MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Deník - Předzahrádka padla. O českobudějovickou pizzerii se ale válčí dál

Předzahrádka padla. O českobudějovickou pizzerii se ale válčí dál

3.8.2012 20:00

České Budějovice – Marně by dnes dopoledne lidé hledali na Piaristickém náměstí známou předzahrádku u tamní pizzerie. Podle všeho se stala obětí vleklé války mezi radnicí a Ladislavem Vrabelem, který podnik v Českých Budějovicích provozuje.

A jak už to v tomto sporu bývá, každá ze stran tvrdí něco jiného.

Město říká, že předzahrádku zlikvidovalo tento týden oprávněně, pizzař namítá, že mu ji ukradlo. Vrabel se netají tím, že bude město žalovat a že koupí zařízení pro novou předzahrádku a opět ji umístí k pizzerii.  „Město České Budějovice vzalo právo do svých rukou, několik radních vládne neomezeně," komentoval počínání radnice Vrabel.

Podnikatelův názor ale radnice odmítá. Mluvčí města se brání, že by předzahrádku magistrát ukradl. „Odvezený majetek je uložen na bezpečném místě a vlastníkovi ho předáme, pokud o to požádá," zdůraznila mluvčí Jitka Welzlová s tím, že při likvidaci asistovali zaměstnanci radnice, notář i strážníci.

Město vyzvalo Vrabela dvakrát, aby prostor vyklidil. Jenže ten to neudělal, tak samo předzahrádku zrušilo s poukazem na to, že jde o neoprávněné užívání městského pozemku.

Podle radnice platila nájemní smlouva do května a Vrabel nechtěl přistoupit na podmínky pro její prodloužení. Podnikatel zase tvrdí, že všechny potřebné doklady má.

Spory okolo  pizzerie trvají již několik let. Výpověď 
z městských prostor, kde firma sídlí, dostala restaurace už v roce 2009. Radnice tam chtěla zřídit nekuřácký podnik pro rodiny s dětmi. Vrabel ale zahájil kvůli výpovědi soudní bitvu s městem, která dosud trvá. Mimo jiné při sporech nařkl tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka, že jednání 
o výpovědi schválně ovlivnil, ten ale  nařčení odmítl.

Ve vleklé válce zbraně opět zařinčely loni na jaře. Vrabel požádal oficiálně o informaci, které stránky si zaměstnanci radnice, například odboru dopravy, prohlížejí v pracovní době. Právě odbor dopravy tehdy nechtěl předzahrádku povolit. Na zastupitelstvu se potom strhla mela. Například František Jelen a Vladimír Brůha se pozastavili nad tím, jak mohly takové informace 
z radnice uniknout či zda tak nelze úředníky vydírat.

„Je mi líto, že se efektivním provozem radnice musíme zabývat my občané, a ještě více je mi líto, že zastupitelé, místo aby hledali řešení, mě obviňují z komunistických praktik," uvedl ale k věci Vrabel.

Krátce poté rozhodovala rada o jeho žádosti, aby pizzérii zrušili výpověď z nájmu. Radní trochu nestandardně hlasovali tajně, ale návrh zamítli. „Byl to neobvyklý krok," řekl tehdy Deníku primátor Juraj Thoma k formě hlasování, ale dodal, že vzhledem k dění okolo pizzerie to bylo racinální rozhodnutí, hlasovat tajně.

Soudní spor o pizzerii tak pokračuje dodnes. Město vyhrálo první kolo u okresního soudu, ale firma se odvolala. A je pravděpodobné, že kvůli předzahrádce čeká město další soudní bitva.

Kauza v pěti bodech:

Rok 2005

Ladislav Vrabel přebírá pizzerii 
U Žáby na Piaristickém náměstí.

Leden 2009

Radní odsouhlasili pizzerii výpověď z městského domu.

Březen 2009

Pizzerie dostává výpověď 
z nájmu. Začínají soudní spory, při kterých svědčil i tajemník magistrátu Zdeněk Řeřábek.

Březen 2010

Vrabel nařkl Řeřábka, že mu ulomil stěrače u auta. Řeřábek to označil za lež a správní řízení se  pro nedostatek důkazů zastavilo.

Srpen 2012

Úředníci ruší Vrabelovi předzahrádku, ten to označil za krádež.

 

Autor: Edwin Otta