MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

V pátek soud rozhodne

Vážení přátelé, dnes na mne padl těžký mrak starostí. V pátek od 10.30 hodin proběhne odvolací řízení u Krajského soudu ve věci žaloby na vyklizení Fresh Pizzerie u Žáby. Pro ty z Vás, kteří jste kauzu nesledovali od začátku, mohu stručně zopakovat děj.

V roce 2008 jsme dostali od ředitele Správy domů informaci o tom, že tajemník magistrátu Zdeněk Řeřábek vyvíjí nezvyklý tlak na nájem pizzerie. Zdeněk Řeřábek se snažil o vypovězení nájemní smlouvy Fresh Pizzerii u Žáby od jejího vzniku, ovšem v druhé polovině 2008 se vyloženě začal pídít po možnostech vypovězení nájemní smlouvy. Na podzim roku 2008 prodávám Fresh Pizzerii u Žáby společnosti Fresh CZ s.r.o., kterou založila moje společnice, bývalá partnerka a současná kamarádka Dagmar Šimková. Zároveň se v rámci obrany před vlivným sousedem domlouváme s nájemcem horního bytu domu, ve kterém je pizzerie na přenechání bytu do nájmu. Tajemník magistrátu Řeřábek v radě města vyvolá hlasování o výpovědi z nájmu společnosti Fresh CZ s.r.o. a zároveň se postará i o nesouhlas s převodem nájmu bytu. V radě města lže, že byla Fresh Pizzerie u Žáby provozována bez právní způsobilosti, že provozovatelé provozují podnik "načerno", tím prý porušují nájemní smlouvu a proto jim rada města musí dát výpověď z nájmu. Jelikož se tyto skutečnosti nezakládají na pravdě, radě města 14.1. 2009 je doporučeno, aby odsouhlasila výpověď bez udání důvodu. Tak se i stane.
Následně dostáváme výpověď, tato je ale napsána nesmyslně. Dostáváme další výpověď a i tato má své slabé místo. Výpověď byla dána bez udání důvodu. Zákon ale říká, že pokud jsou dohodnuty výpovědní důvody, je třeba se jich držet a smluvní vztah nelze vypovědět bez udání důvodu. Město podává k Okresnímu soudu žalobu na vyklizení nebytových prostor. My tvrdíme, že výpověď byla neplatná. Soudce tedy zkoumá platnost výpovědi a město najednou přijde k soudu s tím, že v roce 1999, tedy 5 let před naším vstupem do právních nájemních vztahů v domě, byla při sepisování nájemní smlouvy učinena chyba. Město si podle tehdejšího zákona mělo vydat samo sobě souhlas s nájmem, jakožto "Národní výbor". Město tedy vyhrává řízení u Okresního soudu, když JUDr. Moravcová vydá rozsudek, ve kterém praví, že se společnost Fresh CZ s.r.o. musí vystěhovat, protože v roce 1999 chyběl při uzavírání nájemní smlouvy "souhlas Národního výboru".
Následně se odvoláváme ke Krajskému soudu, kde senát JUDr. Wölfelové vydává rozsudek, kterým ruší rozsudek JUDr. Moravcové na základě usnesení Nejvyššího soudu v podobném případě.

Město přichází k Okresnímu soudu s novou taktikou. Tvrdí, že se nelze řídit Zákonem o nájmu a pronájmu nebytových prostor a Nájemní smlouvou, protože pak by k vypovězení nájemního vztahu musel existovat důvod v podobě porušení ustanovení v Nájemní smlouvě, a to se městu nelíbí. Oni jako majitelé objektu přece musí mít právo disponovat se svým majetkem a tudíž musí mít možnost vypovědět nájemní smlouvu kdykoliv a bez udání důvodu.

Děsím se toho, že by soudkyně Wölfelová mohla vynést rozsudek, kterým by přistoupila na argument města. Nejen, že bychom neměli z čeho splácet tři úvěry v bance a něměli bychom z čeho vyplatit pětiletou smlouvu s pivovarem, ale asi bychom také ztratili víru ve spravedlnost.

Tímto Vás tedy zvu na veřejné projednávání kauzy výpovědi Fresh Pizzerie u Žáby. Porušení dobrých mravů a ostatních zákonných úprav postupu úředníků a představitelů samosprávy jsme nechali stranou. V rámci řízení se samozřejmě pokoušíme uplatnit jakoukoliv procesní námitku, včetně pasivní i aktivní legitimace, ovšem základ celého případu spočívá v tom, jestli je město oprávněno vypovědět nájemní smlouvu bez udání důvodu, když ve smlouvě jsou výpovědní důvody uvedeny a a zákon výpověď bez udání důvodu neumožňuje v případě, že jsou výpovědní důvody stanoveny. Řízení proběhne v síni č. 65. Předpokládáme konečné rozhodnutí.

Ladislav Vrábel