MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Proč město zrušilo povolení předzahrádky?

Vážení přátelé,

od začátku roku jsem se všemi silami snažil zajistit povolení předzahrádky před Fresh Pizzerií u Žáby. O to víc mě mrzí, že se z médií dozvídám o důvodu k vyklizení předzahrádky: "Neměli platnou smlouvu." To je přeci jasné, že když nám Město nedá platnou smlouvu, že ji nemůžeme mít. Ptejme se ale proč nám odbor správy veřejných statků nedal platnou smlouvu, když jsme o ni žádali, a to v souladu s rozhodnutím rady města a odboru dopravy, orgánů, jež shodně předzahrádku povolili do 15. října 2012.

Teď se tedy pustím do stručného popisu geneze povolení/nepovolení předzahrádky.

 

O povolení užívání předzahrádky jsem oficiálně požádal formulářem na odboru správy veřejných statků (dále jen SVS) 4. 2. 2012. Žádost jsem podal na standardním "městském" formuláři. První, co se stalo, bylo usnesení rady města. Čtyři souhlasili, jeden se zdržel hlasování a čtyři byli proti předzahrádce. Proti byl především náměstek Joch.

 

Z Á P I S

z 9. schůze Rady města České Budějovice konané dne 7. 3. 2012

 

číslo jednací KP-RM/519/2012/M/464

Žádost o povolení umístění letní předzahrádky na Piaristickém náměstí pro společnost

Fresh CZ s.r.o.

Usnesení nebylo přijato (4,1,4,0/9)

Jednání přítomen: Ing. Vladimíra Hrušková, vedoucí odboru správy veřejných statků

 

Přestože nebylo přijato žádné platné usnesení (k tomu je třeba nadpoloviční většiny hlasů), vedoucí SVS prohlásila, že nám předzahrádku nemohou povolit, protože rada města předzahrádku nepovolila. Zároveň nás SVS ve správním řízení neupozornila, že nedodrží třicetidenní lhůtu k vydání rozhodnutí ve správním řízení, neb dle úřednice SVS žádné správní řízení ani nebylo zahájeno. Na mou žádost o nahlédnutí do spisu přišla otázka: "Do jakého spisu?" Následovalo kolečko po radních, jež jsem absolovoval vcelku rychle. Někteří radní velmi rychle změnili názor a již 4. dubna, tedy dva měsíce po podání naší žádosti, rada města rozhodla, že předzahrádku povoluje do 15. října. Deset radních pro, Joch proti.

 

Z Á P I S

z 12. schůze Rady města České Budějovice konané dne 4. 4. 2012

 

Dle jednacího řádu bylo hlasováno o zařazení bodu poř. č. 68 čj. KPRM/762/2012/M/681 Žádost o povolení letní předzahrádky na Piaristickém náměstí pro

spol. Fresh CZ s.r.o. (10,0,1,0/11).

 

K bodu: Žádost o povolení letní předzahrádky na Piaristickém náměstí pro společnost Fresh

CZ s.r.o.

(Zrušeno usnesením č. 1003/2012 ze dne 13. 6. 2012)

Rada města České Budějovice přijala   u s n e s e n í   č. 597/2012:

rada města

I. s c h v a l u j e

uzavření dohody o zvláštním užívání místní komunikace na umístění letní předzahrádky na

Piaristickém náměstí před objektem Hroznová 156/21 v Českých Budějovicích od 5. 4. 2012

konče dnem vydání pravomocného a vykonatelného rozsudku ve věci žaloby na vyklizení,

nejdéle do 15. 10. 2012 se společností Fresh CZ s.r.o., IČ 28093208, Hroznová 156/21, České

Budějovice,

II. u k l á d á

Ing. Vladimíře Hruškové, vedoucí odboru správy veřejných statků,

zajistit realizaci tohoto usnesení.

