné výši,  vystavuje se poplatník  nebezpečí, že bude přikročeno k vymáhání této povinnosti exekucí (§ 175 z.č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů).

Správní poplatky podle části I položka 1 sazebníku správních poplatků zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, jsou stanoveny za projednání žádosti poplatníka o povolení splátek (splátkový kalendář).

Poplatku za užívání veřejného prostranství spočívajícího ve vyhrazení trvalého parkovacího místa nepodléhají osoby  zdravotně postižené.

Z akcí pořádaných na veřejném prostranství, jejichž výtěžek je určen na charitativnía veřejně prospěšné účely (nutno doložit), se poplatek neplatí.

8. Podle kterého právního předpisu se postupuje?

a)  § 4 zákona  č. 565/1990 Sb.,  o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.
b) obecně závazná vyhláška hlavního města Prahy č. 5/2011 Sbírky právních předpisů hl. města Prahy, o místním poplatku za užívání veřejného prostranství
c) zákon číslo 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů
d) Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů

9. Související agenda?

Žádost o vydání povolení zvláštního užívání pozemní komunikace podle § 25 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, se podává k odboru dopravy ÚMČ Praha 8.

Nájemní smlouva a smlouva o výpůjčce, podle ustanovení zákona č. 40/1964 Sb.,  občanský zákoník, v plném znění,   na užívání pozemku, který je ve správě MČ Praha 8, se projednává s majetkovým odborem ÚMČ Praha 8.

 

Tento článek zakončím metodikou ministerstva vnitra ČR.

Zdroj: http://www.mvcr.cz/clanek/metodika-k-problematice-ozv-o-mistnim-poplatku-za-uzivani-verejneho-prostranstvi.aspx

 

Metodika k problematice OZV o místním poplatku za užívání veřejného prostranství

(s důrazem na otázky vymezení veřejného prostranství)

Na základě § 4 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích může obec zavést a vybírat místní poplatek za užívání veřejného prostranství.
(1) Poplatek za užívání veřejného prostranství se vybírá za zvláštní užívání veřejného prostranství, kterým se rozumí provádění výkopových prací, umístění dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb, pro umístění stavebních nebo reklamních zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa a užívání tohoto prostranství pro kulturní, sportovní a reklamní akce nebo potřeby tvorby filmových a televizních děl. Z akcí pořádaných na veřejném prostranství, jejichž výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely, se poplatek neplatí.
 
(2) Poplatek za užívání veřejného prostranství platí fyzické i právnické osoby, které užívají veřejné prostranství způsobem uvedeným v odstavci 1.
 
(3) Poplatku za užívání veřejného prostranství spočívajícího ve vyhrazení trvalého parkovacího místa nepodléhají osoby zdravotně postižené.
 
(4) Sazba poplatku za užívání veřejného prostranství činí až 10 Kč za každý i započatý m2 užívaného veřejného prostranství a každý i započatý den. Za užívání veřejného prostranství k umístění prodejních nebo reklamních zařízení, lunaparků a jiných atrakcí může obec zvýšit sazbu až na její desetinásobek. Obec může stanovit poplatek týdenní, měsíční nebo roční paušální částkou.
 
Předmětem poplatku jsou zde zvláštní způsoby užívání veřejného prostranství, které jsou zákonem stanoveny taxativním výčtem. Důvodem zpoplatnění je omezení užívání daných prostor veřejností ve prospěch určitého subjektu; poplatek má vedle funkce rozpočtové též úlohu regulační (obec jím může ovlivňovat dobu i rozsah záboru veřejného prostranství).
Místa, která jsou obcí považována za veřejné prostranství, musejí být v obecně závazné vyhlášce vymezena. Charakter veřejného prostranství je vyjádřen obecným užíváním, přičemž meze jeho užívání jsou dány pouze nutností respektovat stejná oprávnění ostatních uživatelů. Platba za využívání určitého obecně přístupného místa v obci, zejména pro podnikatelské aktivity, patří k tradičním obecním platbám. Základní věc, kterou musí místní vyhláška vymezit co nejpřesněji, je veřejné prostranství (určení míst, které v obci podléhají poplatku - § 14 odst. 2 zákona o místních poplatcích).
Poplatek hradí fyzická i právnická osoba, která užívá veřejné prostranství způsobem, jenž ostatní uživatele v užívání tohoto veřejného prostranství omezuje.Veřejným prostranstvím jsou obecně podle § 34 zákona o obcích všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.
Veřejné prostranství
Ústavní soud ve svém nálezu Pl.ÚS 14/95 konstatoval, že účelem veřejného prostranství, jak vyplývá ze zákona o místních poplatcích, je obecné a zvláštní užívání. Obecné užívání veřejného prostranství (např. náměstí a místních komunikací chodci, vozidly) je v zásadě bezplatné. Naopak zvláštní užívání veřejného prostranství je definováno v ustanovení § 4 odst. 1 zákona o místních poplatcích a je úplatné. Pouze takto zákonem vymezené zvláštní užívání veřejného prostranství může být zpoplatněno místním poplatkem.
Zpoplatnění se však nemusí týkat všech veřejných prostranství v obci. Proto je nutné ve vyhlášce provést přesnou specifikaci veřejných prostranství pro zvláštní užívání, aby byla vyloučena jejich záměna s jiným veřejným prostranstvím, a nebyla tak narušena právní jistota občanů.
Základní věc, kterou tak musí vyhláška o místním poplatku za užívání veřejného prostranství stanovit, je co nejpřesnější vymezení veřejného prostranství, které je určeno ke zvláštnímu užívání.

Stanovování veřejného prostranství pro zvláštní úžívání

Veřejné prostranství určené pro zvláštní (placené) užívání musí být za prvé obecně závaznou vyhláškou, vydanou podle zákona o místních poplatcích, za veřejné prostranství určeno; za druhé, musí být svým charakterem určeno k veřejnému užívání; za třetí, musí jít o místo, které je skutečně přístupné každému bez omezení.
Je proto nutné provést specifikaci veřejných prostranství pro zvláštní užívání uvedením názvu místa (pokud jej mají - např. náměstí, ulice, průchody apod.) nebo vypsáním pozemků čísly parcel podle katastru nemovitostí, anebo je blíže charakterizovat umístěním v obci natolik, aby nebyla narušena právní jistota občanů.
Podmínka přístupnosti bez omezení pak znamená, že přístup není omezen časově a není podmíněn splněním konkrétních podmínek (např. zaplacením vstupného).
Zákon o místních poplatcích nestanoví, že by veřejným prostranstvím mohly být jen pozemky ve vlastnictví státu nebo obce. Veřejným prostranstvím mohou být i pozemky ve vlastnictví jiných subjektů, než jsou stát nebo obec (může jít i o vlastnictví soukromé). Podmínkou je však jejich veřejná přístupnost bez omezení a jejich stanovení za veřejné prostranství. Místní poplatek za užívání veřejného prostranství zde však nenahrazuje dohodu s vlastníkem a případnou další soukromoprávní platbu. Bude-li tedy veřejné prostranství ve vlastnictví jiného než obce, musí tak uživatel uzavřít dohodu s vlastníkem a případně mu zaplatit nájem a obci místní poplatek.
Místním poplatkem za užívaní veřejného prostranství jsou nejčastěji zatěžována tržiště. Zpoplatnit užívání veřejného prostranství lze i v prostorách v zastřešených pasážích budov, jsou-li veřejně přístupné.
Místním poplatkem však nelze zatížit např. užívání veřejných komunikací pro konání demonstrací a průvodů, i když i toto užívání není běžným užíváním komunikací nebo např. užívání "lesoparků". Ústavní soud zde totiž došel k závěru, že i když je lesopark pojmem obecně užívaným, tak pro poplatkovou úpravu je rozhodné jaké je zařazení pozemků k příslušné kultuře v katastru nemovitostí. Za užívání lesů pak místní poplatek vybírat nelze. Obdobně je tomu i v případě užívání zemědělské půdy.

Závěr

Pokud tedy chtějí obce stanovit a vybírat poplatek za užívání veřejného prostranství, musí v obecně závazné vyhlášce jmenovitě stanovit (vybraná) veřejná prostranství určená pro zvláštní užívání (užívaní za úplatu).
Zvláštním užíváním podle zákona o místních poplatcích se pak rozumí:
  1. provádění výkopových prací,
  2. umístění dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb,
  3. umístění stavebních nebo reklamních zařízení,
  4. umístění zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí,
  5. umístění skládek,
  6. vyhrazení trvalého parkovacího místa,
  7. užívání tohoto prostranství pro kulturní, sportovní a reklamní akce,
  8. užívání tohoto prostranství potřeby tvorby filmových a televizních děl.
V Praze dne 12.6.2006
Zpracoval: ODK/2
Ladislav Vrabel