 

 

Následuje rozhodnutí odboru dopravy a silničního hospodářství (dále jen ODSH) ve správním řízení, které v souladu s rozhodnutím rady města povoluje předzahrádku. Také do 15. října. SVS uzavírá s provozovatelem pizzerie dohodu o zvláštním užívání od 19. 4. do 9. 5. s tím, že později uzavřeme dohodu o větší předzahrádce, jako každý rok. Devátého je opravdu špatné počasí. Prší a je zima. Není jediný důvod k zvětšování předzahrádky. Žádám o uzavření dodatku, jenž by prodloužil dohodu uzavřenou na 50 m2 na další týden. Vedoucí SVS to odmítá s tím, že "to by mohl chtít každý". "Inu, to by mohl chtít každý," odpovídám a úředníkovo ego je pošramoceno. Následuje rozhovor o tom, kdo má a kdo nemá na co právo a naše názory se zjevně rozcházejí. Paní Hrušková s námi odmítá za město uzavřít dohodu o užívání předzahrádky, a to i přesto, že máme rozhodnutí rady města a ODSH, kdy oba orgány rozhodli o povolení předzahrádky do 15. října. Podávám tedy oficiální žádost o dodatek k dohodě ze dne 19. 4., kdy žádám o povolení k užívání předzahrádky v souladu s usnesením rady města do 25.5. 2012, za stejných podmínek, jak je uvedeno ve zmíněné dohodě. Této žádosti nebylo vyhověno, bez jakéhokoliv důvodu. 21. 5. píše vedoucí SVS jednatelce společnosti Fresh CZ dopis (přestože jako její zmocněnec celou dobu s pí. Hruškovou komunikuji já), ve kterém ji informuje o tom, že "K této žádosti sdělujeme, že dobu platnosti dohody ze dne 19.04.2012, tak jak je uvedeno v žádosti, nelze prodloužit, nicméně Statutární město České Budějovice je ochotno uzavřít se společností Fresh CZ standardní dohodu o zvláštním užívání místní komunikace ve znění jak byla předložena zástupci společnosti na jednání dne 11.05.2012."

 

Následuje dopis můj, ve kterém opětovně žádáme o uzavření dodatku k dohodě o zvláštním užívání tak, jako v minulých letech, i když bych preferoval postupovat elegantnějším a dle mého názoru správným postupem v souladu s metodikou ministerstva vnitra. Píši, že "pevně věřím, že veškerá nedorozumnění v brzké době vyjasníme na pravou míru". Odpovědí dostáváme dopis úředníka Nejdla, který píše, že "Váš výklad je zcela účelový a neopodstatněný. Obecným užíváním

komunikace je zásadně provoz vozidel, respektive chůze osob, jde-li o chodník." S tím nelze než souhlasit, ale pouze v případě, že by Piaristické náměstí bylo pozemní komunikací. My se ovšem držíme výkladu práva v souladu s V § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) který říká, že "veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru" a tento výklad práva směřuje k Zákonu o místních poplatcích. Tuto verzi ovšem úřadníci magistrátu odmítají i přes doložení stanoviska Ministerstva vnitra a judikatury soudů. Následuje další výzva k uzavření nové dohody s tím, že dodatek uzavřít nelze. Dle paní Hruškové lze uzavřít pouze jednu dohodu ročně. Na otázku "Proč?" odpovědět neumí. To, že v minulých letech byly uzavřeny dohody tří a k nim dodatky, žádný význam nemá. Paní jednatelka spol. Fresh CZ s.r.o. tedy píše: "Na základě vašeho dopisu Vás uctivě žádáme o zaslání návrhu Dohody o zvláštním užívání v parametrech, jež zmiňujete v dopise..." Odpovědí jest, že náměstek Calta rozhodl, že žádná dohoda uzavřena nebude a vecí se bude zabývat rada města. Rada města rozhoduje o zrušení svého usnesení a město nás vyzývá k vyklizení prostor.

 

Z Á P I S

z 20. schůze Rady města České Budějovice konané dne 13. 6. 2012

 

K bodu: Dohoda o zvláštním užívání - provozování letní předzahrádky před objektem

Hroznová 156/21

Rada města České Budějovice přijala   u s n e s e n í   č. 1003/2012:

rada města

I. b e r e n a v ě d o m í

důvodovou zprávu a stanovisko externího právníka,

II. r u š í

usnesení č. 597/2012 ze dne 4. 4. 2012 ve věci povolení letní předzahrádky na Piaristickém

náměstí pro společnost Fresh CZ s.r.o., a to ke dni 13. 6. 2012,46

III. u k l á d á

Ing. Vladimíře Hruškové, vedoucí odboru správy veřejných statků,

zajistit realizaci tohoto usnesení.

 

O realizaci tohoto usnesení Vám napíšu samostatný článek.

 

Ladislav Vrabel